...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Društvo / Intervju

Seksualna diskriminacija prisutna i u školama

15.09.2016.

Nedelja ponosa počela je u ponedeljak i trajaće sve do nedelje. Završnica ovogodišnje Nedelje ponosa biće Prajd šetnja od Slavije do Trga republike. To je bio jedan od povoda za razgovor sa mladim Novosađaninom Bojanom Radojčićem, sa kojim smo razgovarali o njegovom prvom susretu sa diskriminacijom, ali i o tome kako funkcioniše "dejting" i da li su mladi ljudi otvoreni po pitanju seksualnosti.

.

Iako ima samo 19 godina, Bojan Radojčić je već doživeo neprijatnu situaciju i znake netolerancije, kada je poverivši se profesorici i razrednoj starešini o svojoj seksualnosti postao meta napada.

"Prvo sam rekao roditeljima i reagovali su dobro, u početku. Odlučili su da pričamo o tome i da idemo kod psihologa. Međutim, kada su upoznali mog momka Nikolu nisu bili zadovoljni njime, niti su bili zadovoljni klubom u koji sam tada izlazio. Tada su mi zabranili sve", ispričao nam je Bojan.

Dalje nam je rekao da nakon niza ultimatuma koje su mu roditelji postavili nije više mogao da izdrži pritisak, pa je odlučio da napusti kuću i osamostali se. Tada je i dalje išao u srednju školu, a njegovi roditelji su zbog zabrinutosti kontaktirali razrednu.

foto1 jpg

"Imao sam i razgovor sa razrednom, pitala me je u čemu je problem, Nisam to hteo da joj kažem jer bi to podrazumevalo da kažem da sam gej. Pristala je na moj predlog da sve ostane među nama i onda sam joj sve ispričao", rekao je naš sagovornik. Po njegovim rečima, posle tog privatnog razgovora sa razrednom i roditeljima desila se prva neprijatna situacija.

"Nakon toga je moja razredna proširila priču među profesorima i razredom i tada su skoro svi znali da sam gej". Tada je zatražio pomoć i od zamenice direktora, koja ga je uveravala da će profesorica biti kažnjena i da to što je uradila nije bilo u redu.

"Verovatno su mislili da sam klinac, ubrzo je trebalo i da završim školovanje, pa se nisu puno trudili. Od onoga što mi je obećano do sada se ništa nije desilo. Niko nije kažnjen i sve je uspelo da prođe bez posledica", kaže Bojan.

Sa njim smo razgovarali i o online dejtingu. Zanimalo nas je da li je pojava novih društvenih mreža doprinela bržoj i boljoj komunikaciji između gej ljudi.

"Što se tiče tih sajtova, imao sam Grajnder dva meseca, ali sam posle toga ušao u vezu i nije mi trebalo. Ima svega tu, svakakvih slojeva ljudi", navodi Bojan.

U prošlogodišnjem istraživanju YUCOM-a polovina anketiranih učenika smatrala je da država treba da spreči javno prikazivanje homoseksualnosti. Pitali smo Bojana koliko je omladina otvorena po pitanju seksualnosti.

foto2 jpg

"To je kao kod mene kući, imam mlađu sestru koja i dalje živi sa mojim roditeljima i ona upija sve loše što moji roditelji kažu za mene i veruje u to", kaže Bojan. Po njegovim rečima, njoj je kao i većini mladih nametnuto mišljenje i zbog toga neće moći da izgrade sopstveni stav o toj temi. "Najveći problem roditelji koji takvim stvarima uče svoju decu", dodaje on.

Iako podržava obeležavanje Nedelje ponosa, gde je i sam učestvovao kao model na izložbi fotografija, na ovogodišnju Prajd šetnju neće otići. Kako objašnjava i dalje se ne oseća bezbedno i nije mu vredno rizika. Ipak dodaje da je ovogodišnji slogan "Ljubav menja sve" dobar i zaključuje da bi, "kada bi bilo više ljubavi većina stvari mogla da se promeni".

Lea Kotlica

foto: fb, Nikola Đukić

Možda te još zanima:

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

Kod obrazovanog sveta glumci imaju ulogu influensera

Glumac, pilot, padobranac, pisac, humanitarac, aktivista, otac... To su samo neki od pojmova kojima bi najbolje mogao da se opiše…

.

Najveće blago je kad te slušaju sve generacije

KOIKOI je jedan od bendova koji su definitivno obeležili godinu za nama. Njihov debi album "Pozivi u stranu" pojavio se…

.

Važno je govoriti o društvenim anomalijama

Hrvatski hardcore punk bend Kriva Istina ove godine obeležava 20 godina postojanja. U ovom četvoročlanom bendu gitaru svira Filip Fržop, za…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo