Kultura / Film

Daredevil - đavolski dobra serija

17.03.2021.

Marvelova kuhinja ove godine izbacuje pregršt serija kojima proširuje univerzum istkan Osvetnicima i pokušava da monetizuje poslednje talase superherojskog žanra, zarolane još početkom pretprošle dekade. "VandaVision", "Hawkeye", "Falcon and the Winter Soldier" samo su neke od onih koje ćemo ove godine gledati bez prevelikih očekivanja, jer je VandaVision već pokazala prilično osrednji kvalitet, bez nekog velikog razloga da uopšte bude deo ove recenzije.

.

Stoga ćemo se podsetiti serije koja je imala istinsku produkcijsku vrednost, dobru priču, kvalitetan razvoj glavnog i sporednih likova i besprekornu glumu čitavog ansambla. U pitanju je "Daredevil", Netfliksova serija koja je doživela tri sezone, da bi ove godine stigla i konačna vest da neće biti nastavljana. Šteta, jer se radi o seriji koja kvalitetom nadmašuje sve druge iz Marvelovog sveta.

Derdevil je premijerno prikazan prvi put 2015. godine. Glumačka ekipa Čarli Koks, Debora En Wol, Elden Henson, Vinsent D’Onofrio, Vondi Kurtis-Hal, Ajelet  Zurer, Bob Ganton i Rosario Doson unapred je izazivala uzbuđenje, omeđeno samo negativnim iskustvo filma "Daredevi" iz 2003. godine u kojem je maskiranog osvetnika igrao Met Dejmon.

No, uzaludni su bili svi strahovi, jer je kreator serije Dru Godar svetu dao malu pokaznu vežbu o tome kako se pravi realistična priča po strip predlošku, a da se ne izgubi ni zrnce magije iz nacrtanih tabli.

daredevil3 jpg

Met Merdok je slepi advokat sa vanrednim borilačkim sposobnostima nindže i mentalnim sposobnostima šaolin kaluđera, koji želi da očisti svoj kraj, Hells Kitchen, od kriminala. I dok danju sa svojim partnerom Fogijem Nelsonom i sekretaricom Keren Pejdž na sudu zastupa sirotinju u borbi protiv nepravde, noću golim rukama premlaćuje gradski šljam napredujući lagano ka svom arhe-neprijatelju Kingpinu, odnosno Vilsonu Fisku.

I dok ga borba vodi u sam vrh gradskog kriminala, on lagano pronalazi sopstveni identitiet, izgled i motive da postane jedan od zanimljivijih Marvelovoh superheroja: Daredevil.

Važno je istaći da je ova serija producirana tako da dobije oznaku 18+, što je režiserima dalo mnogo širi prostor za manevrisanje, jer su u svako doba, nedvosmisleno, mogli da prikažu sve užase protiv kojih se Daredevil bori. Tu dobijamo rasnu kriminalističku dramu sa elementima noara i borilačkim sekvencama koje su dovedene do savršenstva.

Zbog akcionih scena i scena borbi Daredevil neodoljivo podseća na južnokorejske filmove od pre dve decenije. Za razliku od konkurentskih uradaka, ovde se vodilo mnogo računa o ulaganju u koreografiju, na uštrb iscepkane montaže, pa neke od sekvenci okršaja traju i više minuta, snimane samo jednom kamerom u laganom pokretu, što daje gotovo dokumentaristički utisak. Imajući žanr u vidu, scena spašavanja dečaka u epizodi "Cut man" je malo remek delo akcije i ne čudi da je upravo ta epizoda dobila najviše ocene gledališta na svim platformama.

daredevil2 jpg

Daredevil ni izbliza nije samo akciona serija. To je prava drama koja prati brojne likove i njihove lične sudbine, motive i transformacije, u čemu uveliko doprinose sjajni glumci. Vinsent D'onofrio kao Kingpin je prosto maestralan i jedan je od najbolje razvijenih likova u superherojskom žanru. Sa druge strane, Čarli Koks kao Daredevil/Met Merdok daje nam mnogo više od uvida u izuzetno složen svet jednog strip superheroja.

Ove godine stigla je i konačna potvrda da nastavka ove serije neće biti, što je razočaralo brojne fanove, naročito zbog toga što je poslednja epizoda nagovestila da bi nastavak trebalo da se bazira na jednoj od najboljih knjiga oi ovom superheroju: onoj koju je napisao čuveni Frenk Miler. Još jednom, prava šteta.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Drama o preživljavanju koju su pojeli efekti

Ako vam je do filmskih prikaza izolacije, klaustrofobije i beznađa, Džo Penja je režiser koji vas neće razočarati. Već nas…

.

Kad tišina postane preteška

Ko bi rekao da ćemo jednog dana svedočiti tome kako je dovoljno naći venserijskog dizajnera zvuka i nadprosečno talentovanog glumca,…

.

Nomadi između žrtve i slobode

Svetska ekonomska kriza ostavila je iza sebe nebrojene žrtve, bankrotirane, rasturene porodice, iščezle gradove, puste industrijske zone i podigla prag…

.

Dok Holidej šerovao selfi Bili Kida i Šejna

Uskoro ćemo i u starim "kaubojcima" viđati reklame za mobilne telefone.

.

Oskar 2021: Dobrodošli u Nomadland!

Druga pandemijska dodela Oskara nije previše iznenadila, bar ne kada su one najvažnie kategorije u pitanju.

.

Volontiraj na festivalu Uhvati film

Konkurs za volontere festivala Uhvati film otvoren je do 1. juna, a sve što je potrebno jeste da popuniš prijavni…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo