...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Podcast

Rodnopravnost: Menstrualno siromaštvo

10.04.2024. · 10:03

RODNOPRAVNOST je radijska emisija i podkast Oradija namenjena mladima, koja se bavi rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Rodnopravnost istražuje na koji način rodne nejedankosti utiču na društvo i pojedince i pojedinke, donoseći razgovore sa relevantnim stručnjacima i stručnjakinjama, ali i pojedincima na koje ti problemi direktno utiču.

Neke od tema kojima se rodnopravnost bavi su: oblici rodno zasnovanog nasilja, wage gap, ispoljavanje rodnih nejednakosti u različitim sektorima, problemi i potrebe pripadnika/ca LGBTQ+ zajednice, uticaj medija i digitalnog okruženja na ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pravo na abortus, body positivity, uticaj medijskih sadržaja na stavove mladih o rodnoj ravnopravnosti...

.

Menstrualno siromaštvo je termin koji se koristi kako bi se opisao nedostatak pristupa bezbednim higijenskim menstrualnim proizvodima, nedostupnost osnovnih sanitarnih usluga ili objekata, kao i nedostatak edukacije o menstrualnoj higijeni. Dok cene menstrualnih proizvoda rastu, u Srbiji i dalje nemamo podatke o rasprostranjenosti problema menstrualnog siromaštva.

  • 13:40 Prava stvar
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo