...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Kultura / Film

Najbolji kratkometražni filmovi na turneji po Srbiji!

27.07.2023.

Mikro FAF, festival DIY i nezavisnog kratkometražnog filma, koji postoji od 2010 godine u Beogradu, rešio je da izađe iz prestonice i krene na turneju po Srbiji. Turneja počinje večeras, 27. jula.

.

U 14 godina postojanja, MikroFAF je promovisao više od 500 filmova domaćih i stranih autora, u kategoriji amaterskog, "uradi sam" i nezavisnog filma. Najbolje od toga što je prikazivano, po izboru selektora, gledaće i subotička publika u prostoru "Klara i Rosa" u ulici Petefi Šandora 15, u četvrtak od 21 čas. Cilj je da se napravi i publici prezentuje presek produkcije nezavisne filmske u poslednih 15 godina, kaže Marija Rodić, direktorka Mikro FAF festivala.

"Imaćemo dva bloka. Prvi su 'uradi-sam' filmovi, jedna 'šopska salata' amaterskih filmova iz regiona. Gledali smo da bude najviše naših, domaćih filmova, pošto je domaća publika. Drugi blok koji ide od 22.15, su nezavisni, 'indie' filmovi. To su sve kratkometražni filmovi sa budžetom, poluprofesionalni ili profesionalni i u pitanju je internacionalna selekcija", kaže Marija.

Iako je za očekivati da se pojavom pametnih telefona i razvojem tehnologija poveća broj autora i unapredi kvalitet to se, ocenjuje Marija, nije dogodilo. Ono što se dešava jeste da se, u tehničkom smislu, skoro brišu granice između "uradi sam" i profesionalnih filmova kratkog metra, što ne znači da su filmovi postali zanimljiviji.  

"Dosta ljudi se oslanja na tehnologiju i misli da treba da radi tehnički što zahtevnije i komplikovanije filmove. Ranije, kada to nije bilo moguće, nisu imali opremu, morali su da prevaziđu te prepreke i sve nadokanade kreativnošću, idejom i šarmom. Čini mi se da se taj šarm vremenom malo izgubio", smatra naša sagovornica.

Zbog toga, po zanimljivosti, filmovi od pre desetak godina koji su pobeđivali na MikroFAF-u ne zaostaju za današnjim i to će publika imati priliku da vidi. Ulaz na projekcije je besplatan, kao i svi programi koje radi udruženje Satibara. MikroFAF se potom seli u Pančevo, Kruševac, Smederevo i Beograd.

M. J.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Završetak Exita u znaku nešto tvrđeg zvuka

Četvrtog i poslednjeg dana ovogodišnjeg EXIT festivala publika na Petrovaradinskoj tvrđavi imala je priliku da uživa u rok i metal…

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

.

Džon Njumen: Dolazim ovde da udovoljim detetu u sebi!

Zvezda treće večeri ovogodišnjeg EXIT festivala definitivno je bio britanski muzičar Džon Njumen koji se publici ovoga puta predstavio sa…

.

Black Eyed Peas za Oradio: Uvek držimo nogu na gasu!

Među najzvučnijim imenima na ovogodišnjem izdanju EXIT festivala je definitivno i bend Black Eyed Peas. Njihova muzika je obeležila dvehiljadite…

  • 13:40 Prava stvar
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo