...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Društvo / Obrazovanje

Oni koji uče dva meseca pred ispit ipak postoje!

15.01.2020.

Svakom studentu je na reč januar prva asocijacija ispitni rok i kako uklopiti praznike i odmaranje sa gomilom ispita koje treba položiti. Onima koji su redovno učili to neće predstavljati problem, međutim, kampanjci će itekako morati da se pomuče.

.

Večito pitanje svakog kampanjca je zašto nisam krenuo ranije da učim ? Čini se da je to stvar radnih navika i načina na koji smo u srednjoj školi učili. Studentkinja Pravnog fakulteta Marijana kaže za sebe da je kampanjac i da je gotovo nemoguće da krene na vreme da sprema ispite.

"Smatram da bi mi bilo lakše ukoliko bih na vreme počinjala da učim, imala bih više vremena za sve, gradivo bi mi se bolje sleglo i ne bi postojala tolika tenzija, ali jednostavno ovaj metod ne funkcioniše kod mene. Međutim, bez obzira na to što sam kampanjac, ja ispite polažem u roku. Tako sam navikla i kod mene ovo savršeno funcioniše, jer tih dana kada odlučim da treba da učim dam sve od sebe, učim jako intenzivno i na kraju se uvek isplati", kaže Marijana.

Za razliku od Marijane, Veljko, takođe student Pravnog fakulteta, trudi se da sprema gradivo na vreme. Kako kaže, predmeti koje on uči veoma su opširni i to je jedini način da ih uspešno položi.

"Spadam u grupu ljudi koja uči redovno. Ta metoda je veoma dobra, jer su u pitanju opširni predmeti i redovno učenje mi omogućava da ih usvojim na pravi način i da razumem suštinu", navodi Veljko.

studenti

Marijana dodaje da je svesna činjenice da bi joj mnogo lakše bilo ukoliko bi redovno učila, kao Veljko, ali ona želi slobodno vreme da iskoristi za druženje sa prijateljima. Smatra da je dovoljno samo malo više da se potrudi u ispitnom roku i da uspe sve da stigne na vreme. 

"Spadam u grupu kampanjaca, jer jednostavno nisam tip osobe koji bi mogao da dođe posle predavanja kući i da sedne da uči, znajući da je termin ispita za dva meseca. Više volim da to vreme provedem u druženju i bavljenju nekim drugim aktivnostima. Kako se vreme ispita približava, ja odredim broj dana koliko smatram da je meni dovoljno s obzirom na obim ispita i onda tih dana intenzivno učim i to mi uvek bude dovoljno", objašnjava Marijana.

Veljko tvrdi da je najbitnija organizacija da bi moglo sve da se uklopi. Uz svakodnevno spremanje ispita, on ima vremena i za druženje, uspeva sve da postigne. Navodi da je zabluda da ukoliko učite redovno nemate vremena ni za šta mimo toga.

"Redovno učenje je odraz moje organizacije, omogućava mi da se bavim i nekim drugim aktivnostima. Na primer, da svaki dan odvojim nekoliko sati za učenje, u zavisnosti od mog raspoloženja, a ostatak dana iskoristim za neke druge aktivnosti ili za odmaranje. To su praktično dve stvari u jednoj, omogući mi da naučim suštinu nekog predmeta, a uz to i da imam vreme za sebe", kaže Veljko.

studenti

On još dodaje i da je bilo slučajeva kada nije stigao redovno da uči, nego je ostavio sve za poslednji čas, ali da je posledica bila da gradivo nije naučio na pravi način. Skoro sve je zaboravio posle ispita. To potvrđuje i Marijana koja kaže da se retko čega seća posle ispita.

"Što se tiče gradiva, s obzirom na to da učim tako kratak vremenski period, u glavi mi ostane samo ono što me je zaintrigiralo i ono što mi je interesantno. Ukoliko učim nešto jako suvoparno i nešto što me apsolutno ne zanima, onda posle nekog vremena sve zaboravim", navodi Marijana.

Moglo bi se reći da i jedan i drugi metod učenja ima svoje prednosti. U koju god grupu da spadate, ekipa O radija vam želi uspešan ispitni rok.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Saveti za uspešno učenje

U okviru vebinara „Saveti za uspešno učenje”, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju šta je sve potrebno…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Upoznajte studenta generacije Univerziteta u Novom Sadu

Univerzitet u Novom Sadu proglasio je diplomca studija medicine Dragana Turnjanina za studenta generacije u 2022. godini.

.

Neformalno obrazovanje postaje standard

Koliko puta ste do sada čuli mantru o tome kako je važno da tokom života steknete što više poslovnih veština?…

.

Da li veštačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Studija iz 2009. godine pokazala je kako smo u proseku sposobni da sa usana čitamo samo sa nekih 20 procenata…

.

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem…

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo