...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo / Obrazovanje

U oktobru stižu nove studentske kartice

26.01.2023.

Studenti svih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji će od naredne školske godine dobiti nove studentske kartice koje će im omogućiti plaćanje, ali i brojne pogodnosti i popuste.

.

Nove studentske kartice razvijaće se po ideji Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS). Kako kaže portparol ove organizacije Slađan Trajković, nakon masovnog istraživanja među studentima zaključili su da aktuelne kartice ne poseduju sve ono što je studentima potrebno.

"Naša ideja je da studenti tu karticu koriste bukvalno za sve što tokom dana rade i obavljaju, kako bi im što više olakšali. Znate i sami da postoje trenutne studentske kartice koje su prvenstveno vezane za studentske centre, domove i menzu. Međutim, naše kolege sa privatnih fakulteta, prema važećem zakonu, ne mogu da koriste studentske centre i domove. Takođe, studenti državnih fakulteta Univeziteta u Novom Pazaru ne mogu da koriste te postojeće kartice. Zbog toga smo se odlučili da napravimo novu karticu, koja bi obuhvatala usluge studentskog centra, domova, korišćenja menze, prevoza tj. popusta prilikom prevoza i drugo. Bukvalno sve što jednom studentu treba, bila to teretana, bazen ili nešto treće, da mogu tom karticom da ostvare popust i da sa njom plaćaju", kaže naš sagovornik.

studentske kartice png

Prema njegovim rečima, studenti će moći da biraju u kojoj banci žele da otvore račun.

"Ideja je da uvežemo i servis e-idenks sa tom karticom. Oformljena je radna grupa koja trenutno razgovara sa predstavnicima Vlade, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete. U toj grupi su ljudi iz državnog i privatnog sektora, koji bi bili obuhvaćeni u korišćenju usluga. Planirano je da se omogući korišćenje usluga putem kartice u svim bankama Srbije", kaže Trajković.

On navodi da je prvobitni plan bio da kompletan proces ide preko Ministarstva finansija, Ministarstva prosvete i Vlade Srbije, odnosnio, da oni tu karticu, koja bi bila besplatna, izrade na osnovu informacija koju fakulteti pošalju, te da ih dostave fakultetima kako bi ih oni prosledili svojim studentima.

Trajković kaže da će budući brucoši prilikom upisa na fakultet dobijati nove studentske kartice, dok će kolege sa viših godina iste kartice dobiti u oktobru prilikom upisa nove školske godine.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:
 
 
D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo