...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Kultura / Film

Bouvi na filmu: Čovek koji je pao na Zemlju

11.01.2016.

Biti savremenik jednom umetničkom geniju kakav je Dejvid Bouvi bio, prava je dragocenost. U 69 godina pokazao je svetu kako izgleda talenat bez ograničenja. Osim što je spajao muzičke pravce gradeći jedan od najprepoznatljivijih, premostio je zvučno i vizuelno na način koji malo kome polazi za rukom.

.

U svojoj prebogatoj karijeri Bouvi je ostvario čak 38 uloga u filmovima. Za neke većina ljudi zna, a na neke treba posebno podsetiti.

Prvi put na filmu Bouvi se pojavio 1967. godine u kratkom hororu "The Image" u kojem, kao mali dečak, progoni slikara koji ga je nacrtao.

Prvi veliki film koji je nosio bio je "The man who fell to Earth" igrajući vanzemaljca koji na Zemlju dolazi da sakupi vodu koja je potrebna njegovoj umirućoj planeti. Vizuelno veoma uzbudljiv i tripozan, ovaj film je i danas aktuelan i vredan gledanja.

Osamdesete godine bile su Bouvijeve, kako u muzičkom svetu tako i na velikim ekranima. Samo u ovoj dekadi snimio je 10 filmova među kojima se izdvajaju uloge Pontija Pilata u "Poslednjem Hristovom iskušenju", Goblin kralja u "Lavirintu" i Vendnis Partnersa u ne tako uspešnom SCI-FI filmu "Absolute beginners".

U biografskoj drami "Basquiat" igrao je Endija Vorhola, a 2000. godine nosio je naslovnu ulogu u prilično potcenjenom filmu "Mr. Rice's Secret".

U prošloj dekadi najviše ćemo ga pamtiti po ulozi Nikole Tesle u sjajnom filmu Kristofera Nolana "Prestige". Sa nekoliko kilograma viška, ali pravim stavom i naglaskom zavidno kvalitetno je dočarao lik našeg najvećeg naučnika.

Poslednji put se u dugometražnom filmu pojavio 2009. igrajući sebe u komediji "Bandslam".

Dejvid Bouvi je u bogatoj filmskoj karijeri režirao dva kratka filma, a njegove vanvremenske pesme pojavile su se u čak 452 filma i serija. Jedna od pesama koje je posebno pisao za film je pesma "Cat people" za istoimeni film. Reditelj je tu pesmu uvrstio tek na odjavnoj špici što je razbesnelo režisera Kventina Tarantina. Veliki filmadžija i muzički geek smatrao je da je Bouvijevoj pesmi učinjena velika nepravda, te je seo i napisao scenu u kojoj će posebno moći da pusti ovu pesmu. Bila je to sekvenca iz filma "Inglorious bastards" u kojoj se Šošana sprema da spali bioskop i u njemu kompletan nacistički politički i vojni vrh na čelu sa Hitlerom. Besmrtni Bouvi ništa manje nije ni zaslužio. 

Zato je poslušajte: 

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Svetske zvezde se opraštaju od Bouvija

Vest o smrti Dejvida Bouvija uzdrmala je bukvalno čitav svet. Muzičari, glumci i Bouvijevi prijatelji našli su način da se…

.

Preminuo David Bowie

Poznati rok muzičar preminuo je u 69. godini nakon teške borbe s rakom.

.

Novi albumi Bouvija, Metalike...

Na svetskoj muzičkoj sceni ove godine je najavljeno nekoliko albuma poznatih umetnika, među kojima će prvi biti britanska rok zvezda…

.

Top 5 pesama koje će vas preseliti u film

Postoje pesme koje od vas načine glavnog junaka u imaginarnom filmu o vašem životu čim čujete njihove prve taktove.

.

Moonage Daydream: Film o Dejvidu Bouviju u bioskopima od septembra

Dokumentarni film "Moonage Daydream" o Dejvidu Bouviju, jednom od najbitnijih i nauticajnijih britanskih rok muzičara ikada, stiže u bioskope širom…

.

Koliko mladima znače rok velikani?

Proteklih meseci smo se oprostili od nekolicine istinskih legendi svetske muzičke scene, koje su, slobodno se može reći, imale veliki…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo