...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: “Neuromant”

03.12.2018.

Vladan Joler, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, preporučio nam je ove nedelje jednu od knjiga iz svog domena interesovanja za "nevidljivi svet".

.

"Da ne bi išli previše u neku akademsku literaturu preporučio bih knjigu Vilijema Gibsona koja se zove 'Neuromant', ali da se ne čita iz pozicije naučne fantastike, nego da se posmatra iz pozicije realnosti. Uz ovu postoji još par knjiga koje bi mogle sada, iz drugog čitanja da se gledaju na isti način, poput '1984' i ako krenemo tako da ih posmatramo dobijamo sasvim drugu dimenziju", kaže Vladan.

Ovo je roman koji je započeo sajberpank revoluciju, prva knjiga koja je dobila sveto trojstvo nagrada u žanru naučne fantastike. Sa Neuromantom, Vilijem Gibson je predstavio svetu kiberprostor i naučna fantastika više nikada nije bila ista. Gibson je svojim romanom najavio sve ono što je došlo godinama kasnije, internet revoluciju, Matriks filmsku trilogiju i neverovatan razvoj informatičkih tehnologija. 

Kejs je najbolji kompjuterski kauboj koji krstari informatičkim supermagistralama, povezujući svoju svest sa softverom u sajberprostoru, krećući se kroz obilje podataka, pronalazeći tajne informacije za onoga ko može da plati njegove usluge. Kada prevari pogrešne ljude, oni mu se svete na užasan način, uništavajući njegov nervni sistem, mikron po mikron.

Proteran iz sajberprostora i zarobljen u svom otupelom telu, Kejs je osuđen na smrt u tehnološkom podzemlju, sve dok ga jednog dana ne angažuju misteriozni poslodavci. Oni mu nude drugu priliku i potpuno izlečenje. Jedini uslov je da prodre u matricu, neverovatno moćnu veštačku inteligenciju kojom upravlja poslovni klan.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do…

.

Nedeljni vodič od 06. do 12. maja

Početak maja donosi nam veliki izbor događaja!

.

Ritam Evrope! ove godine od 7. do 10. maja

Ovogodišnja manifestacija Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja u Novom Sadu i obuhvata četiri događaja. Kakos u…

.

Vredi pročitati: "Sloboda" i "Bodi artist"

Profesor filozofije u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i muzičar u sastavima Professory i OSSA Quartet Aleksandar Turukalo ove nedelje nam…

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo