...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Estoril" Dejana Tiaga Stankovića

26.07.2021.

Mlada Novosađanka Ana Bokan nedavno je diplomirala na studijskom programu - Dizajn enterijera na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a dobitnica je i Dositejeve nagrade. Ana nam je za ovu sedmicu preporučila knjigu "Estoril" Dejana Tiaga Stankovića.

.

"Estoril je hotel u Portugalu, čije ime nosi više od samog naziva knjige. To je hotel u kojem su se smeštale izbeglice tokom Drugog svetskog rata u čije je vreme radnja smeštena. Protagonista ove knjige je zapravo dvostruki agent čije ime neću otkriti, jer ćete to saznati kada je pročitate. Opisan je njegov paralelni život između nacističke i savezničke strane koji on vodi balansirajući kako da ne dođe do konflikta, a da sačuva svoj posao. Veoma interesantna knjiga koja drži pažnju i preporučujem je pogotovo onima koji uživaju u istorijskim romanima", navodi Ana.

Roman "Estoril" preveden je na velike svetske jezike i nagrađen u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je ušao u školsku lektiru.

Dejan Tiago Stanković se nakon završenih studija arhitekture, 1991. godine, preselio u London, a potom u Lisabon, gde živi. Prevodi i piše na srpskom i portugalskom jeziku. Osim fikcije piše i kreativnu nefikciju za brojne srpske, hrvatske, portugalske, britanske i brazilske pisane medije.

Uspešnu prevodilačku karijeru obeležili su njegovi prevodi Saramaga, Ive Andrića i Dragoslava Mihailovića. Čitalačkoj publici predstavio se i knjigom pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam" i romanom "Zamalek" koji je odraz doživljaja i priča nastalih tokom piščevih boravaka u Kairu. 

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Šta se kuva?
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo