...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Krvavi povratak u igre detinjstva

03.10.2021.

Južnokorejska serija "Squid game" naprečac je osvojila globalnu publiku. Priča koju je režirao odavno etablirani Dong-Hjuk Hvang, a producirao Netflix, nije donela mnogo toga novog i neviđenog u južnokorejskoj filmskoj produkciji, ali jeste dirnula tamo gde smo svi veoma tanki – u uspomene iz detinjstva.

.

Glavni junak je Seong Gi Hun, sredovečni lezilebović koji živi od pozajmica koje ne vraća i majčine penzije. On ima desetogodišnju ćerkicu, koja živi s majkom i kojoj on nije dobar otac i pored beskrajne ljubavi koju oseća prema njoj. Pomalo kockar, pomalo sklon alkoholu, a definitivno lenština, Seong prihvata najčudniju ponudu koju je ikada mogao da zamisli - da zaradi 40  miliona dolara. Sve što treba da učini je da pobedi u šest dečijih igara za redom, istih onih igara kojih se seća iz detinjstva.

Bilo bi čak i romantično da se te igre ne igraju na usamljenom ostrvu, u nekakvoj graditeljskoj mega strukturi pokrivenoj kamerama i naoružanim stražarima, da se ne igra na život i smrt sa još 500, s koca i konopca sakupljenih društvenih gubavaca, kriminalaca, nesnađenih dužnika i džabalebaroša.

Seong uskoro shvata da je doveden na mesto na kojem se igraju krvave verzije dečijih igara i odakle će uspeti da ode samo ako pobedi sve svoje saigrače. A, da bi to učinio on će morati da testira sve svoje sposobnosti do krajnjih granica.

squid3 jpg

"Squid game" je serija koja na najsuroviji način secira sve ljudske sklonosti, osobine, inteligenciju. Ona je beskrajno uzbudljiva, drži nas na ivici stolice, ali to nije njen najveći kvalitet. Ona takođe pruža bolno iskren uvid u to na koje sve načine možemo da se odreknemo sopstevene ljudskosti, ali i da je spasemo.

Vidi se u ovoj seriji ljudski poriv za samoodržanjem, potreba za udruživanjem, sva ona naivnost i pokvarenost koju možemo posedovati.

Gluma u ovoj seriji, kao i u svim ostalim južnokorejskim filmovima tetaralna je i pomalo iritirajuća za publiku na zapadu. Ipak, ukoliko pređete preko toga, jer to je ipak samo drugačija škola glume od one na koju smo navikli, dobićete veoma dobro napisanu i režiranu dramu prepunu nasilja i emocija.

squid2 jpg

Za razliku od tematski sličnih filmova, na kraju ove serije dobijamo relativno zadovoljavajuće odgovore na pitanja o poreklu i svrsi te monstruozne igre, a tu je i udica za drugu sezonu.

"Squid game" je serija za svaku preporuku ukoliko niste gadljivi na sav onaj surovi realizam u scenama nasilja, na koji nas dalekoistočni reditelji već duže vreme navikavaju.  

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Avatar 2: Strani film sa najvećom zaradom kod nas

Za nešto više od mesec dana prikazivanja, ostvarenje Džejmsa Kamerona “Avatar: Put vode” na koje se čekalo 13 godina, u…

.

Film "Meni" kriv za zatvaranje restorana?

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine…

.

Oskari: Najviše nominacija za "Sve svuda odjednom"

Naučnofantastična komična drama "Sve svuda odjednom" osvojila je najviše nominacija za Oskare - ukupno 11, uključujući onu za najbolji film…

.

Tom Henks nominovan za tri Zlatne maline

Iako je njegov poslednji film "Elvis", u kom glumi pevačevog menadžera Toma Parkera, favorit u kategoriji najboljeg filma na ovogodišnjim…

.

Stiven Spilberg želi da režira televizijsku seriju

Pojavljujući se u epizodi podkasta "Smartless", Spilberg je otkrio da bi želeo da režira televizijsku seriju u budućnosti.

.

Koje filmove nam Netfliks donosi u 2023. godini?

Bez obzira na najavljene promene u ceni i praksi podele šifara koje su izazvale negodovanje među korisnicima, Netfliks ne namerava…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo