...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: "Rukopis nađen u Saragosi"

22.08.2016.

Ove nedelje preporuka za čitanje nam stiže od sjajnog ilustratora i strip autora Milana Jovanovića, koja je možda neuobičajena za vreme u kojem se nalazimo, što je naravno ne čini manje bitnom ili nezanimljivom.

.

Reč je o knjizi Rukopis nađen u Saragosi poljskog grofa Jana Potockog. U ovom delu pratimo avanture vojnika Alfonsa fon Vordena koji luta Siera Modenom u Andaluziji i usput prikuplja priče ljudi koje sreće. Ono što je interesantno u vezi sa Rukopisom je upravo način na koji je pisan.

"Zanimljiva mi je ova knjiga zbog neobičnog načina na koji je nastala. Naime, Jan Potocki je pisao poglavlje po poglavlje svojoj bolesnoj ženi. Da bi joj održao pažnju, pisao je vrlo britko i brzo, što umnogome doprinosi dinamici romana", kaže Milan.

Iako je pisan pred kraj 18. veka, Rukopis u Saragosi i dalje uzbuđuje čitaoce svojom modernošću. Potocki je inače bio i književnik, avanturista, arheolog i etnolog i poznat je po čuvenom letu balonom s gospodinom Blanchardom. Sve ovo je doprinelo duhu Rukopisa koji je bezvremenski.

saragosa2 jpg

Insert iz filma Manuscript from Saragosa (1965)

"Ovo delo ima mnoštvo različitih naratora koji su takođe imali svrhu da održe pažnju grofove bolesne žene kojoj je svako veče čitao po jedno njegovo poglavlje. Vrlo je neobično po strukturi, a i po temi, tako da mislim da može da zaintrigira svakoga", objašnjava Milan.

Ne preostaje vam ništa drugo nego da nađete primerak Rukopisa u Saragosi i ozbiljno se posvetite čitanju. Nakon toga možete čekirati i Milanove radove i pročitati neke od njegovih stripova, recimo, La Bête Noire!

S.B.

Možda te još zanima:

.

Ibrahimović u novom filmu o "Asteriksu i Obeliksu"

Svetski poznat fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks"…

.

Vredi pročitati "Moj muž"

Novosadska novinarka Danijela Andulajević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Moj muž" makedonske spisateljice Rumene Bužarovske. 

.

Nedeljni vodič od 26. septembra do 2. oktobra

Navikavanje na jesenji period može da bude teško i depresivno, ali tu je gomila zanimljivih događaja koji će vam pomoći…

.

Edi Marfi ponovo na filmu kao Policajac s Beverli Hilsa

Edi Marfi započeo je produkciju četvrtog dela franšize "Policajac s Beverli Hilsa", a "Deadline" piše da mu se u projektu…

.

"Athena" kao slika srca urbane pobune

Bes i očaj dve su reči koje krase aktere filma "Athena“ Romana Gavrasa, sina nadaleko poznatog Koste. Film koji preispituje…

.

Džejms Bond će od sada biti u službi Njegovog Veličanstva

Ko će biti novo lice Džejmsa Bonda još je nepoznanica, ali se zna da će on od sada biti "u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo