...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Društvo / Intervju

Funk Shui: Verbalno hvatanje sentimenta, svetline i slike u trenutku dešavanja

28.08.2023.

Predstavnik regionalne scene na Festivalu uličnih svirača bio je i bend Funk Shui iz Severne Makedonije. Funk Shui čine Luka (vokal), Martina (bubnjevi), Miki (bass) i Dragi (gitara). Iza sebe imaju tri albuma, "Aether" (2012), "R.E.M." (2015) i "Nikogash Pak" (2023), kao i EP izdanje "Impuls" (2018). Razgovarali smo sa Lukom i Martinom pred njihov nastup u Gradiću.

.

Slušamo vas prvi put na Festivalu uličnih svirača, da li očekujete dobre reakcije od publike i kako vam se sviđa festival i Novi Sad?

Luka: Grad nam se dopadne svaki put kad dođemo i kao turisti, i kao ljudi, i kao zvezde, što bi rekla jedna od organizatorki festivala. Atmosfera na festivalu je zavidna, baš smo ga ovako zamišljali.

Često vas stavljaju u isti koš sa bendovima Buč Kesidi iz Srbije i Svemirko iz Hrvatske, kao predstavnike alternativne scene u Makedoniji. Da li se slažete sa tim i da li vam to znači?

Luka: Slažemo se, takvi smo mi Makedonci, moramo da se slažemo.

Martina: Nama mnogo znači da se družimo sa njima, a ne da budemo upoređivani. Na svakom festivalu na kom se dogodi da sviramo zajedno, mi se družimo.

Luka: Moram da istaknem Aleksu Antun (IDEM) kao muzičara neverovatnog svetskog kalibra. Svaki put kad sviramo na istom festivalu mi uradimo nešto na licu mesta i zajedno nastupimo na neki način. To je jedna od srećnih okolnosti, mislim da je Antun baš osmeh od čoveka.

funkshuigradic2 jpg

Vaš treći album Nikagash Pak, u prevodu Nikad Opet, je izašao u martu ove godine. Kakvi su utisci i da li ste zadovoljni?

Luka: Ja nisam zadovoljan jer kad nešto izađe, to je već prošlo. Sviđa mi se proces kada radimo.

Martina: Radimo na novim stvarima. Album je izašao, ali smo već u novom procesu, radimo na novoj muzici i o tome razmišljamo stalno.

Luka: A stare pesme su nam drage kao uspomene.

Album je zaista privukao pažnju i primio dosta pozitivnih kritika. Kojim temama se album bavi i koji je koncept albuma?

Luka: To je veoma teško da se objasni, jer su to ipak asocijacije, a i naš način pisanja tekstova je malo komplikovan. Nije toliko komplikovan, koliko je "demode". Malo je asocijativan, malo je ludistički, malo je nadrealističan.

Kako izgleda taj proces?

Kao hvatanje sentimenta, svetline i slike u trenutku dešavanja, verbalno. Tako da bi čovek trebao da zažmuri, verovatno, dok sluša Funk Shui, da bi razumeo tekst na makedonskom.

U vašoj muzici se ponekad čuju uticaji makedonske tradicionalne muzike. Na koji način nju provlačite kroz vaše pesme?

Luka: Na jedan nežan način, neusiljeni, nezloupotrebljivi, nadam se.

Na albumu se nalazi i pesma "Rodenden" čiji je tekst na engleskom jeziku. Da li planirate češće da pišete na engleskom ili vam jezik izražavanja nije najbitniji faktor?

Martina: Pokušavamo stvari i sigurno će biti još neka pesma na engleskom, ali to se stvarno desi u momentu, ne planiramo to.

funkshuigradic3 jpg

Kakvi su vam planovi za budućnost? Jel nastavljate sa redovnim nastupima i šta možemo da očekujemo?

Luka: Da, to je generalno plan, da ne prekidamo turneju. Planiramo da budemo što dalje od kuće u ovom periodu, da bi se inspirisali novom energijom. Makedonija te brzo zasiti jer je malena zemlja, ali ipak nikad ne prekine da te inspiriše. Drugi plan nam je da radimo na novom materijalu, što je veoma uzbudljivo jer prvi put radimo u ovom sastavu, sa Martinom.

Definitivno otvarate put nekim novim mladim bendovima iz Makedonije, da se predstave i celom regionu. Preporučite nam neke bendove koje moramo poslušati.

Luka: Lincoln Letter, Lufthansa, Harakiri, Vagina Corporation, Basement Cult, Hajka, ATA (Atakizum), Pluto's Doubts. Ima ih puno, puno lepih bendova. Hajka mi je favorit, oni su pravi pankeri. Zaista su pank, zaista su iskreni i zaista su direktni sa tim što su radili.

A. Ninić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo