...
TRENUTNO16:10 - 16:20Pesma dana

Kultura / Film

Spenser: Putovanje u psihu odbačene princeze

30.01.2022.

O odnosima princeze Dajane sa britanskom kraljevskom porodicom, manje više sve se zna. Njen nesrećan brak sa princom Čarlsom, tiha, ali uporna nemilost u kojoj je bila kod kraljice i ostatka porodice, sve to mediji su sažvakali nebrojeno puta. Snimljeno je desetak filmova o tim okolnostima, jedna veoma uspešna serija (The Crown), ali nigde lik princeze Dajane nije tako duboko seciran kao u filmu "Spencer".

.

Na imanju Sandrinhem u Norfolku, godine 1991, Dajana je poslednji put došla na porodično božićno okupljanje. Trodnevna proslava bila je ispunjena svečanim ručkovima i večerama, lovom i obaveznim čajankama. Šta se u ta tri dana događalo mi danas samo nagađamo, ali režiser Pablo Larejn u filmu "Spencer" spekuliše kako je baš taj događaj poslužio princezi Dajani da donese konačnu odluku i napusti Čarlsa, a sa njim i nepodnošljivu kraljevsku familiju.

Filmska postavka ovog događaja jednostavna je u smislu svega što se tada dogodilo. Kao robovi tradicije i ceremonija, Vindzorovi, manje više, tamo svake godine rade identične stvari. Stoga u ovoj ekranizaciji dobijamo jedino uvid u ono što se, potencijalno, dešavalo u Dajaninoj glavi.

spencer2 jpg

Fer je reći da ovaj film ne postoji izvan onoga što nam je donela iznenađujuće dobra gluma Kristen Stjuart. Ostali akteri su u ovom filmu teški epizodisti. Neki ne izgovaraju ni jednu jedinu reč, uglavnom su raspoređeni kao deo scenografije, njihovi dijalozi su retki, interakcije sa Dajanom još ređe.

Jer, o njihovom odnosu prema Dajani najviše otkrivamo kroz njene monologe i vezu sa osobljem, kao i kroz lik majora Alistera Gregorija, misterioznog majordoma čiji je zadatak da nadgleda svaki princezin korak i utiče na njene odluke kad god je to moguće.

Sve ostalo uneseno je u interpretaciju Dajane koju donosi Kristen. Svaki pokret, svaki trzaj usnama, izgovorena reč, deluju kao da dolaze od prave princeze. Kristen je toliko ušla u ulogu da se stopila sa svojim likom i neće biti iznenađenje ako ove godine ubere Oskara za najbolju žensku ulogu.

spencer3 jpg

"Spencer" je spora i klaustrofobična drama koja ima za cilj da vizuelno i narativom pokaže Dajaninu izolovanost, njenu odbojnost prema kraljevskoj porodici, strah od njihovih reakcija, ali i potrebu da je prihvate. Atmosfera koju je Pablo Larejn ovde izgradio igra na ivici onoga što već nude brojni filmovi koji govore o zatvorima, jer je baš to bio cilj njegovog pripovedanja. Princeza Dajana bila je u zatvoru porodice Vindzor, ona je takođe bila zasužnjena sopstvenim strahovima i nedoumicama, svojim psihičkim problemima.

Ne može se baš reći da smo ovim filmom dobili neku sveobuhvatnu sliku o Dajani, ali nam je ponuđena makar pristojna pretpostavka kako je ona mogla da se oseća u svetu od kojeg je pokušavala da pobegne.  

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo