Društvo / Zdravlje
Kolači bez šećera postoje!
Da li možete da zamislite ukusan kolač bez šećera i brašna? Gotovo je nezamislivo. Ukoliko vam kažemo da takve poslastice zaista postoje i da posle njih nećete osećati grižu savesti, da li biste nam verovali?
Beli šećer nije dobar za naše zdravlje, međutim, veoma teško ga se odričemo. Jovana, vlasnica poslastičarnice Šećernema, zbog zdrastvenih razloga morala je to da učini. To joj je dalo inspiraciju da krene da sprema zdrave slatkiše.
"Pre pet godina doktor mi je rekao da imam insulinsku rezistenciju, samim tim, to je značilo da moram da izbacim beli šećer, belo brašno i gazirana pića. Uz tu ishranu sam počela da se bavim sirovim tortama, odnosno, gledala sam kako zdravije da se zasladim. Prvo sam počela da pravim za sebe mini tortice, odnosno, neke male poslastice, a zatim i za neku širu okolinu, kada sam i videla da je to naišlo na pozitivnu reakciju. Onda smo suprug i ja počeli da se interesujemo i da razvijamo tu zdravu priču za Šećernemu", objašnjava Jovana.
U Srbiji gotovo da vlada kultura konzumiranja belog šećera. Ne može se zamisliti poslastica bez nekoliko stotina grama ove bele smrti. Međutim, Jovana tvrdi da su se njene mušterije veoma lako navikle na zdrave zamene.
"Mi smo malo specifični što se tiče šećera. Kada kažemo da je nešto bez šećera, odnosno, bez belog šećera, ljudi su u fazonu – jao, to je sigurno neukusno, šta mi to dajete da probam... Nekako, to je više neka naša tradicionalnost i navika. Pokušali smo na zdraviji način da ubedimo ljude, odnosno, da ih nekako usmerimo da probaju naše proizvode. Prvo smo krenuli da distribuiramo tortice po kafićima, a zatim smo otvorili našu poslastičarnicu. Generalno mogu da kažem da nije bilo toliko teško, koliko smo mislili da će biti. Naišli smo baš na pozitivan fidbek i ljudi nisu mogli da veruju da tu nema belog šećera. Naravno, sadrži prirodno prisutne voćne šećere i zaslađujemo stevijom. Ona ima glikemijski indeks nula, zato je pogodna za dijabetičare i nas koji imamo insulisku rezistenciju", navodi Jovana.
Ona dodaje i da među mušterijama nema granice što se tiče starosne dobi. I mlađi i stariji su radoznali da probaju nešto novo, ali i pređu na zdrav način života.
"Mislim da sve više ljudi obraća pažnju na zdravu ishranu. Generalno počinju da se edukuju o tome šta je dobro za njihov organizam, a šta nije. Mislim da zaista može da se pronađe alternativa i za beli šećer, belo brašno i za gazirana pića. Verujte mi, kada promenite taj način ishrane i kada posle probate nešto gazirano ili slatko, definitivno utvrdite da to nije isti ukus kao što je nekada bio. To je samo navika koja se vrlo lako pređe, ukoliko ste karakter i ukoliko želite da poboljšate svoj život", kaže Jovana.
Biljka stevija je već decenijama popularna u svetu. U našoj zemlji ona je i dalje nepoznanica i ljudi reaguju veoma obazrivo. Mnogi čak i sumnjaju da ona zaista može da zameni beli šećer.
"Svi komentari su pozitivni. Dolaze nam ljudi koji jako žele da probaju te kolače i da se uvere da tu zaista nema šećera. Radoznali su da vide kakav je novi ukus, da li će osetiti steviju... Naravno, oni sa istančanijim ukusom osete malu gorčinu stevije, osete svako voće, čiju, maline, mango, narandže... Nekome više prijaju voćni ukusi, nekome čokoladniji, ali zaista, sve je prirodno. Nema ničeg veštačkog, sa aditivima, bilo kakvim bojama. Trudimo se da koristimo organske namirnice, tako da svi naši kolači u celini čine da pojedete jedan zaista zdrav i ukusan obrok", objašnjava Jovana.
Na samom početku nisu imali ideju da proizvode kolače, inicijativa se rodila spontano. Jovana tvrdi da nije bilo nimalo lako započeti biznis, ali da se na kraju sve isplatilo.
"Isprva nismo imali nameru da krenemo sa proizvodnjom zdravih kolača. Nekako je sve to krenulo iz moje kuhinje i onda smo sklapali kockice, deo po deo. Videli smo da toga nema na tržištu, odnosno, da možemo ljudima ponuditi zdrav slatkiš, da vide da mogu da se zaslade drugačije, a ne da natrpaju u sebe beli šećer i da im posle 45 minuta organizam to opet traži. Želeli smo definitivno da budemo inovativni i kreativni. Ne mogu da kažem da je bilo lako. Naravno da je na početku sve bilo pomoću štapa i kanapa, ali uz dobru organizaciju i uz dobre ljude oko sebe, imate već pola posla urađeno. Naravno, najvažnije je da imate dobar proizvod, da znate kako da ga prezentujete i da sve to radite sa ogromnom količinom ljubavi. Zaista mislim da je to primarno", navodi Jovana.
Njen savet svima koji razmišljaju o tome da iz ishrane izbace beli šećer je da to učine zbog sebe, jer će se osećati bolje, biće raspoloženiji i neće im se spavati posle obroka. Imaće više energije i što je najvažnije, uvideće da i zdravo može biti ukusno.
M. M.
Fotografije: Instagram Šećernema