...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Zbunjujuća nova odluka o kućnom redu

08.05.2018.

Početkom godine u Novom Sadu doneta je nova gradska odluka o kućnom redu u stambenim zgradama - uveden je upravnik stambene zajednice, fiksni iznos kazni i još neke manje promene. Zanimljive su odredbe člana 6. po kojima stanari sada, u slučaju žurki, buke i slavlja usred noći, više ne mogu da zovu komunalnu policiju, već samo da pismenim putem obaveste upravnika zgrade. Koliko će ova odluka promeniti život u višespratnicama i da li će studenti imati razumevanja prema starijim stanarima, pitanje je koje zanima sve pogođene ovom odlukom. 

.

Ilustracija: huffingtonpost.co.uk

Svi smo se nekad probudili u pola noći na "Ružo rumena" kada komšija Miroslav pravi slavlje, to je onako, tradicija, jednom godišnje ne spavaš i to nije tako strašno. Međutim studenti žurke prave češće, pa smo do sada mogli da zovemo komunalnu policiju. Šta ćemo sada kada komunalce više nemamo prava da zovemo i jedina sankcija je da ti upravnik zgrade sutra pokuca na vrata i zamoli te da to ne više ne radiš? Neki će se obradovati i napraviti žurku u to ime, a neki se već hvataju za glavu. 

Potvrdu dobili smo i od iskusnog organizatora kućnih žurki Aleksandra Babića, koji kaže da mu kao studentu sigurno da odgovara taj propis.

"Nekad, kad napravim neko druženje u stanu pa se slučajno ponekad to otegne kontroli, pa bude malo buke, komunalna policija ne može više da dođe i da mi napiše kaznu, tako da sam zadovoljan", kaže Babić.

O novoj odluci razgovarali smo i sa zaposlenima u PFS servisu, kompaniji koja se bavi profesionalnim upravljanjem stambenim zgradama.

"Što se tiče detalja koji su izmenjeni u zakonu, u vezi sa komunalnom policijom, to nam ne odgovara i mislimo da nikome ne odgovara. Kad se desi neka žurka, ranije se obično zvala komunalna policija, oni su izlazili na teren i utvrđivali da li je to trenutno ili se stalno pravi neki haos. Sada se mora obratiti pisanim putem stambenoj zajednici, u poštansko sanduče ili mejlom. Upozorimo onog ko je pravio žurku, ukoliko se bude ponavljalo mora ponovo da se prijavi nama i tek onda, posle tog drugog prijavljivanja, zovemo komunalnu policiju i predajemo prijavu", objašnjavaju u ovoj kompaniji.

zurka

Pitali smo neke stanare šta misle o ovoj odluci. Ovo su neki od odgovora:

Mislim kao građanin, tj. kao student, da je to dobra stvar, pošto mogu da pravim žurke koliko hoću, što generalno i radim.

Iskreno mislim da ova odluka nije najsjajnija pošto je komunalcima i ranijetrebalo puno vremena da dođu, a sad čak ne mogu ni da ih pozovem. Ne verujem da upravnik zgrade može to da reši. 

Mislim da je ovo jedan od najbesmislenijih izuma gradske uprave grada Novog Sada, jer koliko sam čitala - jedino u Novom Sadu upravnik zgrade rešava problem kućnog reda.

Od komunalne inspekcije uspeli smo tek posle nedelju dana da dobijemo odgovor na pitanje koliko upravnici sami uspevaju da reše probleme unutar zgrada i da li se nova odluka pokazala kao pozitivna. Morali smo, kao u slučaju stanara, da se obratimo pismenim putem PR službi Gradske uprave. U pismenom odgovoru kaže se da, iako je potreban period uhodavanja, upravnici uspevaju da reše nastale probleme i da je odluka dala pozitivne rezultate. Ostaje nam samo da se nadamo da komunalna ispekcija brže i efikasnije odgovara na pritužbe građana nego na novinarska pitanja, ili da se pomirimo sa tim da ćemo slušati Miroslava svako veče. 

Prilog o ovoj temi poslušajte i u studentskoj emisiji "Pokretač" na podkastu Oradija.

Bogdan Vinka

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo