...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Podcast

Rodnopravnost: Diskriminacija prilikom zapošljavanja

24.04.2024. · 14:02

RODNOPRAVNOST je radijska emisija i podkast Oradija namenjena mladima, koja se bavi rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Rodnopravnost istražuje na koji način rodne nejedankosti utiču na društvo i pojedince i pojedinke, donoseći razgovore sa relevantnim stručnjacima i stručnjakinjama, ali i pojedincima na koje ti problemi direktno utiču.

Neke od tema kojima se rodnopravnost bavi su: oblici rodno zasnovanog nasilja, wage gap, ispoljavanje rodnih nejednakosti u različitim sektorima, problemi i potrebe pripadnika/ca LGBTQ+ zajednice, uticaj medija i digitalnog okruženja na ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pravo na abortus, body positivity, uticaj medijskih sadržaja na stavove mladih o rodnoj ravnopravnosti...

.

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada žena do 26 godina. Ili žena prijatnog izgleda. Sve navedeno su primeri rodne diskriminacije prilikom zapošljavanja. Rodna diskriminacija predstavlja svako pravljenje razlike, uskraćivanje prilika ili ograničavanje prava osobama na osnovu njihove rodne pripadnosti. Kada govorimo o zapošljavanju, rodnu diskriminaciju možemo primetiti u oglasima za posao, ali ona se takođe događa i tokom razgovora za posao.

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo