...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Može li ChatGPT stvarno da zameni pojedine poslove?

21.03.2023.

Istraživačka organizacija OpenAI krajem prošle godine lansirala je program ChatGPT. Ovaj model utemeljen na veštačkoj inteligenciji gotovo svakodnevno privlači ogromnu pažnju i sve češće se čuje pitanje može li taj softver da zameni brojne poslove.

.

Pre nekoliko dana OpenAI organizacija izbacila je četvrtu generaciju ChatGPT programa. Ekspanzija veštačke inteligencije u velikoj meri uticala je na pad ponude poslova, među kojima su i "content writeri" odnosno kreatori sadržaja. Teodora Ćulibrk (23) se tim poslom bavi godinu dana i kaže da je već primetila uticaj ChatGPT-ja na tu profesiju.

"Pojava veštačke inteligencije je i te kako uticala na moj posao, s obzirom na to da sam kreator za PBN sadržaje, gde sami tekstovi nisu nešto naročito kvalitetni i mogu da ih zamene programi poput ChatGPT-ja", kaže Teodora.

ai png

Iako je ChatGPT veštačka inteligencija koja brzo napreduje, još uvek nije na nivou da može zameniti čoveka. Asistent sa Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Norbert Šinković ističe da je još rano govoriti o tome da li upotreba platformi ove vrste može u potpunosti zameniti ljude na pojedenim poslovima.

"Osnovna svrha da se razvija neka vrsta dijaloga sa veštačkom inteligencijom i da se vodi neki dijalog na visokom nivou u ovom prvom mahu nije postignuta. Ono što jeste postignuto, to je da su ChatGPT i  platforme koje primenjuju veštačku inteligenciju postale zapravo alat, odnosno, na neki način asistent u radu", kaže Šinković.

 

Mladi u Novom Sadu smatraju da bi veštačka inteligencija mogla uskoro da preuzme određene poslove.

"Smatram da veštačka inteligencija može da zameni ljudske poslove, na primer, u industriji umetnosti."

"Nisam mnogo ispratila šta sve može veštačka inteligencija, ali verujem da neke stvari, kao što je content writing, može da zameni."

"U potpunosti neće nikada zameniti. Možda bi mogla da zameni ove obične poslove koji se rade, pisanje novinskih članaka za neke tabloidne novine."

 

ChatGPT softver raspolaže informacijama koje se odnose na period do 2021. godine. Naša sagovornica Danka Maslovarić (21), koja se, takođe, bavi copywritingom, kaže da će ljudi na tim pozicijama i dalje biti traženi, jer ChatGPT ne raspolaže aktuelnim informacijama. 

"Posao jeste opao njegovim dolaskom zato što je omogućio lako, brzo, jednostavno i kvalitetno pisanje tekstova koje sam ja radila. Zato što to nisu neki tekstovi koji su mnogo zahtevni", kaže Danka.

Copy i content writeri samo su neke od profesija na koje utiče veštačka inteligencija i njene platforme. ChatGPT trenutno zasigurno nudi nove mogućnosti za sve nas i pokazuje u kom pravcu se krećemo u 21. veku.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

M. Bulić 

foto: Pixabay

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Četbot izbegava pitanja o izborima

Gugl je objavio da će ograničiti mogućnost svog AI četbota Džemini (Gemini) da odgovara na pitanja o izborima koji će se…

.

NASA "štipnula" Vojadžera

Inženjeri NASA poslali su signal, takozvani "poke", sondi Vojadžer i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor. Kako piše CNN, nadaju se da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo