...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Prljava frekvencija sa korenima u bluzu

18.10.2022.

Prljava frekvencija je domaći bend nastao 2020. godine. Čine ga Maksa, koji je ritam gitarista, bubnjar Aki, basista Aleksej, Vladimir kao glavna gitara, a u ulozi frontmena je naš sagovornik, Vanja Šuput.

.

Kako ste došli do naziva Prljava frekvencija?

Ime je nastalo tek pola godine nakon osnivanja. To je bila patnja... Imali smo grupu na fejsu koja se zvala "Pokušaj" i onda smo samo ređali imena koja bi mogla biti potencijalni naziv benda. I nismo se mogli složiti. Pomislio sam da bi mogli da se zovemo "Pokušaj", ali rekli su mi - nemoj da ti je palo na pamet. Aleksej je jedno veče poslao poruku sa predlogom da se zovemo "Prljava frekvencija", polemisali smo nekih deset minuta i realno, zvučno je.

Zbog čega baš "prljava" frekvencija?

To bi Maksa znao lepo da objasni. Konkretno, ne znam. Samo mislim da smo mi svi frekvencija i generalno sve jeste neka frekvencija, vibracija, energija. A mi smo budale i eto, ne može biti čisto.

U koji žanr bi se mogao svrstati vaš bend?

Volim da se raspričam o tome, da kažem "univerzalan rokenrol". Zato što nismo žanrovski uokvireni. Imamo jednu pesmu koja je od početka do kraja pankčina. Postoji i psihodelija sa nekim indi motivima. Bluz, bluz je koren, sve ostalo je plod. Šareni smo što se tiče naše muzike i mislim da ćemo biti još šareniji u buduće.

Kako su ljudi reagovali kada su vas prvi put čuli?

Sada će biti tačno godinu dana od prve svirke "Lazinom teletu". Prišao mi je momak, valjda iz Zrenjanina, rekao je "nisam došao zbog vas, ali zbog vas sam ostao". Kada ti to neko kaže posle prve svirke, znaš da si u dobrom pravcu krenuo.

pf nastup png

Svirali ste i na ovogodišnjem "Blokstoku", kakvi su utisci?

Pozitivni. Video sam puno uperenih kamera. Čak je neko na Jutjubu objavio pesmu "Ti si". Zvuk je očajan, ali namera je bitna.

Za sada se na Jutjubu mogu čuti numere "Ti si" i "Možda". Da li će uskoro biti još pesama?

Da, evo sada 27. oktobra radimo drugo "Veštičarenje", prvo je bilo naša prva svirka. To će ujedno biti i promocija našeg albuma.

Na prvom albumu "Prljave frekvencije" će se naći deset pesama, od kojih je osam novih. Neki od novih naziva jesu "Himna", "Bowie" i "Veruj mi". Za one koje zanimaju novi domaći autorski bendovi, svirka zakazana za 27. oktobar u "Lazinom teletu" je događaj koji se ne propušta.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 21. do 27. novembra

Predstojeću nedelju će svakako obeležiti početak Svetskog prvenstva u fudbalu, a ukoliko ste više za izlaske, u Novom Sadu vas…

.

Suba od Jugoslavije do Brazila

U okviru velikog finala Evropske prestonice kulture i programskog luka Druga? Evropa, u novosadskom Kreatvnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5)…

.

Nedeljni vodič od 14. do 20. novembra

Predstojeću sedmicu obeležiće Novosadski jazz festival, ali i brojne žurke i koncerti.

.

Poezija treba da živi

Vivien Kurtović mlada je kantautorka iz Sombora. Muzikom se bavi od pete godine. Piše pesme, svira klavir i violinu, a…

.

Nedeljni vodič od 7. do 13. novembra

Druga nedelja novembra nam, pored magle i hladnoće, donosi i gomilu zanimljivih događaja.

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. oktobra

Poslednju nedelju oktobra će u Novom Sadu obeležiti halloween žurke, ali tu je i gomila drugih zanimljivih događaja.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo