...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Vesti iz sveta u prašini Divljeg zapada

24.02.2021.

Napraviti film koji će publiku ostaviti sa pozitivnim, toplim, osećanjima koja će ih pratiti i dan nakon projekcije, a da taj film po scenariju jedva prebacuje prosečnost, veliki je zanat. Tanko osmišljenu radnju i predvidive događaje u filmu mogu da poprave dobra gluma, vanserijska scenografija, dobra montaža i očaravajuća muzika. Film "News of the world" sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, koji nam je početkom godine došao iz Netfliksove kuhinje, upravo je ovako nekako namešten.

.

Pol Gringras, koji je s Henksom već radio sjajan film "Kapetan Filips", sada je odlučio da snimi vestern film o kapetanu Džefersonu Kajlu Kidu, koji bi u doba savremenih medija mogao jedino da se opiše kao putujući prezenter vesti. Kid, 1870. godine tek koju godinu posle završetka Građanskog rata putuje po Teksasu, od grada do grada i lokalnom stanovništvu čita vesti iz lokalnih i nacionalnih novina. Govorimo o periodu od pre 150 godina. Postojala je samo štampa, nije bilo kućne dostave i dok su po Evropi šetali dobošari i duvači u rog koji izvikuju novosti, na Divljem zapadu je to bio vid zabave, jer Kid ima neospornu glumačku harizmu u interpretaciji vesti, što publika veoma rado plaća.

Putujući teksaškim zabitima Kid naiđe na mesto ubistva. Crnoputi vozač obešen je o drvo, a plavokosa devojčica posmatra ga iz šumarka u blizini. Kid odlučuje da devojčicu kojoj daje ime Johana (sjajna, maestralna, Helena Zengel) odvede na sigurno. Ona ne govori engleski i, po oblačenju i ponašanju, čini se da je veći deo svog mladog života provela u zatočeništvu američkih domorodaca. Očigledno nemačkog porekla, devojčica govori samo jezik plemena Kajova.

news1 jpg

Kid ubrzo shvata da je ubijeni čovek devojčicu vodio jedinoj znanoj rodbini, kada je karavan napadnut i njihov put nasilno prekinut. Od tog trenutka stari, izmučeni kapetan, učiniće sve da Johanu sačuva od raznih susreta sa poprilično tipskim antagonistima, predvidivim zlikovcima vrlo prizemnih motiva. Središnji deo filma tako skakuće od susreta do susreta, koji manje ili više bivaju razrešeni na opšte zadovoljstvo publike. No, dok te avanture promiču, dvojac gradi neraskidive veze, a mi prisustvujemo Gringrasovom maestralnom prikazu života u Teksasu u vreme ekspanzije belog čoveka.

Scena peščane oluje u kojoj se tek nazire indijansko pleme koje, sporo i pomireno sa sudbinom nestajućih migranata, iščezava u kovitlacu prašine jedna je od najlepših scena koje sam video u vestern filmovima.

Gringras nam u ovom filmu daje i neke poveznice sa savremenim medijskim svetom. Kapetan Kid od mesta do mesta bira šta će kome da čita, on sortira informacije u zavisnosti od toga ko mu je publika, što neodoljivo podseća na algoritme društvenih mreža. U isključivo belačkom naselju Erat, Kid i Johana nailaze na lokalnog političara koji ih optužuje da šire lažne vesti i negoduje zbog čega niko ne izveštava o blagostanju koje se događa u Eratu. Ovaj kvarni čikica, svojom retorikom, podseća na Trampa, što je još jedna od političkih poveznica sa savremenim dobom.

"News of the world", kao što rekoh, pati od slabog i nedovoljno razrađenog scenarija. U filmu je previše sitnih epizoda, ali on ipak drži pažnju. Hemija između dvoje glavnih likova nesporna je i odnos koji usput razvijaju, ostavlja nas zadovoljnima. Ovo ostvarenje zabaviće vas u neko kišno nedeljno poslepodne, a nekako se čini da većih ambicija u produkciji od te i nije bilo.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Dirljiva posveta očevima iz čijih sećanja nestajemo

Florian Zeler je pozorišni pisac i reditelj za kojeg je magazin "Times" rekao da je najuzbudljiviji spisatelj nove generacije. Njegovih…

.

Snajder vratio Ligu pravde u mrak i rezultat je blještav

Gde su granice autorskog integriteta? Zavisno od toga u koju granu umetnosti gledate i kakav je umetnik zastupa, te granice…

.

Daredevil - đavolski dobra serija

Marvelova kuhinja ove godine izbacuje pregršt serija kojima proširuje univerzum istkan Osvetnicima i pokušava da monetizuje poslednje talase superherojskog žanra,…

.

Još jedna priča o buđenju devojačkog bunta

Dok glavinjamo kroz 2021. godinu i imamo još napad – dva dok ne istekne prva četvrtina 21. veka, nije zgoreg…

.

Retro je mladima (opet) in

Sećate li se serija "Alo, Alo" ili Rodnija i Del Boja iz "Mućki"? Možda ste upoznati sa bendovima kao što…

.

Heroinski šik sramotno daleko od knjige

Da je ikada postojalo i zrnce šanse da postanem narkoman, razvejano je u trenutku kada sam pročitao knjigu "Mi deca…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo