...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Društvo / Aktivizam

Medijske najave ratova plaše i ljute mlade ljude

16.01.2020.

Dva su događaja potresla globalnu i lokalnu političku scenu oko Nove godine. Ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija od strane američke vojske podiglo je globalne tenzije za par nivoa, ostavivši ostatak sveta nepomičan u iščekivanju u šta bi sve to moglo da se pretvori.

.

Foto: EPA-EFE/Boris Pejović

Na drugoj strani sveta, na Balkanu, crnogorski parlament izglesao je kontroverzni Zakon o slobodi veroispovesti, kojim država namerava da preuzima crkve i manastire za koje Srpska pravoslavna crkva ne može pravno da dokaže da pripadaju njoj.

Na oba ova događaja usledile su veoma burne reakcije. Iran je odgovorio granatirajući američke ciljeve u Iraku i obaranjem ukrajinskog putničkog aviona što je rezultiralo sa 176 poginulih. SPC u Crnoj Gori je pokrenula seriju protesta u svim većim gradovima, dobivši podršku brojni političkih organizacija kako tamo, tako i u Srbiji.

Kada se skeniraju društvene mreže u oba ova slučaja, dobija se jedna jedina zajednička ključna reč, a to je rat. U slučaju iransko-američkog konflikta u pitanju je bio Treći svetski, a u  ovom našem problemu pominjan je novi ratni sukob na Balkanu.

Društvene mreže bile su zasute porukama mržnje, ratnim pokličima, pozivanjima na sukobe i za kratko vreme stvorila se atmosfera u kojoj je postalo jasno da tako nešto može zaista lako da se dogodi. O ovim konfliktima do sada su se izjašnjavali brojni političari, analitičari, direktni akteri, učesnici i kreatori kriza o kojima pričamo. Mi smo odlučili da za mišljenje pitamo studente Novosadskog univerziteta, da proverimo koliko su pratili ove narative, kakve su stavove uspeli da izgrade i koliko ih plaše potencijalni sukobi.

protest2 jpg

Foto: Tanjug (Milica Nikolić)

Aleksa Stanišić, student marketinga i garađanski aktivista, kaže da su oba problema o kojima pričamo danas mnogo ozbiljnija nego što se na prvi pogled vidi.

"Situacija je poprilično uzburkana i u trenutku kada je počeo sukob Amerike i Irana, pomislio sam da bi moglo da se pretvori u nešto što ne želimo, ali sam ubrzo shvatio da Iran očigledno ne želi rat, ali hoće da pokaže svoj stav", kaže Aleksa.

Prema njegovim rečima, najave ratova su postojale samo u medijima i na društvenim mrežama.

"To me je nateralo da se zamislim u kakvom društvu to živim, kada je ljudima i dalje do rata. Čuo sam razne priče i stavove u vezi sa ovim događajima i pitam se kako je moguće da u 21. veku mislimo o ratu i imamo želju da uništimo suparnike. Sukob između Crne Gore i Srbije me je mnogo više potresao. Imao sam utisak da smo civlizovaniji od onoga što smo videli. Neki od protesta, uključujući i onaj u Novom Sadu, izgledali su dosta strašno", kaže Aleksa.

Naš sagovornik je apostrofirao tabloide kao glavne generatore krize, kao i anonimuse sa društvenih mreža.

"Sada, kada je sve malo splasnulo i vidimo šta su nam sve mediji servirali, ostaje samo bes. Nisam uplašen zbog blizine rata, već sam ljut i mislim da je krajnje vreme za promene u toj oblasti", kaže Aleksa.

Sa druge strane, aktivistkinja Senka Pajić kaže da je plaši mogućnost eskalacije nasilja.

"Plašim se, jer ne znam i ne mogu da predvidim kakav bi odgovor bio naše Vlade na ekslaciju nasilja i kako bi se to odrazilo na mlade ljude u zemlji, koji ionako imaju dovoljno problema", kaže Senka.

Prema njenim rečima, raduje je što je u oba konflikta lopta malo spuštena na zemlju i što više ne čujemo toliko ekstremnih stavova.

Za studenta Stefana Radukijevića konflikt između Irana i Amerike samo je jedan od brojnih konflikata na Bliskom istoku.

"Ne verujem da će sve to eskalirati u ozbiljniji sukob, baš kao što neće ni ovaj u Crnoj Gori. Gledam već danima kakvi se smešni mimovi pojavljuju na internetu u vezi sa tim sukobom i čini mi se da je došlo do rasterećenja. Zato me i ne plaše te pretnje ratovima, jer sam uveren da ih neće biti", kaže Radukijević.

Po mišljenju jedne od studentkinja Žurnalistike koja je učestvovala u našoj anketi, sukob između Srbije i Crne Gore poslužio je da se pokriju brojne ozbiljne afere u obe države, zbog čega ne veruje u eskalaciju nasilja, ali smatra da bi sve to konačno moralo ozbiljno da se shvati.

Kako na ova dva sukoba gledaju drugi studenti i kakva osećabnja u njima sve to budi, poslušajte u emisiji Za i protiv na našem podkastu.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

The Mandalorian: Četvrta sezona se već sprema...

Treća sezona jedne od najuspešnijih serija iz franšize "Ratovi zvezda" - "The Mandalorian" počela je sa prikazivanjem 1. marta na…

.

Upoznaj fakultete Univeziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu će tokom marta predstavljati svoje fakultete zainteresovanim mladima u maloj sali Studentskog kulturnog centra na adresi Kralja…

.

Iranski film "Treći svetski rat" proglašen za najbolji na ovogodišnjem FEST-u

Ubedljivi laureat sa tri nagrade Beogradski pobednik na 51. izdanju FEST-a je iranska drama Treći svetski rat (2022), za koju…

.

Stiže treća sezona serije "Mandalorian"

Treća sezona jedne od uspešnijih serija iz franšize "Ratovi zvezda" - "Mandalorian", počinje sa prikazivanjem 1. marta na platformi Dizni…

.

Koji filmovi privlače najviše pažnje pirata?

Neki od najpopularnijih bioskopskih hitova iz 2022. godine istovremeno su bili i najčešće piratizovani, pokazala su nova istraživanja.

.

Nova Strategija za mlade više od liste lepih želja?

Vlada Srbije usvojila je krajem januara Startegiju za mlade do 2030. godine. Premijerka Ana Brnabić rekla je tom prilikom da…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo