...
TRENUTNO16:00 - 17:20Leto na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Učenje na efikasniji način

08.06.2020.

Biti večiti kampanjac, čini se, nepopravljiva je kategorija. Spremanje ispita veče pre, postala je svakodnevica za mnoge studente. Ni u ovom ispitnom roku situacija nije drugačija, iako smo svi imali neplanirani odmor zbog koronavirusa. Međutim, da li ste znali da postoje mnoge tehnike koje mogu olakšati svima učenje, a pogotovo nepopravljivim kampanjcima?

.

Efikasnije učenje postiže se ispravljanjem niza grešaka koje nesvesno pravimo. Prva i osnovna je da pamtimo linearan tekst, umesto ključnih pojmova. Naš mozak ne pamti linearne nizove, kao što su pasusi i definicije, već ključne pojmove. Stoga, rešenje bi bilo kada bismo uspeli da naučimo kako da ih selektujemo. To bi ubrzalo, za neke, mukotrpan proces.

Još jedna greška koju pravimo je to da pamtimo u suviše velikim zalogajima. Iako mozak ima veliku memoriju, on radi po principu da usvaja informacije u malim količinama. To znači da bi efikasnije bilo da istovremeno učimo dva pojma, a ne skup njih.

Glavobolje zadaju i apstraktni pojmovi koje uporno učimo, oduzimaju nam dosta vremena i na kraju ih ne naučimo. To se događa zato što se dugotrajna memorija aktivira na konkretne pojmove koji mogu da se zamisle čulima. Rešenje za to je "prevođenje" apstraktnih pojmova u konkretne koje razume naš mozak. To umnogome olakšava sam proces.

ucenje motivacija

Na to se nadovezuje i razumevanje onoga što učimo. Odnosno, ukoliko usvajamo informacije koje nam nisu jasne, mozak nas vraća na početak, kako bismo shvatili logičnu funkciju toga što čitamo. To duplira proces i oduzima nam mnogo više vremena. Naravno, svako od nas zna bar jednu osobu koja bez problema može da nauči stotine strana, bez da shvati i jednu, ali budmo realni – koliko je takvih osoba i šta donosi ovakav način pamćenja?

Ne treba zaboraviti i to da je bitno "održavanje" zapamćene informacije. Obnavljanje je neophodno za memorisanje. Ukoliko se ne vrši u određenim vremenskim ciklusima, mozak informacije šalje na svojevrsnu "deponiju".

Manje-više svako od nas ima svoj način učenja, koji je stekao još u najmlađim danima. Međutim, to nije nepromenljiva kategorija. Vrlo lako malim promenama može se olakšati i ubrzati ovaj proces, samim tim i uspešno rešiti i ovaj ispitni rok.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Jezičke aplikacije ne mogu da zamene časove stranih jezika

Memrise, Busuu, AcellaStudy, Roseta stone, a naročito Duolingo, veoma su popularne aplikacije za učenje stranih jezika u celom svetu. Pandemija…

.

Učenje teže posle korone

Ispitni rokovi uveliko su počeli. Međutim, posle dva meseca pauze, studentima nije lako da se ponovo vrate svojim rutinama i…

.

"Skidajte" pesme uz pomoć aplikacije

Ako se sviranjem bavite na bilo koji način - da li iz hobija ili profesionalno, učenja novih pesma predstvalja izazov.…

.

Kvalitetan način da provedete veče

Zabrana okupljanja zbog koronavirusa preslila je mnoge stvari na internet, uključujući i rad sa mladima. Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki…

.

Deo studenata traži da se preispita odluka o pokretanju nastave

Proces ponovnog otvaranja fakulteta je u toku, međutim, pojedini studenti su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se ova odluka sprovodi.…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo