...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Kultura / Knjiga

Knjige koje su obeležile 2015.

29.12.2015.

U 2015. Tejlor Svift je pokorila muzičku scenu, Brus Džener je postao Kejtlin Džener, svađali smo se oko toga da li je haljina belo-zlatna ili plavo-crna... A šta se dešavalo na svetskoj književnoj sceni?

.

Marko Kovačević, autor bloga Bukmarkić, razgovarao je sa nama o knjigama koje su obeležile 2015. godinu. Kako kaže, ova godina je prošla u znaku referenci na već postojeću književnost i dela koja se bave stvarnim ličnostima i pre svega je izdvojio Marlona Džejmsa i njegovu knjigu A Brief History Of Seven Killings, za koju je dobio i Bukerovu nagradu.

"Bilo je dosta dobrih knjiga koje su izdate, veliki se akcenat davao na književnost koja već postoji i na ljude koji postoje i rade. Tako je ove godine Bukerovu nagradu, koja je svakako jedna od najprominentnijih trenutno i oja već dve-tri godine unazad ne nagrađuje samo britanske pisce, već pisce i sa drugih jezičkih područja, dobio Marlon Džejms za knjigu A Brief History Of Seven Killings. U njoj se radi o jednom životu Boba Marlija, konkretno se radnja vrti oko jednog njegovog koncerta."

Autorka Hanja Janagihara i njen roman A Little Life su se takođe našli na Markovoj listi. Ona nije uspela da osvoji Bukerovu nagradu, ali je ovaj roman doživeo veliki uspeh i uprkos njegovoj dužini postao bestseler. A kada smo već kod ženskih autora koje osvajaju svetsku književnu scenu, ni dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Svetlana Aleksijevič, nije izostala.

"U februaru ove godine je izašao i roman A Little Life Hanje Janagihare. On broji negde oko 700 stranica i bio je nominovan za svaku veliku književnu nagradu,­ Bukerovu, Nobelovu i The National Book Award, ali nažalost nije dobio nijednu. Bavi se time kako mi vidimo život, koliko je on zapravo mali i da li su sitnice koje ga čine velike. Naravno, tu su i svi romani Svetlane Aleksijević koja je i dobila Nobelovu nagradu ove godine. Ona je Ukrajinka i bavi se motivom Drugog svetskog rata i kako ljudi žive nakon njega."

A Brief History of Seven Killings i A Little Life još uvek nisu prevedene na srpski, ali je Marko siguran da će zbog svoje popularnosti biti prevedene u 2016. Kako on kaže, na našem tržištu ipak postoji tendencija da se prevode knjige koje nisu toliko popularne na svetskoj književnoj sceni, ali je ipak izdvojio dva autora koji su bili popularni kod nas ove godine.

"Jako je teško porediti 2015. na našem tržištu i na svetskom. Kod nas vole da prevode knjige koje nisu toliko popularne u inostranstvu, uglavnom su to neke ljubavne limunade. Ipak, veliku popularnost u Srbiji su stekle knjige Salmana Rušdija, na primer Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći koju je izdalo Vulkan izdavaštvo. S druge strane, uvek mogu da preporučim knjige Džona Grina. 2015. je prošla kod nas u njegovom znaku, pogotovo zbog knjiga Krive su zvezde i Gradovi od papira. To je nešto što bi bilo interesantno svim generacijama, iako je žanrovski young adult literatura."

S.B.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: tri knjige za hladne dane

Vaslilije Milnović je doktor književnih nauka, rukovodilac Centra za nauku Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Pasionirani je čitalac. Nekada je bio…

.

U nedelju razmena knjiga

U nedelju, 5. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg, biće održana osamnaesta Novosadska razmena knjiga. 

.

Vredi pročitati "Životinjsku farmu"

Student novinarstva i PR benda Echo Spiritus Milan Damjanović kaže da svaka mlada osoba treba svoje čitalačko vreme da odvoji i…

.

I audioknjige na Spotify aplikaciji

Sve je više onih koji nemaju vremena da se skrase uz obične knjige od papira, pa biraju audio naslove koje…

.

Vredi Pročitati: Milena Marković "Deca"

Izvor: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS Za ovu nedelju, Milan Tripković iz „Bulevar buksa“, preporučuje da pročitate roman „Deca“ Milene Marković. U pitanju je…

.

Leto je dobra prilika da se uhvatimo u koštac sa zahtevnijim knjigama

Leto je doba kada, uobičajeno, imamo više vremena za čitanje. Spremili smo vam nekoliko predloga, aktuelne i najprodavanije knjige, kao…

  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo