...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Muzika

Sviraj, snimaj, teraj dalje...

28.03.2020.

Novu alternativnu scenu u Srbiji obogatio je i beogradski trio Johanbrauer (ime je kombinacija imena dve vrste piva). U pitanju su, kako oni kažu, moćni garažni rokenrol i post pank. Jedna njihova kompozicija našla se i na aktuelnoj kompilaciji "Hali Gali" - zbirnom mestu alternativne mladosti koja bi trebalo da izraste u još ozbiljnije predstavnike regionalne muzičke priče. U duhu aktuelne karantinske situacije, intervju smo uradili na stari dobri fanzinaški način - pitanja smo bendu poslali mejlom, a Word dokument sa odgovorima vratio nam je basista Pavle

.

Jedan ste od bendova koji se pojavio na kompilaciji "Hali Gali". Da li, po vašem mišljenju, ta kompilacija predstavlja realni presek aktuelne nezavisne scene i da li se pojavila u pravom momentu?

Presek bendova je realan i dobar, ali mislim da se odnosi samo na jedan deo mlade nezavisne beogradske, scene. Na kompilaciji su se našli samo bendovi koji furaju sličan zvuk. Alternativa je zapravo mnogo šira i bogatija. "Hali Gali" je došao u pravom momentu, jer je zaokružio jedan smer i rad svih tih bendova u poslednjih par godina i samim tim postavio im jednu malu odskočnu dasku za naredne poduhvate. 

Spot za pesmu "Tundra"

Vaš EP "Stvarno ne znam zašto si ovde" izašao je pre skoro godinu dana. EP je sve popularnija forma izdanja. Zašto je to tako i da li striktno izbegavate album kao koncept?

Nije lako napraviti deset pesama iza kojih možete da stanete, a pritom je snimanje dug i skup proces. A kada se sve završi, te pesme su već nekako matore i ne lože vas više. Bolje je snimiti nešto što pre i stoga su singl ili EP izbor većine bendova. Vreme je sve brže i malo ko zapravo sedne i presluša ceo album danas. S druge strane, moćno je izaći i reći: mi imamo album! Možda nije loša opcija izbacivati singlove mesecima i na kraju ih zaokružiti albumom. Nismo isključili ni jednu opciju.

Kakva iskustva nosite iz studija Down There i kako je prošao proces snimanja sa producentom Urošem Milkićem (Threesome)?

Kod njega smo snimali i EP i "Hali-Gali" kompilaciju. Oba iskustva su bila kranje pozitivna, Uroš je veoma opušten i kul lik, koji zna šta radi. Daje dobre predloge, ali se ne nameće.

Spot za pesmu "Krik"

Na vašim koncertima, a i na koncertima sličnih bendova, sve je više mlade publike. Da li to znači da je konačno uspostavljena jedna nova veza bendova i publike?

To je jedan prirodan proces, koji se ponavlja. Mi smo slušali bendove kao klinci, onda smo poželili da napravimo jedan. Sada mi sviramo, a klinci nas slušaju i sve tako ide kružnim kretanjem.

U vašem zvuku prepliću se garažni rokenrol i jednostavnost nju vejva. Na koji način se odvija prosec stvaranja pesama u bendu Johanbrauer?

Uglavnom džemujemo na probama, pa kod kuće preslušavamo snimke. Onda na narednoj probi razradimo neki dobar rif ili deonicu. Ili neko prosto smisli dobar rif pa ga donese, predloži, a onda pravimo nešto u vezi s tim. Tokom nedelje šaljemo jedni drugima pesme koje bismo mogli da "pokrademo".

johanb22703 jpgAleksandar (bubnjevi), Pavle (bas i vokal) i Marko (gitara) 

Šta je sa novim materijalom, da li je u najavi još jedan EP ili nešto više?

Imamo par novijih pesama koje sviramo uživo, ali još nisu snimljene. Ne znamo još na koji način ćemo ih objaviti i kada. Ova frka oko pandemije će svakako odložiti sve planove koje smo imali.

Koliko ste kao bend, za ovih pet godina postojanja, uspeli da nađete svoje mesto na domaćoj sceni?

Prošli smo kroz razne faze, od kaver benda do autorskog, pa od agresivnijeg zvuka do nečeg trećeg danas. I dalje tražimo svoj zvuk i nismo zadovoljni, ali dokle god osećamo da napredujemo - teramo dalje. Ipak, mislim da smo našli svoje mesto među sličnim bendovima iz našeg grada. A to su i kompilacija i naša višegodišnja saradnja pokazali. Ljudi nas prepoznaju kao deo te nove struje.

Johanbrauer uživo! 

Uloga dobre produkcije i miksa sve se više ističe u snimicima mlađih bendova. Koliko je i da li je vama važan ovaj segment kompletne tonske slike?

Kada smo snimali EP, želeli smo da pesme zvuče isto kao i uživo - ako imamo jednu gitaru, da ne snimamo tri u studiju. Mnogi bendovi preteraju sa produkcijom i "budženjem" pesama, pa se na koncertu razočarate. Garaž bendovi se često kriju iza lo-fi estetike i dopuštaju sebi lošiji kvalitet snimaka, ali mislim da je to u redu. Malo ko u Srbiji zna da uradi dobar miks i pesme se šalju u inostranstvo. Moguće je da ćemo i mi to uraditi za sledeće izdanje.

Da li ste od početka u ovoj postavi? Ako jeste, koliko su vaše pesme proizvod zajedničkog rada?

Promenili smo bubnjara 2017, a druga gitara je izašla iz postave 2016, da bi se vratila ove godine. Pesme su uvek proizvod zajedničkog rada, makar toliko da svako smišlja šta će da svira na svom instrumentu. U procesu sređivanja nove pesme svako daje sugestije i postoji zdrava, ali ne prevelika doza demokratije (smeh).

Koliko se bend Johanbrauer oslanja i na momenat improvizacije?

Tokom stvaranja uvek idemo takvim pocesom, jer pesme nastaju iz džemova i glupiranja. A tokom sviranja, ponekad, najčešće se to desi u solo deonicama, dokle god to ne ugrožava ritam i sklad benda.

U nastavku poslušajte kompletan EP "Stvarno ne znam zašto si ovde"


Dušan čekao sam pismo tri nedelje ali su se momci udostojili da mi odgovore Majkić

Foto: Jovan Mihajlović

Možda te još zanima:

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

Novi, tiši, Proto tip

Beogradski bend Proto tip nedavno je publici predstavio svoj novi album "S ivice sanjanja". Iako postoje još od 2018. godine,…

.

Sitzpinker: Zaokret ka mekšem zvuku

Sastav Sitzpinker ove godine obeležava pet godina rada. Za to vreme su postali jedan od najpoznatjiih predastavnika nove beogradske scene,…

.

Rok bend ide glavom kroz zid i daje sve od sebe

Beogradski bend KOIKOI je iza sebe imao produktivnu godinu - izdali su debi album "Pozivi u stranu", snimili dosta spotova,…

.

U potrazi za novim zvukovima

Mladi beogradski post punk noise rock sastav Proto Tip ušao je u šestu godinu postojanja i to sa novim članom.…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo