...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Poslednje Bondovo iskušenje

10.10.2021.

Novi Bond je konačno pobedio pandemiju i stigao u bioskope sa više od godinu zakašnjenja. Poslednja iteracija agenta 007 za Denijela Krejga publici je donela unekoliko više emocija nego što smo navikli u ovoj filmskoj franšizi. A, da li je film opravdao naša očekivanja? Pa, zavisi koja.

.

Bond živi povučeno sa svojom ljubavlju Madelin sa kojom pokušava da zasnuje nekakav normalan život, dok oboje pokušavaju da se reše demona iz prošlosti. Kada se u priču umeša Spektra, Džejms shvata da više nikome ne može da veruje, pa ni sopstvenoj partnerki. Stoga se povlači u osamu iz koje će ga u pogon ponovo vratiti tek teroristička pretnja najsavršenijim biološkim oružjem.

Teško je o ovom filmu pisati bez takozvanih spojlera, pa ću sebi dozvoliti samo da kažem kako će Bond u ovom filmu morati da se napregne do krajnjih granica ne bi li razrešio krizu svetskih razmera, opterećen emotivnom burom koja ga sve vreme zapljuskuje.

Mnogo se pričalo o tome koliki je emotivni raspon Denijel Krejg uneo u ulogu Džejmsa Bonda. Čuveni nam je špijun, zahvaljujući ovom sjajnom glumcu, sada mnogo bliži i izuzimajući vanseriske špijunske veštine, mnogo sličniji.

bond2 jpg

U svom poslednjem Bondu, Krejg je pravi dramski junak, u onom najklasičnijem smislu. Nije ga režiser Geri Fukunaga lišio onog starog šarma, nonšalancije i vrcavosti, ali ovaj Bond je najbliži običnom čoveku, ako to uopšte sme da se kaže za njega.

Osim Krejga, koji je zalsužio da ga iz "službe njenog visočanstva" isprate sa najvišim počastima, u ovom filmu dobijamo jednu poprilično prosečnu instalaciju glavnog filmskog zlikovca i jednu brilijantnu glumačku bravuru Bond-devojke. Rami Malek igra Lucifera Safina, unakaženog osvetnika i trovača pomalo stidljivo i neubedljivo, glumačkim rasponom koji se, izgleda još nije odlepio od Fredija Merkjurija. Sa druge strane, najlepše iznenađenje je Ana De Palmas koju već znamo iz novog Blejdranera ili hita "Knives out". Filmska diva, jer ona to sasvim sigurno jeste, kao agentkinja Paloma, u svega pet minuta uspela je da ukrade šou i da natera ceo svet da se zaljubi u njen šarm.

Ostali su se manje više pristojno uklopili u priču koja ima neočekivan kraj za film o Džejmsu Bondu. Ali o tome ovde, iz očiglednih razloga, ne možemo da raspravljamo.

"No time to die" je uzbudljiv film, tipičan za sagu o najpoznatijem britanskom agentu. Akcione scene savršeno su izvedene, humor je sveden i suptilan, a neka dramska rešenja su zaista vrhunska.  

Na tom fonu nalazi se i pesma Bili Eliš "No time do die", vrhunski napisana i producirana pesma kakvu franšiza i zaslužuje.

Novi Bond je, dakle, film u kojem ćete uživati, koji će vas osetno zabaviti, ali i ispuniti emocijama. Nije ovaj film, da ne bude zabune, vrhunski, ali je mnogo bolji od svojih skorijih prethodnika, skoro na nivou filma "Kazino Rojal".

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo