...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Majkić

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Ispovesti Svetog Augustina"

22.02.2021.

Prof. dr Una Popović, sa Odseka za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, bila je deo tima projekta "Umetnost i filozofija u komunikaciji" i učestvovala u realizaciji izložbe skulptura studenata filozofije pod nazivom "Filozofi vajaju". Za ovu nedelju preporučila nam je knjigu "Ispovesti Svetog Augustina".   

 

.

"Sveti Augustin je veoma važna figura u kontekstu evropske civilizacije, a njegove 'Ispovesti' su jedno od njegovih najvažnijih dela. Napisano je beskrajno lepim stilom i može se čitati na nekoliko različitih načina. To je zapravo Augustinova biografija. Piše o svom životu doslovno od detinjstva do trenutka kada piše to delo sa osvrtom, tako da se ono može čitati kao specifično istorijsko svedočanstvo toga kako je živeo jedan čovek u 4. veku naše ere. S druge strane, može se čitati i kao ispovest ličnog putovanja jednog veoma interesantnog i živog duha. I filozofski je to delo veoma interesantno, jer uspostavlja neke od centralnih interpretacija i veza između filozofije i hrišćanske religije", kaže Una. 

Klasik filozofije, teologije i svetske književnosti, Aurelije Augustin rođen je 354. godine u Tagasti u današnjem Alžiru, od oca paganina i majke hrišćanke. Augustin je studirao retoriku, a po završetku studija, jedno vreme je bio predavač gramatike i retorike u Rimu i Milanu.

U 33. godini života, pošto je, po sopstvenim rečima, proveo život kao "grešnik, neznabožac i razvratnik", prelazi u hrišćanstvo pod uticajem svoje majke. Nakon mnogih lutanja, vraća se u rodnu Afriku, gde postaje sveštenik i nedugo potom i episkop grada Hipona u severnoj Africi. Na tom mestu ostaje narednih trideset pet godina boreći se za jedinstvo crkve.

1303. godine papa Bonifacije VIII ga je proglasio svecem.

Filozofija Aurelija Augustina se razvijala pod uticajem Platona i novoplatonizma. Temelj njegove filozofije jeste princip unutrašnje samoizvesnosti, koji je upravo on prvi jasno izrekao i postavio kao polazište filozofije, a ogleda se u izrazu: "sumnjam, dakle jesam".

Knjiga "Ispovesti Svetog Augustina" je i danas, posle sedamnaest vekova, aktuelna. Augustin postavlja pitanja svima prepoznatljiva: Šta znači voleti? Šta je sreća i kako doći do nje? Kolika je snaga čulnog u nama? Šta je volja, istina, večnost? Kako spoznati Boga? Zašto postojimo?

A.T.

Možda te još zanima:

.

Muke po fotografima National Geographic

Fotografi Natonal geographica mogli su da osnuju sindikat ili neku drugu organizaciju, ali su odlučili da zajedno kreiraju sajt koji…

.

Olakšavanje duše na Ispovesti.com

Ljudi vekovima imaju potrebu da razgovaraju sa nekim. Da se ispovede. Da se požale ili pak otkriju neku dugo čuvanu…

.

Vesti iz sveta u prašini Divljeg zapada

Napraviti film koji će publiku ostaviti sa pozitivnim, toplim, osećanjima koja će ih pratiti i dan nakon projekcije, a da…

.

Rasprava o filmu "Šišanje"

Prva tribina na filmske teme koje se realizuje u sklopu projekta "Crno belo u boji" biće održana u četvrtak, 25.…

.

"Uhvati film" poziva filmske autore

Konkurs za filmove na regionalni 19. filmski festival "Uhvati film", koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti,…

.

Rađanje princeze kriminala

Od kada je DC uvrstio "Black label" seriju u svoju ponudu, svet stripa je dobio zavidno proširenje u mračne, mučne,…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo