...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Knjiga o Blamu"

11.10.2021.

Novosadski novinar Petar Alimpijević preporučio nam je "Knjigu o Blamu" legendarnog Aleksandra Tišme.

.

U "Knjizi o Blamu" ispričana je priča o tragičnoj sudbini novosadskih Jevreja i o jednom od preživelih - Miroslavu Blamu. Knjiga prati poistovećivanje junaka sa žrtvom, sazrevanje njegove svesti da je predodređen da bude žrtva.

"Tišmino viđenje Drugog svetskog rata, Novog Sada i sudbine ovdašnjih Jevreja je izuzetno specifično. On to opisuje nekako hladnokrvno, sa jedne strane, ali i izuzetno iskreno kao da je on tu neki kamen koji je postavljen i koji prati sva ta ubijanja. On generalno jako dobro opisuje ulice Novog Sada i svako ko je neko vreme u Novom Sadu može da prepozna ulice i jako je zanimljivo čitati takve stvari", kaže Petar.

"Knjiga o Blamu" otvora jednu važnu temu a to je suočavanje sa prošlošću, odnosno, identifikaciju sa trenucima kada su moralne odluke mogle biti donete, a nisu.

Aleksandar Tišma je bio romansijer, pesnik, pisac pripovedaka, drama i prevodilac. Njegova književna dela prevedena su na oko 20 svetskih jezika, a osvojio je mnoštvo značajnih književnih priznanja, poput NIN-ove nagrade za roman "Upotreba čoveka".

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Dnevnik (1942-2001)

Istaknuti reditelj i gost Sterijinog pozorja Boris Liješević ove nedelje ti je preporučio knjigu Aleksandra Tišme "Dnevnik (1942-2001)".

.

Žanko Tomić: Tišma je pisac malih uličica

Prvu epizodu serije "Vere i zavere" u produkciji Radio televizije Vojvodine gledaćete u nedelju 13. marta u 21 čas. Ovu…

.

Gromki aplauz za "Vere i zavere"

Ekipa serije "Vere i zavere", u produkciji Radio televizije Vojvodine i izvršnoj produkciji Playground production, ispraćena je gromkim aplauzom na…

.

Mira Furlan: Mladi se moraju angažovati

foto: Jelena Polovina Glumicu Miru Furlan pamtimo po ulogama u filmovima "Otac na službenom putu" i "Lepota poroka", ali i…

.

Vredi pročitati: Derviš i smrt

Fudbalska sudinica i nekadašnja fudbalerka ŽFK Vojvodina Dunja Vukčević preporučila nam je klasik domaće književnosti, poznat i priznat širom sveta.

.

Vredi čitati Njegoša

Ivan Jegdić, mladi pop muzičar osim što je prošle nedelje izbacio novi singl "Kazaljke", preporučio nam je i knjigu. U…

  • 15:00 90 u 60
  • 16:00 Music Mix by Bea
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo