...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Tragam za pesmama pod zemljom

16.03.2017.

Sličice naše tragikomične realnosti, provučene kroz gitarsko pojačalo, mogu celoj toj situaciji da daju jedan magičan obrt. Ali, ne nužno i pozitivan! Ipak, zaboravite na ispeglane reklame u kojima se propagira idealan život. Takav ćup sa zlatom pakleni je plan velikih kompanija. Ista stvar je i sa Deda Mrazom. Bolje je, banalno, verovati u sopstvenu viziju zemlje snova, ali na takvo putovanje treba krenuti sa pravim saundtrekom. Sa istančanim osećajem za prepoznavanje situacije u koju je (za)pao današnji čovek, album "Zemlja Snova" ironično se poigrava sa slikama stvarnosti, a kabaretska crta njegovog tvorca donosi muziku koja uspešno objedinjuje bluz, džez i rokenrol sa izraženim socijalnim komentarom. U pitanju je Kralj Čačka. I nemojte da ga brkate sa Nenadom Marićem. 

.

Krenimo odmah od naslova tvog albuma prvenca: "Zemlja Snova".  Jedna ironična, veselo-tragična slika života. Pomalo i šizofrena?

Ta šizofrenija izlazi iz ove realnosti, iz naših života. Tu uključujem i svoj život.  A, sa druge strane, ta veselost predstavlja neki smisao. Jako je teško da ja govorim o tome, treba mi još vremena kako bih video šta sam uradio i šta se konkretno desilo na tom albumu. U svakom slučaju, njega čine te krajnosti. A vreme reši sve ostalo. Ono vam kaže da li nešto zaslužuje da ostane ili ne.

Šta je za tebe dobra muzička priča?

Nisam nikada bio opterećem žanrovima i mislim da je to dobro. A kod pesama koje nastaju i koje pišem mi je najbitnije da one imaju nekakve veze sa životom. Da one meni nešto urade, pomognu u rešavanju mnogih problema. To je glavna stvar! Da li će to da ode u onaj ili ovaj žanr, uopšte se ne opterećujem s tim. Smatram da smo u takvom vremenu koje je, jednostavno, prepunjeno. Neki se vode mišljenjem kako smo duboko zaronili u reciklažu a ipak suština ostaje ista.  

kc4 jpg

"Najbitnije je osećanje odgovornosti prema sebi. Tu dužnost treba da nosi svako od nas"

Da li postoji lajtmotiv u vezi sa tvojom zemljom snova?

Pa, do toga će pre doći neki naš pažljivi slušalac. Mi smo morali da napravimo pažljiv odabir pesama koje će ići na album. Prioritet su imale starije stvari, pa se sve to posle pomešalo sa novijim numerama. A ceo lajtmotiv upravo se vrti oko naslova albuma. To je jedna ironična predstava realnosti.

Zato je takav muzički izraz aktuelan i kod tvoje publike?

Ništa to nije neverovatno, to su samo naši zajednički problemi. Mislim da smo ih samo uhvatili i objedinili u našim pesmama, to intrigira ljude i vuče ih da se upuste u to putovanje. kako na koncertima, tako i kod kuće.

Spot za pesmu "Zemlja snova"

Šta tebe intrigira kod stvaranja pesama/priča?

U pitanju je lična odgovornost i dužnost prema sopstvenom biću i tom nekom unutrašnjem životu. Biti živ. Ostati živ. Od toga kreće duboka potreba za pravim vrednostima i stvaralaštvom čiji je jedini cilj da prodre u srž.

Kada si spomenuo to tvoje unutrašnje bitisanje, logično se nameće pitanje da li je Kralj Čačka tvoj verodostojan alter ego?

Alter-ego, po malo, nosi svako od nas. Ja bih to sve ubacio u formu anagrama. Kralj Čačka, jednako čovek. Dakle, sa svim svojim vrlinama i manama. Sa svim tim blatom unutar sebe i sa tim vertikalnim vrednostima koje su zaboravnjene. Ma, kod njih sada vlada sistem obrnute piramide. One su sada pod zemljom. Sa druge strane, ovo je odlično vreme za stvaranje! Smatram da je uvek bilo tako, samo što je ta ljubav prema smrti društva veoma jaka, pa se težim putem dolazi do stvaralaštva. Jedna je stvar kada takvi procesi kuvaju u čoveku, a druga je kada treba da izađu napolje. Kod nas je takav proces duplo teži. E, zato treba da postoje stabilne infrastrukture i ostala pomagala društva. Kod nas večito škripi taj drugi deo problema, kada nešto treba da se iznese na svetlost dana. Zapravo, to "rođenje" treba da se desi bez ikakvih problema. 

kc2 jpg

Omot albuma "Zemlja snova"

Da li bi bilo dobrih pesama kada ne bi bilo problema?

Nemoguće je bez problema jer, očigledno, mi na zemlji postojimo kako bi iznova rešavali sopstvene probleme. Sa druge strane, bez takvih prepreka dobili bismo nešto što ljudi nazivaju rajem. Ili paklom? Da, dobri su problemi. Pitanje je samo na koji način se rešavaju i šta nose sa sobom.

Retko ko zna da si ti završio likovnu akademiju. Da li po tom kreativnom učenju potencijalne slike zapravo pretačeš u pesme?

Sigurno da je akademija uticala na moj dalji muzički rad. Pesme ne bi bile toliko slikovite da nisam bio u kontaktu sa slikarstvom. Slika, muzika, reč... To se sada sve fino pretače. Jako mi je važno to trojstvo, a svet bi bez takvih stvari bio mnogo gori. Tu još imamo nešto što se zove strpljenje. Vrlo važna stavka, pogotovu kada pričamo o pisanju pesama. Pesme su kao biljke. Neke brzo niknu dok su nekima potrebne godine kako bi sazrele. Te velike pesme onda imaju potencijal da žive pedeset, sto, hiljadu godina!

Spot za pesmu "Moj Avatar"

U nastavku poslušajte deo intervjua sa Kraljem Čačka:

Dušan Majkić

Fotografije: Sepi, D.M.

Možda te još zanima:

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

Kod obrazovanog sveta glumci imaju ulogu influensera

Glumac, pilot, padobranac, pisac, humanitarac, aktivista, otac... To su samo neki od pojmova kojima bi najbolje mogao da se opiše…

.

Najveće blago je kad te slušaju sve generacije

KOIKOI je jedan od bendova koji su definitivno obeležili godinu za nama. Njihov debi album "Pozivi u stranu" pojavio se…

.

Važno je govoriti o društvenim anomalijama

Hrvatski hardcore punk bend Kriva Istina ove godine obeležava 20 godina postojanja. U ovom četvoročlanom bendu gitaru svira Filip Fržop, za…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo