...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Podcast

Mizoginija i seksizam na mrežama

08.11.2023. · 15:28

RODNOPRAVNOST je radijska emisija i podkast Oradija namenjena mladima, koja se bavi rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Rodnopravnost istražuje na koji način rodne nejedankosti utiču na društvo i pojedince i pojedinke, donoseći razgovore sa relevantnim stručnjacima i stručnjakinjama, ali i pojedincima na koje ti problemi direktno utiču.

Neke od tema kojima se rodnopravnost bavi su: oblici rodno zasnovanog nasilja, wage gap, ispoljavanje rodnih nejednakosti u različitim sektorima, problemi i potrebe pripadnika/ca LGBTQ+ zajednice, uticaj medija i digitalnog okruženja na ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pravo na abortus, body positivity, uticaj medijskih sadržaja na stavove mladih o rodnoj ravnopravnosti...

.

Na društvenim mrežama, posebno TikToku i Instagramu, sve se češće mogu zapaziti video sadržaji stranih i domaćih influensera koji mladim muškarcima dele savete o tome kako treba da pristupe muško-ženskim odnosima. U ovim videima često su prisutne mizogine i seksističke izjave koje ulogu žene svode na predmet interesovanja muškaraca, relativizuju seksualno nasilje i slično. Posebno je zabrinjavajuće da su verni pratioci ovakvih influensera najčešće mladi muškarci. 

U trećoj koliko epizodi Rodnopravnosti na Oradiju istraživali smo koliko influenseri koji otvoreno propagiraju mizogine i seksističke stavove mogu uticati na stavove mladih o muško-ženskim odnosima i rodnim ulogama. Zanimalo nas je i zbog čega su ovi influenseri toliko atraktivni publici. 

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo