...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Magija kratkih filmova ponovo u Novom Sadu

27.10.2021.

Poslednji vikend u oktobru u Kulturnom centru Novog Sada je već tradicionalno rezervisan za ljubitelje kratkometražnog filma i festival Filmski front.

.

Od četvrtka 28. do nedelje 31. oktobra, publika će moći da pogleda više 50 naslova, podeljenih u nekoliko selekcija, navodi Dunja Grubor iz organizacije festivala.

"Program je dostupan na našem zvaničnom sajtu i tu posetioci mogu pogledati šta ih tačno očekuje tokom četiri festivalska dana. Festival ove godine otvara dugometažni film 'Oaza', a program zatvara muzički film 'Euforija uživo' popularnog dua Buč Kesedi", kaže naša sagovornica.

Film "Oaza" je srpski kandidat za Oskara. Njegova radnja je smeštena u Dom za decu i mlade ometene u razvoju, a uloge tumače pravi korisnici doma.

"U njemu se prikazuje lični život jedne marginalizovane društvene grupe, jer se radi o ljubavnom trouglu između dve devojke i jednog momka koji se nalaze u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Kroz film se rađa i demonstrira njihova želja za ljudskim kontaktom i za nezavisnošću", priča Dunja.

filmskifron jpg

Publika na Filmskom frontu

Program Filmskog fronta je, kao i uvek, podeljen u nekoliko celina, takmičarskih i revijalnih.

"Mi svake godine imamo dve takmičarske selekcije - Srbija/region, u kojoj pobednika bira tročlani žiri i Međunarodnu seleciju, gde pobednika bira publika. Što se tiče pratećeg programa, imamo Horor front, zatim Novosadsku selekciju, gde smo gledali da istaknemo neke autore iz Novog Sada koji imaju potencijala i Frontić koji predstavlja selekciju filmova za decu", kaže Dunja.

Proglašenje najboljih filmova planirano je u nedelju nakon projekcije filma "Euforija uživo". Ulaz na sve projekcije je slobodan, osim filma "Oaza" gde karta košta 300 dinara.

Možda te još zanima:

.

The Offer: Serija o snimanju kultnog Kuma

Premijera serije "The Offer" o snimanju kultnog filma "Kum", planirana je za 28. april, najavila je striming platforma Paramaunt.

.

Simbol epske fantastike i posle dve decenije

Filmska trilogija "Gospodar prstenova" u decembru je obeležila 20 godina od izlaska prvog dela "Družina prstena". Serijal je rađen po uspešnim…

.

Isterivanje duhova i uterivanje nostalgije

Originalni "Isterivači duhova" iz 1984. godine postavili su nove standarde u mešavini žanrova. Komedija i horor uvek su nekako išli…

.

Matriks uskrsnuća: Film bez kog smo mogli

Film Lane Vašovski "Matriks: Uskrsnuća" ostavio bi mnogo gorči ukus u ustima fanova da, posle genijalnog prvog dela, nisu snimljena…

.

Oskar ponovo pred publikom

Ceremonija dodele Oskara ponovo će, prvi put od 2018. godine, imati domaćina, a svečanost će kao što je i tradicija…

.

Film se pamti kroz publiku, a ne priznanja

Kratki film "Pištolji i kacige" rediteljski je prvenac Marka Marjanovića Marinčića. Iako studira montažu, Marko vidi sebe i u ulozi…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo