...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Od 15. maja studenti mogu da se vrate u domove

12.05.2020.

Novosadski studenti koji imaju potrebu da se vrate u dom treba da dostave potvrdu sa svog fakulteta Službi smeštaja Studentskog centra, kojom će dokazati da u narednom periodu imaju ispitne obaveze, laboratorijske ili praktične vežbe. Kada je u pitanju useljenje u studentske domove u Beogradu, svi fakulteti će dostaviti spisak svojih studenata Studentskom centru.

.

Neke institucije koje predstavljaju studente uključile se u ovaj proces, poput Saveza studenata Fakulteta tehničkih nauka. Ovaj savez je poslao molbu Studentskoj službi FTN-a da prosledi Studentskom centru Novog Sada spisak studenata koji borave u domovima, kako bi olakšao proces vraćanja studenata tog fakulteta u domove i izbegli proceduru dobijanja potvrda.

I pre nego što je objavljen termin ponovnog useljenja, većina se pripremala za vraćanje u svoje univerzitetske gradove. Studentkinja Branislava Kolarov živi nedaleko od Novog Sada, ali smatra da je bolja solucija vratiti se u dom, nego se mešati sa različitim ljudima u prevozu.

"Što se tiče higijene u domovima, u domu u kojem sam ja imamo svoje kupatilo i nemamo toliko zajedničkih prostorija. Da sam u nekom drugom, u kome bih morala da delim kupatilo sa četvoro ili osmoro ljudi, ne bi mi bilo svejedno. Mislim da nisu samo higijenski uslovi problem, koliko je problematičan kontakt sa ljudima sa različitih strana", kaže Branislava.

studentski dom slobodan bajic jpg

Za one kojima nije prijatno da se vrate u domove, postoji opcija iznajmljivanja stana, koja nije moguća za studente sa slabijim finansijskim mogućnostima. Podsetimo, stanarina za domove kreće se između 1.430 i 1.700 dinara, dok kirija za garsonjeru ili jednosoban stan može dostići i cifru od 250 evra i naviše, u zavisnosti od lokacije, računa, kao i procene stanodavca.

Sa druge strane, studentkinja Jovana Jevtić  kaže da bi se prva vratila u dom zbog toga što ne može da uči kod kuće.

"Kod kuće ne mogu toliko da učim koliko mogu u domu. Sa druge strane i biblioteke imamo u Novom Sadu, a s obzirom na to da najavljuju da će fakulteti raditi od 15. ili 18. maja, smatram da mi je mnogo lakše da budem tamo. Imamo svoje sobe i naravno da ćemo se paziti", kaže Jovana. 

Studentkinja Irena Čučković takođe planira da se vrati u dom, zbog junskog ispitnog roka. Ona smatra da nije preterano rizično da studenti nastave da žive u domovima i da higijenski uslovi nisu manje bezbedni od onih u bilo kojoj velikoj stambenoj zgradi koja ima zajedničke prostorije (hodnik, lift i tako dalje).

"Ono što je rizično, a tiče se povratka, jeste da će se veliki broj studenata da vratiti autobusom. Ne znam kako će to biti regulisano. Što se tiče samog boravka u domovima, ne verujem da će to biti neki problem", kaže Irena za Oradio.

Kada se vrate u domove, studenti će morati da povedu više računa o higijeni nego pre. S obzirom na to da su upoznati sa posledicama loše higijene jer pre useljenja u dom, na početku akademske godine, imaju posebna predavanja o mogućim oboljenjima koje se mogu javiti zbog lošeg održavanja zajedničkih prostorija, pretpostavlja se da vođenje računa o čistoći neće biti problem.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo