...
TRENUTNO15:00 - 16:00Jump Around

Društvo

Veštačka inteligencija ugrožava poslove najobrazovanijih

30.11.2023.

Broj platformskih radnika u Srbiji lagano opada, pokazao je monitoring Centra za istraživanje javnih politika. Kako je na panelu nedavno održanog masterklasa o uticaju Veštačke inteligencije na tržište rada rekla Branka Anđelković iz te organizacije, došlo je do povlačenja velikog broja onlajn radnika sa vodeće digitalne platforme u Srbiji (Upwork).

.

"Pad 'gig' populacije je bio 17,8 odsto. Najmanje smanjenje broja radnika bilo je u oblasti razvoja softvera 2,4 odsto. U oblasti profesionalnih usluga zabeležen je pad od 13 odsto, a sve ostale profesije beleže pad broja radnika od 20 odsto i više“, rekla je Anđelkovićeva.

To je pokazatelj direktnog uticaja pojave ChatGpt-ja na tržište rada i taj proces tek je počeo. Pored tih promena dešavaju se, tvrdi Branka Anđelković i paradoksi koje do sada nismo imali u velikim promenama na tržištu rada.

"Poslovi visokoobrazovanih profesionalaca u najvećoj meri su ugroženi u ekonomiji znanja, u odnosu na prethodne industrijske revolucije koje su brisale poslove sa nižim obrazovanjem. Paradoks efikasnosti u proizvodnji dovodi do smanjenja potrebe za radnom snagom, stvarajući istovremenu visoku stopu nezaposlenosti“, ističe Anđelkovićeva.

aipixabay2

Ona kaže da, ubuduće, dodatno obrazovanje neće moći da nam garantuje automatski veće šanse za nov posao ili povećanje plate, dok smanjenje radnog vremena može poboljšati ravnotežu između posla i privatnog života, ali će smanjiti prihode i profesionalni napredak.

Jedno ranije istraživanje koje je sprovela kompanija IBM pokazalo je da zaposleni neće uskoro biti zamenjeni veštačkom inteligencijom, ali će oko 44 odsto radne snage morati da unapredi svoje veštine zbog pomame za veštačkom inteligencijom.

Do 2030. godine na svetskom nivou možemo da očekujemo ukidanje oko 15 odsto poslova sa punim radnim vremenom. Mnogi "opasni", rutinski, ali i kognitivni poslovi biće preneti na mašine, rekla je na panelu profesorka Ljubinka Kovačević sa beogradskog Pravnog fakulteta.

Miloš Turinski iz Infostuda kaže da nas čeka velika promena u tržištu rada.

"Procenjuje se da će u naredne četiri godine biti otvoreno oko 68 miliona novih radnih mesta, a da će biti ugašeno oko 83 miliona na globalnom nivou. Ta razlika zvuči strašno, ali to je samo dva odsto radno sposobnog stanovništva“, kaže Turinski.

On dodaje da je AI za sada samo pomoć kreativcima i da će u narednom periodu tako i ostati, a otvaraće se i nova radna mesta u ovoj oblasti.

IBM Institut za poslovnu vrednost sproveo je istraživanje pod nazivom "Unapređeni rad u automatizovanom svetu vođenom veštačkom inteligencijom" kako bi analizirao efekat veštačke inteligencije na globalnu radnu snagu. Prema njihovim saznanjima, generativna veštačka inteligencija će značajno uticati na tržište rada, ostavljajući tražiocima posla samo mogućnost da se prilagode i nauče veštine vezane za veštačku inteligenciju.

Naši sagovornici slažu se da će ljudi, naročito u kreativnim industrijama, morati da se prilagode novim okolnostima i novim pravilima igre. Unapređenje veština i prihvatanje veštačke inteligencije kao dela radnog procesa vrlo će brzo postati zahtevi našeg radnog okruženja.

Kako još veštačka inteligencija utiče na naš rad poslušajte u emisiji "Za i protiv".

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Šta smo sve i zbog čega guglali u 2023.

Gugl je nedavno objavio najpretraživanije pojmove u našoj zemlji. Na prvom mestu našao se zemljotres, a tu su još Žarko…

.

Muzičari vide veštačku inteligenciju kao alat, a ne opasnost

Veštačka inteligencija se polako širi u sve pore društva i kulture, pa ni muzika nije izuzetak. Svedoci smo sve većeg…

.

WhatsUp poboljšao popularnu funkciju

Za korisnike WhatsAppa stigle su dobre vesti, jer ova popularna aplikacija konačno podržava slanje videa visoke rezolucije.

.

Google se napaja energijom iz bunara

Fervo Energy kaže da je postigao proboj u geotermalnoj tehnologiji. Izvršio je 30-dnevni test bunara na svom mestu u severnoj Nevadi…

.

Nove opcije na WhatsApp-u za privatnost i pozive

Sa novim ažuriranjem, WhatsApp donosi promene kojima želi da spam pozive načini manje iritantnim, kao i da korisnicima omogući izbor…

.

Veštačka inteligencija otkriva da otisci prstiju ipak nisu jedinstveni

Novo istraživanje o otiscima prstiju biće značajno u kriminalistici. Veštačka inteligencija otkrila, vaši otisci prstiju zapravo nisu toliko jedinstveni koliko se mislilo, barem kada se…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Jump Around
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo