...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Filmska 2022: Intima, spektakl, sporogoreći horor

02.01.2023.

Filmska 2022. još jedna je od onih godina koje pate od manjka originalnih ideja. Na njoj su se videle posledice postpandemijskog života, zamor superherojskih priča i apsolutni manjak kvalitetnih drama i komedija. No, bilo je bisera na koje se mora obratiti pažnja. Napravili smo listu od deset filmova vrednih našeg vremena. Prošetali smo kroz žanrove i izdvojili najbolje. Uživajte!

.

Nope

Jordan Peele (Igraju Daniel Kaluja, Keke Palmer, Steven Yeun)

Brat i sestra, na nebu iznad jednog kalifornijskog ranča, otkrivaju vizuelnu anomaliju za koju ne znaju šta je. Da li je to neka čudna igra oblaka, svetlosti, ili je u pitanju fenomen iz galerije Zone sumraka. I dok mladi farmeri pokušavaju nekako da zaštite svoj dom od zla sa nebesa, lokalni vlasnik zabavnog parka želi da iskoristi fenomen da se obogati. Komično-zastrašujuća alegorija o strahu i ljudskim karakterima. Film genijalnog Džordana Pila prepun je napetosti, ali prožet veseljem, kako se nikada ne bi osećao neprijateljski. Nope je operski i sveobuhvatni triler koji slavi bioskop i istovremeno ga osuđuje kao industriju izgrađenu na prikrivenom nasilju.

 

The Banhshees of Inisherin

Martin Mekdonah (Igraju: Kolin Farel, Brendon Glison)

Dva prijatelja od detinjstva životare na malenom irskom ostrvu Inišerin, na korak do kopna, a ipak tako daleko. Rane su tridesete prošlog veka, u Irskoj besni građanski rat koji se malenog ostrva ne tiče previše. Drama počinje kada jedan od prijaterlja, Kolm, iznenada odluči da više ne želi da priča sa Padraikom. Malena zajednica iz korena se menja. Padraik ne može da se pomiri sa Kolmovom odlukom, koju ovaj ne želi da objasni. Vrlo brzo njihov odnos, kao i odnosi ostalih meštana, postaju poprište crnohumornog zapleta koji vodi ka antiklimaktičnom završetku. Dijalozi vredni najbolje literature krase ovo divno snimljeno filmsko ostvarenje. Kome dati Oskara od dvojice protakgonosta?

Everything everywhere all at once

Dan Kwan (Igraju: Mišel Jeo, Daniel Šajnert)

Šta smo sve mogli da postanemo? Kako bi naši životi izgledali da smo odlučili ovo ili ono? Nema osobe na svetu koja se to nije zapitala. Ovaj film, pristigao u bioskope početkom godine, duboko je zagazio u to pitanje. Priča prati ostarelu kineska imigrantkinju koja je uhvaćena u ludu avanturu, u kojoj samo ona može da spase svet istražujući druge univerzume koji se povezuju sa životima koje je mogla da ima. Vizuelno i idejno, ovo je najbolje snimljen film protekle godine. Mešavina filozofske rasprave o životu uvijena u vrhunsku akciju sa elementima fantastike i misterije, brižljivo je balansirana i izvedena. Film koji bi svi morali da pogledaju.

The Fabelmans

Stiven Spilberg (Mišel Viliams, Paul Dano, Gabriel La Bel, Set Rogen)

Priča o tome koliko su porodični odnosi uticali na filmsko stvaralaštvo Stivena Spilberga, ušla je u filmske udžbenike. Likovi iz njegovih filmova, potreseni roditeljskim razvodima, čudnim odnosima s očevima, majkama, nesnađeni i zamišljeni. Sada je veteran sedme uemtnosti seo i na papir bacio pravu priču o svom detinjstvu i adolescentskim godinama. Vrhunska glumačka ekipa savršeno je dočarala sve te ključne trenutke iz njegovog života u kojima se rađala umetnost koju je kasnije razvijao. Ovo je Spilbergova ultimativna oda porodici i beskrajnoj ljubavi prema filmu, možda i najemotivniji i najintimniji film godine. 


The Batman

Met Rivs (Igraju: Robert Patinson, Zoi Kravic, Džefri Vrajt, Kolin Farel)

Mitos o Mračnom vitezu prošao je brojne uspešne i manje uspešne filmske adaptacije. Met Rivs je prvi koji je Betmena oslikao kao superinteligentnog detektiva koji pokušava da reši ubistva korumpiranih političara u Gotamu. Robert Patinson se ispostavio kao dostojan crnog plašta, a čitav film je vizuelno nadmoćna posveta noar žanru na filmu i na stripu. Film karakteriše mračna atmosfera, lagan razvoj radnje i misterija koja se razotkriva tek na kraju. Ubedljivo najbolji superherojski film u porotekloj godini.

 

Aftersun

Šarlot Vels (Igraju: Pol Meskal, Frenki Korio)

Iz Velike Britanije stiže intiman portret odnosa oca i ćerke kroz jedno davno letovanje sačuvano na VHS snimku. Sofi je devojka koja razmišlja o zajedničkoj radosti i privatnoj melanholiji odmora koji je provela sa svojim ocem dvadeset godina ranije. Stvarna i zamišljena sećanja popunjavaju praznine dok pokušava da pomiri likove oca kojeg je poznavala, sa čovekom kojeg nije. Ovo je priča koja obrađuje sva naša varljiva sećanja iz detinjstva, preuveličane događaje, nepostojeće i postojeće, kakve svi imamo. Neće se ovaj film dopasti svima, budući da mu nedostaje uobičajena priča, razapeta od uvoda, preko razrade do zaključka. Ovo je priča o sećanjima. I o tome kako umeju da nas prevare kad smo najsigurniji u njih.

RRR

S. S. Radžamuli (Igraju: Rama Rao Jr, Ram Šaran teja, Ajaj Devn)

Postoje ti filmovi koji toliko preteraju u estetici, akciji i dramatizaciji, da postanu kameni međaši. Setimo se Pritajenog tigra, svakog filma Kventina Tarantina, Roberta Rodrigeza... Sada je iz Bolivuda došao RRR, film koji je preterivanju dao potpuno drugu dimenziju. Priča prati aktere revolucije u kojoj su Indijci započeli borbu za slobodu od kolonijalne Engleske. Tu su neki istorijski događaji, likovi i predeli, ali sve ostalo je namotano na točkić "volume" i odvrnuto do panja. Spektakl je ovde nadjačao svaku dramatizaciju, ovo je film koji, poput Hrabrog srca, govori o težnji jednog naroda da dosegne slobodu, ali izgleda kao Avendžersi. I pritom savršeno ima smisla. Iznenađenje godine!

 

The Northman

Robert Egers (Igraju: Aleksander Skarsgard, Nikol Kidmen, Itan Houk, Kles Bang)

Još jedan film iz prve polovine godine koji je zbunio gledaoce. Zapanjujuće krvava i realistična priča o Vikinzima, u drami koju je pisao Šekspir. Danski kraljević Hamlet je iz pozorišnih helanki uskočio u blatnjavo i krvavo krzno i kao drogirani Berzerk krenuo u osvetu zbog smrti svog oca. Vizuelno iznenađujuće kvalitetan film uneo je izrazito umetnički pristup u nasilne serije i filmove o severnjacima, unevši još više nasilja (ako je to uopšte moguće zamisliti) ali i estetiku kakva ne postoji nigde drugo.

 

Till

Šinonje Čukvu (Igraju Mišel Rajli, Kit Baušam)

Godine 1955, nakon što je Emet Til ubijen u brutalnom linču, njegova majka se zaklinje da će razotkriti rasizam iza napada, dok radi na tome da umešane privede pravdi. Još jedan od onih filmova koji otvoreno govori o bolnoj temi rasizma u Americi. U pitanju je slučaj koji se zaista dogodio i užasnuo tu zemlju. Plejada glumaca sjajno je portretisala aktere stvarnog događaja, kao i samu epohu pedesetih godina, perioda kojim su dominirale brojne društvene fobije: od paranoje komunizma do zakopanih rasističkih i šovinsitičkih emocija. Dobro izveden i montiran film koji govori o snazi jedne majke da se izbori za pravdu.

Pinochio

Giljermo Del Toro (Glasove pozajmili: Juan Mekgregor, Dejvid Bredli, Ron Perlman, Džon Torturo)

Pred kraj godine na Netflix je dospeo Pinokio, stop-motion verzija koju potpisuje genijalni Giljermo del Toro. Klasična bajka o drvenom lutku koji želi da postane pravi dečak, ovde je smeštena u tridesete godine prošlog veka, u Italiju koju proždire Musolinijev fašizam. Film je napravljen kao kombinacija filma za decu i odrasle, na takav način da svako dobija ono što treba. Deca zabavnu bajku, a odrasli gorku alegoriju o tome kako jedno društvo lagano klizi u fašizam.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo