...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Robotska šaka - proizvod domaće pameti

22.03.2022.

Domaći stručnjaci proizveli su robotsku šaku za sortiranje i pakovanje u velikim skladištima. Tehnološka inovacija rezultat je dvogodišnjeg rada dve domaće kompanije i dva fakulteta, koje je finansijski podržao državni Fond za inovacionu delatnost.

.

Ima istu pokretljivost kao ljudska šaka, pouzdana je, prilagodljiva i osetljivija u rukovanju najrazličitijim objektima, od krhkih kao što je jaje, do glomaznih predmeta težine do deset kilograma – bez ispadanja, loma ili gnječenja.

Elektronski moduli od kojih je sastavljena, delo su tima profesora, doktoranada i studenata Elektronskog fakulteta u Nišu.

"Razvili smo novi senzor sile koji je kasnije ugrađen u vrh prsta. Zatim smo se bavili razvojem drajvera za upravljanje električnim motorima kojima smo kasnije pomerali prste", objašnjava Miroslav Božić iz "Hatek grupe" iz Niša.

Šaka je namenjena za upotrebu u industrijskoj proizvodnji i automatizovanim skladištima, a napravljena je od delova široko dostupnih na tržištu. 

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu iskusni istraživači i stručnjaci u oblasti robotike, rešili su pitanje podizanja i spuštanja objekata.

"U Novom Sadu na Fakultetu tehničkih nauka i u kompaniji 'Sigmoid' se razvijao mehanički dizajn šake kao i firmver koji upravlja radom šake i senzora koji su sastavni deo te šake", navodi Mirko Raković, profesor Elektronskog fakulteta u Novom Sadu i suvlasnik "Sigmoida".

Inovacioni fond podržao je projekat kompanija "Hatek grupa" i "Sigmoid" bespovratnim sredstvima od 290.000 evra iz nacionalnog budžeta.

Do sada su proizvedena dva uređaja, a u toku su pregovori sa nekoliko stranih kompanija koje žele da ih testiraju u svojim industrijskim postrojenjima i skladištima, i serijski ih proizvode.

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Slaven stigne u kolicima tamo gde drugi ne kroče nogom

Ima nekih ljudi kojima, jednostavno, morate da se divite. Čiji su energija i strast prema životu zarazni. Jedan od njih…

.

AI robot-hemičar pronašao način da se na Marsu proizvodi kiseonik

Koristeći uzorke meteorita sa Marsa, robot opremljen veštačkom inteligencijom sintetisao je jedinjenja koja bi mogla da se koriste za stvaranje…

.

Stižu napredni humanoidni roboti iz Kine

Brojne tehnološke kompanije, uključujući i Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju. Slične planove o razvoju…

.

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo