...
TRENUTNO11:00 - 12:00Pop up

Kultura

Nedeljni vodič od 1. do 7. avgusta

01.08.2022.

Početak avgusta ne donosi nam mnogo događaja, ali i pored toga tu su zanimljive izložbe, projekcije filmova i panel diskusije.

.

Ponedeljak, 1. avgust 

Promocija publikacija o Zelenim politikama očekuje vas u CK13. Crna kuća će vam predstaviti selekciju od pet publikacija koje je Infoteka prevela i odštampala, a koje promišljaju temu Zelenih politika iz različitih uglova. Na promociji će se razgovarati o odabranim tekstovima i zbog čega je baš takva selekcija napravljena. Imaćete priliku i da preuzmete svoj primerak (uz dobrovoljnu solidarnu donaciju). Početak je u 19 časova.

Izložba "Bio ko kultura" i panel diskusija biće održani u Svilari. Projekat BIOFABRIKA predstavlja umetničku produkciju u obliku eksperimenata, gde se koristi i obrađuje potpuno nov, biorazgradiv i održiv materijal – SKOBI. Realizacija projekta otpočela je kroz niz radionica u martu 2022. godine, kada su vizuelna umetnica Adrienn Újházi i gošća iz Sarajeva bio-dizajnerka Maja Halilović predstavile učenicima umetničke škole materijal SKOBI. Rezultate radionice – prototipe koje su stvorili učenici, biće dokumentovani i predstavljeni u obliku pop-up izložbe. Popratni program pop-up izložbe će biti održan između 11 i 13 časova u obliku javnog predavanja i razgovora koju će voditi Maja Halilović i vizuelna umetnica Adrienn Újházi. U večernjim časovima od 19 do 21 čas održaće se panel diskusija sa stručnjacima iz mikrobiologije - mikologije (Milana Rakić) i ekologije (Sara Pavkov), na temu održavanja životne sredine i tumačenje samog materijala SKOBI.

Utorak, 2. avgust 

Zatvaranje izložbe "ReKAPITULACIJA: Neposlušni objekti / subjekti 1992-2022." očekuje vas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Zatvaranje izložbe čini posebno pripremljen program koji počinje premijernim prikazivanjem dokumentarnih video snimaka realizacije projekta ReKAPITULACIJA od 10 do 17 časova u kino sali MSUV. Potom će biti uručene nagrade proglašenim dobitnicima na konkursu "ART KUVAR", da bi se izložba zvanično zatvorila izvedbom jednočasovnog performansa "U PERIODU KRIZE, JAČE SE GRIZE!" koji će trajati od 17 do 18 časova na platou ispred glavnog ulaza u MSUV. Izložba sumira 30 godina umetničkih aktivističkih praksi od Zamrznute umetnosti Led Arta, preko delovanja Art klinike i Šok ZaDruge, do najmlađe Grafičke mreže.

Sreda, 3. avgust 

Projekcija filma "Beli vitezovi" održava se u Svilari. Žak Arno, predsednik nevladine organizacije "Pokret za decu", ubedio je francuske porodice kojima je potrebno usvajanje da finansiraju operaciju eksfiltracije siročadi iz jedne afričke zemlje razorene ratom. Okružen timom volontera posvećenih njegovom cilju, on ima mesec dana da pronađe 300 male dece i vrati ih u Francusku. Ali, da bi uspeo mora da ubedi svoje afričke sagovornike i seoske starešine da će osnovati sirotište i tamo obezbediti budućnost za ove mlade žrtve rata, prikrivajući krajnji cilj svoje ekspedicije... Početak je u 21 čas. 

Četvrtak, 4. avgust 

Otvaranje izložbe "Made in Maribor II" očekuje vas u American corneru. Posredstvom projekta međunarodne umetničke razmene novosadskog Art linksa i njime ostvarenih kontakata sa slovenačkim umetnicima, tokom 2019. i 2021. godine stvorila se nova karika u lancu povezivanja umetničkih scena dve države, dva grada, Maribora i Novog Sada, dve evropske prestonice kulture (2012. i 2022), između kojih se proteže 500 kilometara i 10 godina. Prostornu i vremensku distancu povezuje ovom prilikom mariborski projekat "Made in Maribor". Započet u decembru 2021. godine u prostorijama "Umetnostne galerije Maribor", projekat je zamišljen kao putujuća izložba u nastajanju. Do sada je u njemu učestvovalo više od 50 mariborskih umetnica i umetnika, istražujući srž mariborskog stvaralačkog identiteta. Otvaranje je u 20 časova.

Okinawa breeze party održava se u KC Labu. Uplovite u vanvremenske hitove japanske muzike 80-ih koja će vam probuditi opuštajući osećaj "večnog leta". Čekaju vas već dobro poznati boogie izvođači - Mariya Takeuchi, Tatsuro Yamashita, Anri, Toshiki Kadomatsu, Sugiyama Kiyotaka, kao i mnogi drugi. Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova.

Language exchange club vas očekuje u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Petak, subota i nedelja (5, 6, i 7. avgust) 

Predlažemo da vikend iskoristite tako što ćete otići negde na kupanje.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Pop up
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo