...
TRENUTNO15:20 - 15:30Tehnologija

Podcast

Rodnopravnost: radna prava LGBTQ+ osoba

22.05.2024. · 12:58

RODNOPRAVNOST je radijska emisija i podkast Oradija namenjena mladima, koja se bavi rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Rodnopravnost istražuje na koji način rodne nejedankosti utiču na društvo i pojedince i pojedinke, donoseći razgovore sa relevantnim stručnjacima i stručnjakinjama, ali i pojedincima na koje ti problemi direktno utiču.

Neke od tema kojima se rodnopravnost bavi su: oblici rodno zasnovanog nasilja, wage gap, ispoljavanje rodnih nejednakosti u različitim sektorima, problemi i potrebe pripadnika/ca LGBTQ+ zajednice, uticaj medija i digitalnog okruženja na ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pravo na abortus, body positivity, uticaj medijskih sadržaja na stavove mladih o rodnoj ravnopravnosti...

.

Pripadnici i pripadnice LGBTQ+ zajednice u Srbiji i zemljama regiona suočavaju se sa diskriminacijom i u procesu zapošljavanja i tokom radnog odnosa, pokazuju istraživanja. Kako bi se zaštitila radna prava LGBTQ+ osoba, neophodna je dosledna primena antidiskriminatornih propisa, ali i edukacija poslodavaca.

  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana
  • 15:20 Tehnologija
  • 15:30 Gost O radija
  • 15:40 Prava stvar

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo