...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Društvo / Obrazovanje

Edukacija na TikTok-u? Moguće je.

21.04.2021.

Iako TikTok postoji nekoliko godina, u poslednje vreme broj korisnika ove društvene mreže svakodnevno raste. Ova platforma se najpre zvala Musical.ly, a 2018. godine dobija poznati naziv, koji već tada udvostručuje broj preuzimanja aplikacije. Multimedijalnost, brza montaža, kreativnost i mnogobrojni filteri i efekti, doprineli su da kod mladih Instagram i Fejsbuk odu u drugi plan.

.

Kratki video snimci na TikToku omogućili su mnogima da postanu veoma popularni, gledani i praćeni milionskim brojem korisnika. Osim toga, mnoge pesme, filmovi i serije su vraćene u život ili proslavljene upravo kroz TikTok.

Namenjen i korišćen prvenstveno za zabavu, TikTok je vrlo brzo postao broj jedan među mladima. Međutim, kao što postoje sadržaji koji su zabavni, uvredljivi ili opasni, na ovoj platformi se promovišu i nauka i obrazovanje.

Student medicine Andreja Andrejić, na TikTok-u poznatiji kao Styleofandrew ima više od 57.000 pratilaca i oko 1,8 miliona lajkova. Priča o vakcinaciji, pandemiji i drugim činjenicama iz medicine. Kaže da je veoma bitno da na ovakvoj platformi postoje i edukativni sadržaji.

"To je pogotovo važno sada kada smo u moru dezinformacija, pogotovo tokom korone, kada smo svi stalno na telefonima, kod kuće, dokoni. To je plodno tle za dezinformacije i teorije zavere. I zaista mislim da je bitno da se nekako izborimo sa svim tim i ja se trudim da to i uradim. Eto, igrom slučaja studiram medicinu pa o tome i pričam. Ali generalno, kao budući lekar, moja uloga nije samo da lečim ljude, već i da promovišem zdravlje. Super je što imam platformu da to i uradim već sada, tako da to praktikujem, pogotovo za tema koje su vezane za zdravlje i bezbednost", kaže Andreja za Oradio

On dodaje da ne ulazi u rasprave i ne bavi se hejt komentarima, već činjenicama i argumentima rešava nedoumice i pitanja na TikTok-u. 

tiktok3 png

Komunikološkinja i profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Kleut kaže da mnoge platforme, pa tako i TikTok, kada dostignu veliku popularnost počnu da promovišu i edukativni sadržaj. 

"On već godinama unazad milione dolara, funti, evra, ulaže u edukativne sadržaje, poziva influensere i univerzitete da povećaju udeo takvih sadržaja. Mislim da je tu logika, sa te strane edukatora, da ukoliko je mladima nešto zabavno to nešto onda treba iskoristiti da bi se nastava učinila zabavnom. Čini mi se da je to kod nas tek u povoju, ali ukoliko otvorite i jutjub i internet, prepuni su razlličitih tutorijala o tome kakvi se zadaci mogu davati učenicima putem TikTok-a. Mislim da će se to vratiti kao bumerang. Mladima je zabavna platforma zato što nema roditelja, nema nastavnika i nema nastavnih sadržaja. U onom momentu kada TikTok postane mesto gde se okupljaju edukatori, nastavnici, učitelji i roditelji, naći će se neka nova platforma", objašnjava Jelena Kleut i napominje da je upotreba TikTok-a nedvosmisleno povezana sa time da su Fejsbuk i Instagram postali platforme na kojima su roditelji.

"Mislim da će se TikTok sve više koristiti u edukativne svrhe, ali da će to onda oslabiti njegovu popularnost među mladima", zaključuje naša sagovornica.

Razgovarali smo i sa mladima o tome da li imaju nalog na ovoj aplikaciji i kakav sadržaj prate:

"Pratim TikTok zato što je sadržaj kratak i zanimljiv, dobar je algoritam, bar imam takav utisak. Do pre mesec dana nisam uopšte imala nalog, ali sam ga napravila zbog eksperimentisanja, da vidim na koji način funkcioniše, kako se montira i tako dalje. I jako mi se sviđa, jer možeš da biraš ono što želim. Ima on svoju tamnu stranu, ima potpune nebuloze i nešto što bi svako prokomentarisao kao suvišno ili krindž, ali je super aplikacija za one koji traže inspiraciju od nekih kreativnih ljudi. Ako se pametno koristi, super je aplikacija."

"Koristim TikTok od nedavno, ali samo ogledam poneki video, pretežno sa mačkama ili sa nekim smešnim stvarima." 

"Naravno da koristim TikTok, još od 2018. godine. Tada nisam znao šta volim, šta ne volim. Tokom godina se to promenilo. Sada uživam kada vidim neku prirodu, planine, livade i sanjarim da odem tamo. Puno mi izlazi horoskop i žurke, naravno. Jeste da ga imam nekoliko godina, ali sam aktivno počeo da snimam od marta."

"Naravno da koristim TikTok, uglavnom gledam mlade talente koji upoređuju svoj glas sa slavnim osobama."

tiktok png

Darija Stjepić iz Novosadske novinarske škole kaže da je edukacija putem TikTok-a i te kako moguća. Prema njenim rečima, sve platforme tog tipa i formata su vrlo korisne za učenike osnovnih i srednjih škola.

"Mi smo na letnjim kampovima medijske pismenosti pre nekoliko godina i pre ove poplave TikTok-a, sa učenicima kreirali različite video sadržaje na osnovu lekcija iz školskog gradiva. Sa jedne strane oni su bili vrlo zainteresovani za rad, jer su koristili ono sto su njihove platforme, neko njihovo okruzenje. Sa druge strane su te lekcije obradili na kreativan način i uspeli nešto da nauče. Nemoguće je ignorisati da imamo ekstremne izazove na TikTok-u, koji su izuzetno opasni. Imamo porast digitalnog nasilja, govora mržnje, kao i to da su i ona deca koja kreiraju sadržaj izložena nekom pritisku zajednice. Baš zbog svih ovih stvari je važno da im pristupimo tako što ih nećemo zabranjivati. Mi kao nastavnici, roditelji i odrasle osobe treba da probamo da razumemo šta je to što njih tu privlači i da pokušamo da kroz te platforme sa njima razgovaramo", kaže Darija. 

Iako su na Tik Toku i dalje najviše zastupljeni sadržaji koji su zabavni, on polako postaje mesto i za edukaciju, obrazovanje i informisanje. Takvi sadržaji i kreatori su u manjini, ali ih ima. Zbog same prirode ove platforme, koja je podložna lakom skidanju videa, deljenju i skrivenom identitetu, posebnu pažnju treba obratiti na to, ukoliko se odlučite da budete deo TikTok zajednice. Onda, uz malo kreativnosti, ova aplikacija može da postane odlično mesto i za promociju znanja kroz format koji je blizak mladima. 

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim?" poslušajte u plejeru:

J. Božić

Foto: Pixabay.com
Možda te još zanima:

.

TikTok sa novim funkcijama sve više liči na YouTube

Čini se da TikTok želi da motiviše korisnike da objavljuju horizontalne video-snimke koji su duži od jednog minuta.

.

Smanjuje se upotreba TikToka

TikTok je prošle godine bio na prvom mestu kada je u pitanju broj preuzimanja, ali nije bio prva i po…

.

Gašenje radnih mesta u tehnološkim kompanijama

Kompanija TikTok ukida 60 radnih mesta u sektoru za oglašavanje i prodaju. U TikToku nisu naveli razlog otpuštanja desetina zaposlenih,…

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

.

Velike tehnološke kompanije sve više troše na lobiranje u Briselu

Digitalna industrija troši više od 113 miliona evra godišnje na lobiranje u Briselu, pri čemu su rastu te sume u…

.

TikTok ubacuje Wikipedia isečke

Korisnici TikTok-a, posebno mladi ljudi, sve više tretiraju tu aplikaciju kao pretraživač da bi pronašli sve, od obližnjih restorana do…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo