...
TRENUTNO18:00 - 18:10Popodne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Simulakrumi i simulacija", Žan Bodrijar

20.12.2021.

Mladi pesnik Slaviša Savić (28)objavio je tri zbirke poezije, među kojima poslednja nosi naziv "Mozgoverzum". Očekuje se i njegov prvi roman "Svjetlost mraka", koji spaja avanturu, misteriju, romansu i poeziju. Mladima preporučuje knjigu "Simulakrumi i simulacija", autora Žana Bodrijara.

.

Foto: pulse.rs

U pitanju je filozofski traktat u kome autor preispituje veze između stvarnosti, simbola i društva. Slaviša kaže da ta knjiga doprinosi shvatanju funkcionisanja sveta.

"Pomaže nam da lakše prihavatimo i razumemo kapitalizam i postkapitalizam. Otkriva novo shvatanje sveta u kome se nalazimo, te mislim da će mladima mnogo pomoći. Bodrijar, na primer, priča o potrošačkom društvu. Knjiga je od velike koristi jer nas vodi kroz načine putem kojih možemo lakše da se nosimo sa trenutnom situacijom u društvu", objašnjava Slaviša.

Žan Bodrijar je bio francuski sociolog i filozof, a smatra se i jednim od najuticajnijih savremenih teoretičara. Objavio je više od 30 knjiga, a bavio se i rodnim, rasnim i klasnim razlikama. Traktat Simulakrum i simulacija objavio je 1981. godne. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Međuprostorje"

Članica Efemera kolekitva i profesor na Fakultetu tehničkih nauka Višnja Žugić preporučila nam je knjigu mladog pisca Dalibora Tomasovića. Knjiga…

.

Vredi pročitati: "Kad padne noć" Harukija Murakamija

Dunja Grubor iz organizacije ovogodišnjeg "Filmskog fronta" nam je preporučila knjigu "Kad padne noć" japanskog pisaca Harukija Murakamija.

.

Vredi pročitati "Duga gravitacije"

Mladi pisac Dalibor Tomasović nedavno je objavio roman pod nazivom "Međuprostorje". Za tu knjigu kažu da smelo promoviše visoku literarnu…

.

Vredi pročitati: "Samo nek aspidistre lete"

Prof. dr Snežana Smederevac na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu drži nastavu na studijama psihologije, a osnivač je i koordinator…

.

Vredi pročitati "Hiljadu čudesnih sunaca"

Dvadesetšestogodišnja Senka Ždero masterirala je na FTN-u u Novom Sadu, a trenutno je na doktorskim studijama na Poljoprivrednom fakultetu, na Departmanu za…

.

Vredi pročitati: Moj pas Glupi

Maldi reditelj i montažer Marko Marjanović Marinčić nam je za ovu nedelju preporučio knjigu "Moj pas glupi" Džona Fantea.

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Žali se upravi vodovoda
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:10 Album nedelje
  • 18:30 Pesma dana

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo