...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Društvo

Nedeljni vodič od 8. do 14. avgusta

07.08.2022.

Ovu nedelju obeležavaju svirke i radionice povodom Dana mladih 12. avgusta, ali i veliki broj drugih zanimljivih događaja i programa.

.

Ponedeljak, 8. avgust 

Radionica "Telo i proces spoznaje" očekuje vas u omladinskom centru OPENS. "Telo i proces spoznaje" je radionica Open Floor plesne prakse i namenjena svima koji žele da se okrenu ka unutra, obrate pažnju na načine na koje telo komunicira i iskoriste pokret da bolje razumeju sebe i svoju stvarnost na drugačiji, kreativniji i intuitivniji način. Radionica je besplatna, a broj mesta je ograničen. Prijave su na https://forms.gle/dJ2Ycn3WgdcQi1Zw8. Početak je u 17 časova. 

Utorak, 9. avgust 

Nikola Spasojević Quartet nastupa u KC Labu. Nikola Spasojević Quartet predstavlja raznovsrtan spoj uticaja izražen kroj jezik savremenog džeza. Bend je sastavljen iz ljubavi prema džez muzici u kojoj se ne daju ustupci i u kojoj svi daju svoj lični izraz. Rezultat je spoj energetičnih kompozicija sa mnogo prostora za improvizaciju i nežnijih, pevljivih melodija. Početak je u 20 časova. 

Sreda, 10. avgust 

Back To Skool žurka se održava u KC Labu. Ako ste uvek imali osećaj da pripadate pogrešnoj generaciji i da silom neprilika nikada nećete imati priliku da prisustvujete izvornoj rejv žurci – obrišite suze i zgrabite najšareniji šeširić koji imate jer devedesete stižu u Lab. Upad je 250 dinara, a početak u 20 časova. 

Četvrtak, 11. avgust 

Jovana Takač BDay vas očekuje u KC Labu. Njene setove karakteriše acid zvuk, koji se prožima kroz spektar žanrova kao što su electro, breakbeat i garage. Pored nje će vrteti i Maria Karan, Vladimir Tucakov i Bokun. Upad je 300 dinara, a početak u 17 časova. 

U mestu Orom kraj Kanjiže počinje trodnevni Malomfesztivál (Vetrenjača fest). Dnevni program festivala obuhvata radionice, cirkuske i lutkarske predstave, dečije koncerte i druge zabavne sadržaje. U večernjem programu, između ostalih, nastupiće Repetitor, Deva, Skier&Yeti, Bongor, Nemi pesnik, Bas i stega, Harmálek orchestra, Igralom, Koikoi, Duckshell i mnogi drugi.

Petak, 12. avgust 

Radionica "Slikaj i Cirkaj" održava se u Loft Biciklani. Slikaj i Cirkaj je dvočasovna radionica slikanja za amatere, koja se održava u neformalnoj atmosferi uz vino i muziku. Uz rezervaciju, svaki učesnik dobija dva kupona za piće, koje može iskoristiti tokom trajanja radionice. Rezervacije su obavezna, a možete se prijaviti putem linka: https://slikajicirkaj.com/radionica/bicikl-loft-biciklana/. Početak je u 18 časova.

Masterklas "Uloga liderstva u poslovima budućnosti" očekuje vas u omladinskom centru OPENS. Zanima te kako nastaju poslovi budućnosti i koje izazove nose sa sobom? Kroz ovaj masterklas imaćeš priliku da posmatraš evoluciju uloga i odgovornosti u izuzetno dinamičnoj industriji kroz razvoj i rast Vega IT tokom prethodnih 14 godina. Prijave na masterklas su na https://docs.google.com/.../13klmuAQSBrk0KtL.../viewform.... Početak je u 17 časova.

Masterklas "Rekreiranje zajednica kroz kreativnost i muziku" održava se, takođe, u omladinskom centru OPENS. Muzički producenti Marko Milićević, poznatiji kao Gramophonedzie biće predavač. Imaćeš priliku da saznaš na koje načine muzičko stvaralaštvo može uticati na zajednicu i zašto je to važno, ali i o osnovama produkcije i didžejinga elektronske muzike danas. Prijave su na sledećem linku: https://docs.google.com/.../1PoIuDQrMLdyWsSoI.../viewform.... Početak je u 17 časova.

Novosadski omladinski festival održava se na Štrandu. Na centralno postavljenoj bini, festival će otvoriti panel diskusija sa temom "Participacija mladih u kulturi i uticaj pop kulture na mlade", zatim slede muzički nastupi neafirmisanih novosadskih omladinskih bendova i debata koju organizuju mladi. Festival prati i izložba mladih umetnika, koja će imati humanitarni karakter. Promovišući zdrave stilove života, tokom festivala biće održan i turnir u modernom sportu tekbolu, koji će pored takmičarskog, imati i egzibicioni karakter. Početak je u 13 časova.

Nemi pesnik, Zoe Kida, Vanja Bursać i Milhouse nastupaju ispred omladinskog centra OPENS povodom Dana mladih. Nemi pesnik je bend nastao 2018. godine u Novom Sadu. Nakon nešto više od dve godine postojanja i dva izdata singla (“Radna subota” i “Samo prijatelji”) koja su im prokrčila put do top liste Radija Beograd 202, bend je snimio svoj debitantski album, “Slobodna volja”, koji izlazi uskoro u izdanju Mascom Records. Kao jedan od osnivača i vokala u Zemlji Gruva, Zoe Kida je obeležila karijeru benda svojim poznatim pesama "Najlepše želje", "Sudopera", "U opasnosti", "Vucibatina" i drugim. Iza upečatljive pojave Vanje Bursać ne krije se samo ogromni staž u klabingu već i ogromna ljubav prema muzici. Ona se upoznala sa muzikom kroz klasični rock i metal, prateći aktuelne trendove i zaljubljujući se u hip hop devedesetih. Danas vlada klasicima elektronske muzike, ali i house trakama koje dobija na preslušavanje od prijatelja širom sveta. Miloš Piplica aka Milhøuse je DJ i muzički producent iz Beograda. Bavi se profesionalnom muzikom već sedam godina, a muzički ukus mu je najviše baziran na progresivnom haus zvuku. To ga, međutim, ne ograničava da radi i eksperimentiše sa drugim žanrovima kako bi raširio svoj muzički spektar i kompletirao svoj muzički stil. Koncert je besplatan, a početak je u 20.30.

U okviru manifestacije “Somborsko leto za mlade 2022”, događajem “Muzika na točkovima” počeće proslava Međunarodnog dana mladih. Muzika na točkovima podrazumeva povorku mladih koji peške, na biciklima, rolerima, skejtovima i drugim prevoznim sredstvima prate pokretnu binu ulicama Sombora. Na pokretnoj bini/kamionu koji u 18.45 polazi sa platoa ispred Županije, nastupiće "Old School Soul-Jah" (ISKAZ + Dj Deda). Nakon pokretnog koncerta koji će se završiti na popularnom “Ćelavom trgu”, spektakl se seli u letnji kabare (prostor između pozorišta i biblioteke) gde će od 21h nastupiti Prljava frekvencija, Iskaz, Goblini, Brkovi i DJ Deda. Organizatori ovogodišnje manifestacije su Somborski omladinski Boom i Somborski edukativni centar pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Ulaz je slobodan.

Subota, 13. avgust 

Radionica “Osnažujuća samoodbrana za devojčice, devojke i žene” održava se u Šodroš survor kampu u subotu 13. i nedelju 14. avgusta. Radionicu će održati Tanja Nikolić, feministkinja i aktivistkinja od 1996. godine. Osnivačica je i koordinatorka Centra za devojke u Nišu. Glavna tema kojom se bavi je nasilje nad devojčicama, devojkama i ženama. Broj mesta je ograničen i potrebna je najava. Radionica se sastoji iz četri segmenta koji će biti raspoređeni u dva dana. Sve učesnice koje se prijave, u obavezi su da učestvuju u celom procesu. Radionice će biti održane u prepodnevnom terminu u Šodroš survivor kampu i obavezna je najava u inboksu Ekološkog fronta Novi Sad.

Dunavski kulturni festival održava se u palati Iliona u Sremskim Karlovcima. Ovaj jednodnevni muzički festival deo je programskog luka "Dunavsko more" Evropske prestonice kulture koji izmešta centar umetničkih događaja na obale Dunava i u okolna mesta Novog Sada. Program će početi već u 18 časova, a na bini će se smenjivati DJ Killo Killo, lokalac sa eklektičnom selekcijom belosvetske muzike, zatim bend iz Istre Gustafi i La Caravane Passe. Potom sledi Magnifico i za kraj Pannonia Allstars Ska Orchestra iz Budimpešte. Ulaz je slobodan.

Matka vynil night vas očekuje u rusinskom kulturnom centru Matka. Za što prijatniju atsmoferu je zadužen DJ Saša i njegova bogata vinyl kolekcija. Početak je u 20 časova.

Mahoosive open air žurka održava se na ostrvu Koh Chang u Sremskim Karlovcima. Organizatori vas pozivaju da provedete letnji dan na plaži uz muziku, piće, društvo, netaknutu prirodu i peščanu plažu, a zatim dočekate zalazak sunca i vrelu tropsku noć, pa sve do jutra i izlaska sunca. Upad je 400 dinara + 200 za prevoz čamcem do ostrva. Početak je u 15 časova.

Nedelja, 14. avgust 

Dan za odmor i opuštanje, uz Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo