...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Najbolji kratkometražni filmovi na turneji po Srbiji!

27.07.2023.

Mikro FAF, festival DIY i nezavisnog kratkometražnog filma, koji postoji od 2010 godine u Beogradu, rešio je da izađe iz prestonice i krene na turneju po Srbiji. Turneja počinje večeras, 27. jula.

.

U 14 godina postojanja, MikroFAF je promovisao više od 500 filmova domaćih i stranih autora, u kategoriji amaterskog, "uradi sam" i nezavisnog filma. Najbolje od toga što je prikazivano, po izboru selektora, gledaće i subotička publika u prostoru "Klara i Rosa" u ulici Petefi Šandora 15, u četvrtak od 21 čas. Cilj je da se napravi i publici prezentuje presek produkcije nezavisne filmske u poslednih 15 godina, kaže Marija Rodić, direktorka Mikro FAF festivala.

"Imaćemo dva bloka. Prvi su 'uradi-sam' filmovi, jedna 'šopska salata' amaterskih filmova iz regiona. Gledali smo da bude najviše naših, domaćih filmova, pošto je domaća publika. Drugi blok koji ide od 22.15, su nezavisni, 'indie' filmovi. To su sve kratkometražni filmovi sa budžetom, poluprofesionalni ili profesionalni i u pitanju je internacionalna selekcija", kaže Marija.

Iako je za očekivati da se pojavom pametnih telefona i razvojem tehnologija poveća broj autora i unapredi kvalitet to se, ocenjuje Marija, nije dogodilo. Ono što se dešava jeste da se, u tehničkom smislu, skoro brišu granice između "uradi sam" i profesionalnih filmova kratkog metra, što ne znači da su filmovi postali zanimljiviji.  

"Dosta ljudi se oslanja na tehnologiju i misli da treba da radi tehnički što zahtevnije i komplikovanije filmove. Ranije, kada to nije bilo moguće, nisu imali opremu, morali su da prevaziđu te prepreke i sve nadokanade kreativnošću, idejom i šarmom. Čini mi se da se taj šarm vremenom malo izgubio", smatra naša sagovornica.

Zbog toga, po zanimljivosti, filmovi od pre desetak godina koji su pobeđivali na MikroFAF-u ne zaostaju za današnjim i to će publika imati priliku da vidi. Ulaz na projekcije je besplatan, kao i svi programi koje radi udruženje Satibara. MikroFAF se potom seli u Pančevo, Kruševac, Smederevo i Beograd.

M. J.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Podvodni Metropolis" na Novi Sad film festivalu

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarolikije vrste riba Crvenog mora?…

.

Regionalna saradnja nezavisne scene otvara nove prilike umetnicima

Regionalna saradnja u umetnosti, a posebno među organizacijama sa nezavisne kulturne scene, otvara brojne mogućnosti umetnicima i kulturnim radnicima, povećava…

.

Književnost ima budućnost, ako se držimo zajedno

Sedmi Novosadski festival knjige (NOFEK) još jednom je pokazao da književnost i pisana reč i dalje vrede, da imaju svoju…

.

Herceg Novi ponovo bio prestonica stripa

Sve je više strip festivala na Balkanu, ali malo koji može da se meri sa onim u Herceg Novom. Ne…

.

Filmovi sa četiri kontinenta na Novi Sad Film Festivalu

"Novi Sad Film Festival" je internacionalni takmičarski festival dugometražnog igranog filma, koji se ove godine organizuje po prvi put u…

.

NOFEK broj 7: tri dana druženja s knjigom

Novosadski festival knjige NOFEK održava se ove godine po sedmi put, u periodu od 8. do 10. septembra u bašti…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo