...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Pravi tvorac bitkoina konačno otkrio identitet

02.05.2016.

Posle više godina spekulacija i misterije, pravi tvorac virtuelne valute bitkoin otkrio je svoj identitet, a radi se o australijskom preduzetniku Kregu Rajtu (Craig Wright).

Rajt je za tri medijske kuće BBC, Ekonomist i magazin GQ, dao tehničke dokaze kako bi podržao tu svoju tvrdnju, time što je koristio novčiće za koje se zna da su isključivo u vlasništvu kreatora bitkoina.

.

Istaknuti članovi zajednice bitkoina i osnovnog tima koji ga razvija takođe su potvrdili njegovu tvrdnju, prenosi BBC.

Bitkoin je od još od stvaranja 2009. bio obavijen velom tajne, pošto je njegov tvorac bio nepoznat. Kao tvorac bitkoina je navođen Satoši Nakamoto, mada se nije znalo ko je to, kao ni to da li je reč o pseudonimu iza koje se krije jedan čovek ili više njih.

Na sastanku sa BBC-em Rajt je digitalno potpisao poruke koristeći kriptografske ključeve stvorene u ranim danima razvoja bitkoina.

Ti ključevi su nepobitno povezani sa bitkoinima za koje se zna da ih je stvorio Satoši Nakamoto, pseudonim koji je koristio pronalazač bitkoina na početku. Mediji već više godina pokušavaju da utvrde ko je, ili ko su misteriozni kompjuterski stručnjaci iza tog pseudonima koji su 2009. stvorili softver za bitkoin.

"To su partije korišćene da se pošalje 10 bitkoina Halu Fineju u januaru 2009. prilikom prve transakcije s bitkoinom", rekao je Kreg Rajt tokom demonstracije pred predstavnicima tri medija.

Rajt je rekao da će objaviti dodatne informacije koje će omogućiti drugima da kriptografski provere da li je on zaista Satoši Nakamoto.

Za razliku od fizičkih deviza kao što su evro ili dolar, bitkoinima ne upravlja nikakva centralna banka, već ih generiše hiljade računara u svetu, u procesu koji se naziva "mining".

Ta digitalana valuta, koja funkcioniše kroz lanac kompjuterskih kodova, postala je popularna među zaluđenicima za tehnologiju, internet libertarijancima i investitorima avanturistima, pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i trećih strana. Iz istog razloga su i kriminalci počeli da koriste bitkoine.

Obični korisnici kupuju virtuelne valute preko internet menjačnica, koje onda ih čuvaju u takozvanim "novčanik" programima na svojim kompjuterima. Preko tog programa se direktno može izvršiti uplata prodavcu koji prihvata digitalnu valutu čime se izbegava provizija kod banaka ili davanje informacija o kreditnoj kartici.

Zbog komplikovane tehnologije, teško je ustanoviti koliko ljudi na svetu poseduje bitkoine, a ta valuta je počela da privlači pažnju medija pošto su i veliki prodavci počeli da primaju bitkoine.

(Beta)

Možda te još zanima:

.

Laka zarada ili veliki rizik?

Verovatno ste već pročitali gomilu naslova o blizancima milionerima, tinejdžerima koji su odustali od škole i biznismenima koji se brzo…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

.

Yahoo kupuje Artifact

Yahoo je najavio kupovinu Artifact, platforme za vesti vođenu veštačkom inteligencijom koju su osnovali Instagram kreatori.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo