...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Obrazovanje

Učenje teže posle korone

03.06.2020.

Ispitni rokovi uveliko su počeli. Međutim, posle dva meseca pauze, studentima nije lako da se ponovo vrate svojim rutinama i učenju. Takođe, panika koja se stvorila zbog pandemije, negativno je uticala na neke od njih.

.

Marija, studentkinja Pravnog i Miljan, student Poljoprivrednog fakulteta, navode da im je veoma teško da počnu s učenjem, jer su u dvomesečnoj pauzi izgubili radne navike.

"Uticalo je veoma loše, zato što nismo imali nikakvih obaveza na fakultetu, izgubila sam radnu naviku i koncentraciju. Jako mi je teško da se sada nateram da krenem nešto da radim, posle dva meseca odmaranja", navodi Marija.

"Veoma loše, izgubio sam radne navike, ispao sam iz ritma i nemam osećaj da studiram uopšte", kaže Miljan.

Vanredno stanje koje je trajalo više od 50 dana uticalo je na spremnost studenata da polažu ispite. Psihološkinja Nataša Oparnica Vračar objašnjava da je razlog za to stanje u kojem smo se našli i koje je uticalo na sve, pa i na studente.

"Potpuno izmenjena dinamika predavanja onlajn je nekima odgovarala više, nekima manje, u zavisnosti od mnogo faktora, ali i od toga kakve ko ima uslove kod kuće i koliko ima podražavajuće okruženje za rad. Pored toga, za neke ogledne, eksperimentalne i praktične delove gradiva studenti i đaci su ostali uskraćeni. Redovna rutina je narušena i bilo je potrebno prilagoditi se i uspostaviti neka nova pravila i način rada", objašnjava psihološkinja Nataša.

pokretac ucenje

Ona dodaje i da su otežavajuća okolnost bile i emocije koje su prouzrokovane zbog pandemije, odnosno, panike koja se za vrlo kratko vreme proširila. U takvim uslovima veoma je teško učiti.

"Kada se suočimo sa opasnošću o kojoj nemamo dovoljno informacija, ni iskustva, prvo se javi osećaj gubitka kontrole nad njom. Taj osećaj izaziva čitav spektar emocija – od brige i pojačanog razmišljanja o problemu, pa sve do intenzivnog straha i paničnog iskustva", kaže Nataša.

Bilo je i studenata koji su radnu naviku održavali i u toku pandemije. To im je znatno olakšalo spremanje ispita i vraćanje radnim obavezama. Sonja sa Filozofskog fakulteta i Vladica sa Fakulteta tehničkih nauka jedni su od njih.

"Korona nije negativno uticala na moje spremanje ispita i polaganje, zato što sam redovno imala neke obaveze u vezi sa fakultetom i održavala sam naviku učenja i spremanja ispita. Mogu sad slobodno da idem na ispite i nemam pad koncentracije, što znači da mogu opet da učim kao i pre", objašnjava Sonja.

"U suštini i nije toliko koliko je moglo da utiče, pošto sam bio na selu i tu sam imao nekih poslova, nekih razonoda, učio sam u slobodno vreme. Sad sam se vratio, dočekali su me ispiti i opet učim", kaže Vladica.

S obzirom na to da se situacija polako smiruje i da se svi vraćamo svojim obavezama, psihološkinja Nataša Oparnica Vračar objašnjava da je najbitnije uspostaviti stari način funkcionisanja i vratiti se pređašnim navikama.

"Trenutno je vreme ispitnih rokova, što je uvek izazovan period za mlade. Najbolji savet jeste da se fokusiraju na cilj i da postave i poslože pripritete za naredni period. Uvek je korisno napraviti plan aktivnosti i odvojiti jasno vreme za učenje. Takođe, pronaći neki radni prostor, odnosno, kutak. Predlažem im da što više eliminišu, ili da smanje sve ometače koncentracije, kao što su društvene mreže, igre, televizija i sve drugo što im može odvući pažnju. Uz trud i rad uspeh neće izostati", navodi Nataša.

Svakako da većini studenata nije lako da se opet vrati učenju i sigurno je da manjka koncentracije, posle ovako duge pauze. Međutim, ukoliko se na vreme krene sa realizacijom obaveza, polaganje bi trebalo da bude uspešno. Ekipa O radija vam želi uspešan ispitni rok.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Saveti za uspešno učenje

U okviru vebinara „Saveti za uspešno učenje”, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju šta je sve potrebno…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Upoznajte studenta generacije Univerziteta u Novom Sadu

Univerzitet u Novom Sadu proglasio je diplomca studija medicine Dragana Turnjanina za studenta generacije u 2022. godini.

.

Neformalno obrazovanje postaje standard

Koliko puta ste do sada čuli mantru o tome kako je važno da tokom života steknete što više poslovnih veština?…

.

Da li veštačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Studija iz 2009. godine pokazala je kako smo u proseku sposobni da sa usana čitamo samo sa nekih 20 procenata…

.

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo