...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Lifestyle / Tehnologija

Windows 10 najzastupljeniji

03.12.2019.

Prema analitičkoj kući NetMarketShare, najzastupljeniji operativni sistem na svetu je Windows 10 koga koristi 53,33 odstokorisnika.

.

Drugi po zastupljenosti je Windows 7 sa 26,86 odsto korisnika. Ovo nije podatak koji raduje Microsoft, s obzirom na to da je i zvanično najavljeno da će od 14. januara 2020. godine prestati pružanje podrške za ovaj operativni sistem.

To znači da korisnici više neće dobijati sigurnosna i druga ažuriranja. Kako piše Bug.hr, čini se da će Windows 7 postati drugi trn u Microsoftovom oku. Prvi je bio Windows XP koji je dugo nakon ukidanja podrške i dalje imao veliki broj korisnika.

Treći operativni sistem po zastupljenosti je Appleov Mac OS X, tačnije njegovu verziju 10.14 koristi 4,15 odsto korisnika. Na četvrtom mestu je takođe Mac OS X, ali njegova novija verzija 10.15, sa 3,93 odsto. Peto mesto pripalo je Windowsu 8.1, koji je tokom novembra 2019. koristilo 3,32 odsto korisnika.

Možda te još zanima:

.

Ugašen projekat koji je Microsoft reklamirao "na sva zvona"

Microsoft više neće podržavati Windows Subsystem za Android, koji je omogućavao da Android aplikacije fluidno rade na Windowsu 11.

.

Linux jedini podržava dijagonalni način rada monitora

Prema rečima pojedinih developera, savršena rotacija monitora za razvoj softvera iznosi 22 stepena. Upravo to omogućava Linux.

.

Microsoft Copilot stiže na Android

Microsoftov alat Copilot, AI chatbot kompanije koji može da uradi sve, od pomoći u pisanju koda do nacrta marketinške e-pošte,…

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

Aplikacija za uređivanje teksta, po funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon…

.

Microsoft testira opciju stabilnijeg Windowsa

Microsoft testira rešenje koje će omogućiti da se izbegne potreba za potpunom reinstalacijom Windows operativnog sistema.

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo