...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Društvo / Obrazovanje

Postanite 'buddy' stranim studentima

11.09.2019.

Novosadski ogranak Erazmus studentske mreže pozvao je sve aktivne studente da se priključe ovoj organizaciji kao volonteri i iskoriste priliku da steknu neke nove veštine, bave se dizajnom, pisanjem, komunikacijom i asistiraju stranim studentiuma na razmeni u Novom Sadu. 

.

Nemanja Matić iz ove organizacije poziva kolege da mu se priključe jer je ESN najveća i najbrojnija studentska organizacija preko koje mogu ozbiljno da unaprede svoja iskustva, znanja i veštine. Uz ovaj program, ESN poziva i zainteresovane da se uključe u poseban program nazvan Buddy.

"To je drugarska mreža čija je poenta da ostvare direktan kontakt sa inostranim studentima, koji nisu obavezno članovi naše mreže,  da im pomognu sa papirologijom kada stignu, informišu ih o smeštaju i pomognu im da se snađu na našem Univerzitetu", objašnjava Nemanja.

Konkurs za "badije" je otvoren stalno, bez vremenskog ograničenja, kao i bez ograničenja po pitanju broja članova. Nemanja kaže da postoji proces selekcije, ali on nije previše strog, a aplikanti, između ostalog, moraju da budu studenti Novosadskog univerziteta.

"Treba da budu motivisani i da imaju želju za radom i druženjem, da budu komunikativni, znaju engleski i naravno da su ovdašnji studenti", kaže naš sagovornik.

erazmus2 jpg

Erazmus program dobro je prihvaćen među novosadskim studentima.

"Program ESN raste i to je zasluga našeg Univerziteta koji se jako trudi i radi na promovisanju prilika za odlazak na razmenu. Sve se više studenata prijavljuje za ovaj program i to ohrabruje. Podatak koji potvrđuje da je taj rast primećen je i činjenica da je Srbija prešla iz statusa partnerske zemlje u programsku. To kaže da smo porasli i u očima drugih zemalja i univerziteta, pa smo i punopravni članovi Erazmus mreže", kaže Nemanja.

erazmus png

Sanja Popović, studentkinja iz Niša, je šest meseci provela u Španiji učeći jezik i slušajući stručne predmete. Ona kaže da je Erazmus program nezamenjiv u prikupljanju iskustava, a sjajan je i da se stekne perspektiva u odnosu na to gde smo mi, a gde evropske zemlje.

"Svakome bih preporučila studentsku razmenu jer ništa ne može da se meri sa iskustvom studiranja u nepoznatom okruženju, koje često pruža mnogo bolje uslove nego što mi imamo ovde. Tu je, naravno, i upoznavanje novih ljudi, sklapanje poznanstava za nastavak studija, eventualno neke buduće poslove. Jednostavno, razmena te smesti i u pravi kontekst vremena i sveta u kojem živiš. Posle šest meseci sigurno ne razmišljaš isto o Evropi, drugim zemljama, ljudima i studiranju", kaže Sanja.

Studenti koji žele da postanu deo Erazmus studentske mreže treba da pišu na adresu office.novisad@esn.rs ili da im se obrate na društvenim mrežama. Prijave za članstvo mogu se slati do 15. septembra, dok je program buddy otvoren stalno. Više informacija potražita na njihovom sajtu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo