...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Zagrepčanku"

18.05.2020.

Novosadski biciklista Nikola Nikić svojim dvotočkašem proputovao je i doživeo mnogo zemalja i predela. Na putovanjima često čita knjige, a preporučio nam je delo zagrebačkog pisca Branislava Glumca.

"Preporučio bih knjigu Branisalava Glumca 'Zagrepčanka'. Ova knjiga je zanimljiva i po tome što je pisana specifičnim stilom, bez znakova interpunkcije, bez velikog slova i valjda zbog toga osećanja samo idu, naviru. Možda jeste malo teža za čitanje, ali vredi, ja sam je više puta pročitao“, rekao nam je Nikola.

.

Roman "Zagrepčanka" objavljen je davne 1974. godine i od tada je doživeo čak 12 izdanja. Vrlo brzo stekao je status kultnog romana koji je obeležio jedno vreme, ali to je roman koji su čitale mnoge generacije.

Kroz priču o životu devojke Marijane, knjiga govori o odrastanju jedne generacije. Marijana potiče iz višeg sloja, studira medicinu, no ne zadržava se u miljeu u kojem je odrasla, već se kreće raznim delovima grada, ne bežeći ni od periferije. Ona je promiskuitetna, spava s bogatim muškarcima, živi neobuzdano. Porodicu doživljava kao lažnu, potrošenu, licemernu zajednicu u kojoj roditelji streme ugledu i moći.

Glumac nam ne nudi nikakav sladunjavi kraj. Baš zbog toga što nije ni malo ulepšavao, već je brutalno ogolio ljude i njihovo ponašanje, u situacijama koje su danas jednako žive kao i pre 40 godina, Zagrepčanka je roman koji će voleti i nove generacije.

Možda te još zanima:

.

Posle osam sezona "Bruklin 99" zatvara vrata

Popularni policijski sitkom "Bruklin 99" oprostio se od gledalaca specijalnom epizodom od sat vremena.

.

Stiže Hari Poter kviz a vodiće ga Helen Miren

Hari Poter serijal je pun trivija koje već decenijama "zbunjuju" fanove. Povodom dve decenije od izlaska filma "Hari Poter i…

.

Vraća se i "Princ iz Bel Era"

Kultni sitkom iz devedesetih koji je proslavio Vil Smita dobija svoju verziju za 21. vek.

.

Pingvin iz Betmena dobija seriju

Posle novog filma o super heroju iz Gotama u kome će glavni anti-heroj biti upravo Pingvin, u najavi je i…

.

Slike koje to nisu

Тokom pandemije, Novosađanin Saša Pavlović rešio je da svoju ljubav prema drvetu pretoči u nešto opipljivo i počeo je da stvara…

.

Premijere Diznijevih filmova samo u bioskopima

Američki filmski gigant Dizni potvrdio je da će se novi Marvelov naslov "Večni" (Eternals) ali i svi ostali njhovi filmovi…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:20 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo