...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Društvo

Nedeljni vodič od 4. do 10. jula

04.07.2022.

Ova nedelja protiče u znaku EXIT festivala, ali i pored toga ima dosta zanimljivih događaja koje možete da posetite.

.

Ponedeljak, 4. jul 

Projekcija filma "M (M - Eine Stadt sucht einen Morder, 1931.)" očekuje vas u Zenit booksu. Bezbrižna devojčica prekine igru i upozna stranca koji joj pokloni balon. Uskoro, majka bezuspešno traga za svojim detetom. Balon je otplovio put neba, ubica je pronašao novu nevinu žrtvu. O njemu se zna samo da zviždi melodiju Grigove "U pećini gorskog kralja". Policija je nemoćna, svakodnevno vrši racije po celom Berlinu. To natera kriminalce (Ringverajn, nemačka varijanta mafije) da se takođe daju u potragu. Kada pronađu ubicu, oni mu sude… Početak je u 19.30.

Putopisno veče Zorana Zivlaka "Biciklom oko sveta" vas očekuje u Škripi. Zoran Zivlak, naš sugrađanin, sportista i profesor geografije, iza sebe ima brojne biciklističke podvige u kojima je, kako kaže, obišao sve kontinente osim Antarktika, posetivši pritom i neka od najvećih svetskih sportskih takmičenja. Ovaj susret poslužiće i kao uvod u Zoranovo sledeće putovanje. On uskoro kreće put Katara na SP u fudbalu. Početak je u 21 čas.

Utorak, 5. jul 

Promocija knjige Dragoslava Čupića "Omfalion ili pesme božanskog lakrdijaša" očekuje vas u Zenit booksu. Na promociji će pored autora govoriti i pisac i književni kritičar Nenad Lančuški. Početak je u 19 časova. 

Promocija zbirke poezije "U kući od ljudske kože" Vladimira Milojkovića očekuje vas u CK13. Vladimir Milojković je rođen 1978. godine u Subotici. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Somboru 2014. godine na departmanu za umetničke predmete iz oblasti slikarstva. Iste godine objavio je prvu samostalnu zbirku signalističke poezije "Razgovor sa Hertom", uglavnom inspirisan radom nemačke književnice Herte Miler. Zbirka je nagrađena 2014. godine na konkursu za mlade autore – "Prvenac" u organizaciji SKC Kragujevac, kao najbolja neobjavljena prva knjiga poezije. Početak je u 20 časova.

Sreda, 6. jul 

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 čita se Justejn Gorder i "Devojka sa pomorandžama". "Roman o Georgu, petnaestogodšnjem dečaku, čiji se život u potpunosti menja kada dobija pismo od oca, koji je umro kad je dečak imao četiri godine. Uzbudljivo i zabavno pismo o misterioznoj devojci s pomorandžama, koje zajedno sa Georgom čitamo, zapravo je prelepa i dirljiva ljubavna priča. Kroz pitanja koja otac postavlja sinu, Gorder se i u ovoj knjizi bavi večitim pitanjima o nastanku sveta i čoveka, o tajni univerzuma. Devojka s pomorandžama je svojevrsna oda životu, priča o potrazi za pravom ljubavi i o hrabrosti da se u životu biraju oni teži putevi za postizanje ciljeva. I u ovom romanu, kao i u prethodnim, Gorder pokazuje da je majstor originalne kompozicije. Njegovo znanje i veština pisanja inspirišu čitaoce širom sveta da postavljaju pitanja i da razmišljaju o sebi i svom mestu u istoriji i svetu oko nas." Početak je u 18 časova.

Promocija knjige "Manifest Komunističke partije" vas očekuje u Crnom ovnu. Nakon 174 godina Manifest Komunističke partije je i dalje aktuelan, pozivajući sve na borbu za oslobođenje od jarma kapitalizma i nepravdi nastalih iz ekonomskih nužnosti na koje su primorane vladajuće i radničke klase. Početak je u 19 časova.

Javno vođenje kroz izložbu "Zamišljene granice" očekuje vas u Limanskom parku. O postavci i radovima će pričati kustoski tim KURS (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović), umetnica Nataša Prljević i umetnički duo Rena Redle i Vladan Jeremić. Publika će moću da se upozna sa konceptom izložbe i razgovara sa prisutnim umetnicama i umetnicima na platou. Početak je u 19 časova.

Stand up show Radomira Nestorovića "Stari dečak" vas očekuje u Domu kulture. "Stari dečak" specijal govori o osobi koja je od Kruševca stigla do Havaja, gde je prodavala diskove sa korejskim porno filmovima (true story). Raša će vam, takođe, ispričati i kako je kada radiš u hostelu sa deset soba, a nemaš gde da spavaš. Završio je filozofiju, što se na njemu vidi samo kada smišlja izgovore zašto nešto nije stigao da uradi. On je jedan smešan čovek. Ulaznice su u pretprodaji 500 dinara, dok će na dan nastupa iznositi 600. Početak je u 20 časova.

Četvrtak, 7. jul 

Tribina "Zeleno rudarenje i pravedna tranzicija: Svetske borbe i zajedničke alternative" očekuje vas u Crnom ovnu. Na tribini će govoriti Ramón Morales Blacázar koji je bio aktivan u Boliviji i borbi za zaštitu vodenih resursa od litijumskih projekata u pustinji Atakama u Čileu, Cheila Collaço Rodrigues iz portugalskih "Extinction Rebellion" i antilitijumskih pokreta, Mirko Nikolić iz Nemačke i Zoe Lujić iz Ujedinjenog Kraljevstva, ispred organizacije ispred "Earth Thrive", te aktivistkinja Bojana Novaković ispred domaćeg pokreta "Marš sa Drine" koji je bio jedan od ključnih aktera u borbi protiv Rio Tinta. Početak je u 17 časova.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi počinje EXIT festival. Lineup ove godine predvode Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea, James Arthur, Afrojack, Masked Wolf, Boris Brejcha, Jax Jones, Artbat, Maceo Plex, Acraze, Alok, Ofenbach, Disciples, Anna b2b Sama' Abdulhadi, Anfisa Letyago, ATB, Denis Sulta, Honey Dijon, Joel Corry, Mathame, Monolink, Napalm Death, Reinier Zonneveld, Satori, Sepultura, Shouse, Zhu i mnogi drugi. Ulaznica za sve dane je 7990 dinara, dok se dnevne kreću od 2590 do 2990 dinara.

U CK13 se obeležava 81 godina od početka antifašističkog ustanka. Očekuju vas tribine i predavanja, kao i pasulj.

Petak, 8. jul 

Veče dron muzike u CK13 donosi vam tri koncerta i interaktivnu instalaciju. Nastupaju Marjan & ŽeŽe, Нойзац i Pneumatik trio. Za dron interaktivnu (muzičku) instalaciju "Dron pikado" zadužen je Sava Botić. Početak je u 20 časova.

Izložba "Paralele. Novi Sad / Temišvar" otvara se u Galeriji Matice srpske. Izložbu čini šezdeset umetničkih dela među kojima su ikone, portreti, pejzaži, mrtve prirode i apstraktne kompozicije umetnika poput Stefana Teneckog, Teodora Ilića Češljara, Pavela Petrovića, Konstantina Danila, Stevana Aleksića, Uroša Predića, Zore Petrović i Vase Pomorišca. Širina motivskog repretoara odražava široku idejnu osnovu obuhvaćenu naslovom izložbe. Izložba se otvara u 20 časova, a moći ćete da je pogledate do 4. septembra.

Subota, 9. jul 

Promocija knjige "Mostovi prijateljstva" očekuje vas u Arhivu Vojvodine. U amfiteatru Arhiva Vojvodine će vam se predstaviti idejni tvorac knjige, učitelj Predrag Starčević. Nakon razgovora o knjizi, ide se preko Dunavskog parka do mosta Duge, koji će se simbolično i preći, jer poruka koju ova knjiga šalje je poruka mira, ljubavi i prijateljstva među ljudima. Početak je u 10 časova. 

Nedelja, 10. jul 

Poslednji dan EXIT-a ili dan za odmor. Vi izaberite.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo