...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Kultura / Film

Spenser: Putovanje u psihu odbačene princeze

30.01.2022.

O odnosima princeze Dajane sa britanskom kraljevskom porodicom, manje više sve se zna. Njen nesrećan brak sa princom Čarlsom, tiha, ali uporna nemilost u kojoj je bila kod kraljice i ostatka porodice, sve to mediji su sažvakali nebrojeno puta. Snimljeno je desetak filmova o tim okolnostima, jedna veoma uspešna serija (The Crown), ali nigde lik princeze Dajane nije tako duboko seciran kao u filmu "Spencer".

.

Na imanju Sandrinhem u Norfolku, godine 1991, Dajana je poslednji put došla na porodično božićno okupljanje. Trodnevna proslava bila je ispunjena svečanim ručkovima i večerama, lovom i obaveznim čajankama. Šta se u ta tri dana događalo mi danas samo nagađamo, ali režiser Pablo Larejn u filmu "Spencer" spekuliše kako je baš taj događaj poslužio princezi Dajani da donese konačnu odluku i napusti Čarlsa, a sa njim i nepodnošljivu kraljevsku familiju.

Filmska postavka ovog događaja jednostavna je u smislu svega što se tada dogodilo. Kao robovi tradicije i ceremonija, Vindzorovi, manje više, tamo svake godine rade identične stvari. Stoga u ovoj ekranizaciji dobijamo jedino uvid u ono što se, potencijalno, dešavalo u Dajaninoj glavi.

spencer2 jpg

Fer je reći da ovaj film ne postoji izvan onoga što nam je donela iznenađujuće dobra gluma Kristen Stjuart. Ostali akteri su u ovom filmu teški epizodisti. Neki ne izgovaraju ni jednu jedinu reč, uglavnom su raspoređeni kao deo scenografije, njihovi dijalozi su retki, interakcije sa Dajanom još ređe.

Jer, o njihovom odnosu prema Dajani najviše otkrivamo kroz njene monologe i vezu sa osobljem, kao i kroz lik majora Alistera Gregorija, misterioznog majordoma čiji je zadatak da nadgleda svaki princezin korak i utiče na njene odluke kad god je to moguće.

Sve ostalo uneseno je u interpretaciju Dajane koju donosi Kristen. Svaki pokret, svaki trzaj usnama, izgovorena reč, deluju kao da dolaze od prave princeze. Kristen je toliko ušla u ulogu da se stopila sa svojim likom i neće biti iznenađenje ako ove godine ubere Oskara za najbolju žensku ulogu.

spencer3 jpg

"Spencer" je spora i klaustrofobična drama koja ima za cilj da vizuelno i narativom pokaže Dajaninu izolovanost, njenu odbojnost prema kraljevskoj porodici, strah od njihovih reakcija, ali i potrebu da je prihvate. Atmosfera koju je Pablo Larejn ovde izgradio igra na ivici onoga što već nude brojni filmovi koji govore o zatvorima, jer je baš to bio cilj njegovog pripovedanja. Princeza Dajana bila je u zatvoru porodice Vindzor, ona je takođe bila zasužnjena sopstvenim strahovima i nedoumicama, svojim psihičkim problemima.

Ne može se baš reći da smo ovim filmom dobili neku sveobuhvatnu sliku o Dajani, ali nam je ponuđena makar pristojna pretpostavka kako je ona mogla da se oseća u svetu od kojeg je pokušavala da pobegne.  

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vorner Bros snima film "Minecraft"

Vorner Bros radi na filmu o popularnoj igrici "Minecraft". Glavnu ulogu u filmu će igrati Džejson Momoa dok je Met…

.

Film "Anatomija jednog pada" dobitnik Zlatne palme

Filmska drama francuske rediteljke Žistin Trije "Anatomija jednog pada" osvojila je Zlatnu palmu na 76. Kanskom filmskom festivalu. Za ovu…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

Koji su omiljeni crtani filmovi Kventina Tarantina?

Uprkos tome što je tokom godina iskazivao svoju ljubav prema mnogim filmovima, jedna oblast kinematografije koju Tarantino retko gleda je…

.

Američki scenaristi se bore za pravednost i priznanje

Na zahteve Udruženja američkih scenarista za većim platama i boljim uslovima rada Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koju čine kompanije…

.

Vraća se Futurama!

Nakon gotovo deset godina obožavaoci Futurame će imati priliku da gledaju nove avanture posade Planet Expressa.

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo