...
TRENUTNO20:00 - 21:00Y2K

Kultura / Knjiga

Bajkovita lokacija za bajkovito Prerazmišljavanje

23.10.2018.

Peto izdanje razmene knjiga koje organizuju autori bloga Prerazmišljavanje, dobilo je novu lokaciju. U pitanju je Kulturna stanica Eđšeg, a sama razmena ovoga puta bila je i malo bajkovitija nego inače. 

.

Foto: Miljana Kocić

Kako nam je rekla autorka bloga Prerazmišljavanje Katarina Kostić, velika pomoć oko organizacije stigla je i od programa Lokomotiva 2018, a kao još jednu novinu kada je reč o ovoj razmeni konkretno, autorka je izdvojila nove knjige i nova interesovanja učesnika.

"Imamo gomilu novih knjiga i nova interesovanja učesnika razmene. Donosili su mnogo više knjiga za odrasle, a ispraznili biblioteku za decu. Ostao je deseti deo onoga sa čime smo počeli, dok su nam se istorija, sociologija i književnost za odrasle povećali" rekla je Katarina.

Ona je dodala i da su im pomogli koordinatori koji su ih upućivali na pravila koja ranije nisu postojala, a koja je bitno da prate ako žele da razvijaju razmenu na nivou grada, odnosno, da to ne bude samo njihov intimni događaj nego nešto što zaista možemo da smatramo manifestacijom značajnom za Novi Sad. 

Ciljna grupa bajkovite razmene, sasvim logično bila su deca, koja su mogla da čitaju, da se igraju i da se druže sa mađioničarima. 

"Bilo je fenomenalno. Bilo je više dece nego odraslih. Zato je valjda toliko dečijih knjiga otišlo. Čitanjac je trajao i trajao, morali smo da isključimo muziku. Deca su čitala, dopričavala bajke, igrala se" opisuje Katarina.

katarinarazmena jpg

Kako nam je rekla, volonterke su bile obučene u vile i princeze iz bajki, dok je mađioničar zabavljao decu tokom trajanja programa za odrasle.

Ipak, nije sve bilo samo u razmeni i čitanju bajki. Od Inženjera zaštite životne sredine ekipa Prerazmišljavanja dobila je i sadnicu. Priliku da zasadi stablo jabuke u dvorištu dvorca dobila je Leontina, a kriterijum za odabir baš ove devojke bio je jednostavan. 

"Ona je donela najveći broj knjiga u tom satu sadnje. Recimo da je donela knjiga za više od 80 prerazmišljona. Iako nijednu donaciju, nijedan dodatak biblioteci Prerazmišljavanja nismo merili brojem knjiga, odlučili smo da je za životnu sredinu lepo što te knjige nisu bačene, već su donete u razmenu, pa smo onda po broju knjiga dodelili sadnicu" rekla je autorka bloga Prerazmišljavanje.

Kako i u bajkama ima prednosti i nedostataka, slična je situacija i sa novim prostorom kada je reč o ovoj razmeni, međutim ništa što se ne može rešiti.

"Novi prostor je veći u odnosu na Dom b-612, ali je malo i zavučeniji, pa je vozačima bilo teško da kroz tri ili četiri jednosmerne ulice dođu do dvorca" kazala nam je Katarina, ali se potom kroz šalu zapitala kakav je to dvorac do kog se dolazi lako?

Ono što je poboljšanje u odnosu na prethodne skupove u Domu b-612 jeste veličina prostora, jer su šire mogli da rasporede stolove pa je bilo lakše cirkulisati između stolova i za volontere i za učesnike razmene. Ipak, ekipa iz Doma priskočila je u pomoć da se knjige prenesu i da se sve postavi.

Za vas koji ste ovu razmenu možda propustili, šuška se da će sledeća biti u vezi sa modom u književnosti i restauracijom knjiga.

Ceo prilog poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Razmena knjiga pod vedrim nebom

Dvanaesta Novosadska razmena knjiga biće održana 18. i 19. septembra od 17 do 21h u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

.

Književnost živi na Instagramu

Kulturna stanica Eđšeg i Prerazmišljavanje su tokom aprila počeli sa organizacijom ciklusa književnih večeri na Instagramu pod nazivom "Oko(m) knjige".

.

U nedelju prolećno Prerazmišljavanje

Prolećna Novosadska razmena knjiga biće održana se u nedelju, 5. maja, u Kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4) pod sloganom…

.

Preporuči mi knjigu, ako može onlajn

Ako si od onih kojima je dosta provoda i želiš da se osamiš uz knjigu ili film onda je tema…

.

Osvežite ličnu biblioteku

Peta razmena knjiga koju organizuje blog Prerazmišljavanje biće održana u nedelju 21. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg, od 14 do…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo