...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Putovanja

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

09.06.2020.

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije koje ukazuju na to da je ipak postoji mogućnost da one budu održane.

.

Uredba o ponudi zamenskog putovanja, za putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti Covid-19, donosi mogućnost studentima da umesto zarobljenog novca dobiju vaučere za neko drugo putovanje koje mogu iskoristiti do kraja 2021. godine. Ukoliko ipak žele novac, za to će morati da sačekaju 2022. godinu. Međutim, u zvaničnom saopštenju na sajtu turističke agencije Modena Travel piše da će na kraju najverovatnije biti održane apsolventske ekskurzije.

"Imajući u vidu značenje apsloventske ekskurzije, kao verovatno najsavršenijeg i najsadržajnijeg putovanja za mlade, koje obuhvata nekolicinu predivnih država i lokaliteta, kao i fantastičan provod koji se pamti celog života, a shodno trenutnoj situaciju u Italiji, Francuskoj i Španiji, još uvek nismo u mogućnosti da ponudimo tačan zamenski termin Vaše/Naše ekskurzije otkazne u aprilu i maju, a ponovo planirane za jesen 2020 godine. Iz tog razloga Vas molimo za još malo strpljenja, gde ćemo u skladu sa stabilazcijom situacije u pomenutim zemljama, izaći sa alternativnim terminom uskalađenim sa Vašim obavezama na fakultetu. Naravno, u slučaju da Vam alternativni termini ne budu odgovarali, bićete u mogućnosti da iskoristite navedenu Potvrdu za zamensko putovanje za bilo koje drugo putovanje iz naše ponude najkasnije do 31. decembra 2021.godine", piše u saopštenju.

putovanje2 jpg

Pojedine studente ova informacija nije nimalo obradovala. Studentkinja sa Fiozofskog fakulteta sa kojom smo razgovarali kaže da joj ne odgovara nijedna opcija i da bi najradije da joj se vrate pare odmah.

"Iskreno, mislim da su sve tri opcije neodgovarajuće. Oni su hteli da ispadnu dobri i da nam kao vrate pare, koje će da legnu tek za dve godine, dok svi poludimo i zaboravimo na njih. Naravno da niko na to neće pristati i onda će oni da profitiraju i moraće da se ide u inostranstvo, ili gde već. Mislim da to uopšte nije bezbedno, barem do kraja godine, ako ne i dalje."

Stav mnogih studenata je da neće da čekaju sledeću godinu i da će najverovatnije iskoristiti zamenske vaučere. Situacija oko koronavirusa i dalje nije rešena, stoga, neizvesnost oko realizacije putovanja i dalje postoji.

"Neću sigurno čekati 2022. godinu da mi vrate novac, već ću videti sa društvom sa kojim sam i uplatila ovu ekskurziju. Ukoliko oni budu želeli da u septembru idemo na ekskurziju, ići ćemo. Ukoliko ne, uzećemo vaučere i iskoristićemo to ovog leta, verovatno."

"Mislim da ću sačekati sledeću godinu. Čuli smo kakva je situacija bila u Italiji i Španiji. Mislim da je definitivno potrebno više vremena da sve to dođe na svoje. Tako da će moj izbor, najverovatnije, biti zamensko putovanje u Grčku, sada na leto."

putovanje1 jpg

U saopštenju agencije piše i da postoje mnoga nedefinisana pravila. Ostaje nedoumica koja su to nedefinisana pravila i kako će ona uticati na studente.

"Molimo Vas za još malo strpljenja kako bismo zajedno spremno dočekali nova putovanja. Činjenica je da postoji dosta nedefinisanih pravila, kako u Srbiji, tako i u zemljama destinacijama. Svi putnici će biti blagovremeno obavešteni", navodi se u saopštenju.

Postoje i oni studenti koji su još pre zvanične odluke u vezi sa putovanjima prekinuli ugovor. Međutim, po svemu sudeći ni oni neće biti u mogućnosti da dobiju povraćaj novca pre 2022. godine.

"Ja sam se već odlučio za povraćaj novca, jer mi je u ovako neizvesnoj situaciji to delovalo kao najsigurnija opcija. Da predviđam šta će biti za nekoliko meseci, kada je sve još uvek neizvesno, ne deluje mi toliko sigurno. U zavisnosti od toga kako sve bude organizovano onda ću donositi odluku. Što se tiče putovanja, generalno, mislim da će preko leta to i biti izvodljivo, ali za neka pojedinačna putovanja, ili neke manje grupe. Kada govorimo o apsolventskoj ekskurziji, ako sam dobro shvatio, govorimo o više hiljada studenata koji idu u nekoliko zemalja širom Evrope, tako da je to svakako rizičnije i nisam baš optimističan po pitanju njenog izvođenja."

"Još u ono nesrećno vreme, na početku vanrednog stanja, potpisao sam ugovor o povraćaju novca, ali ne znam, u svetlu ovih novih događaja, kako će to uticati na moj slučaj. Mislim da trenutno nije najpametnije da se ide u inostranstvo. Na jesen će možda biti neka druga priča, pa ćemo videti šta će biti od toga i da li će uopšte biti apsolventske ekskurzije. Ako bude, možda i odem."

I dalje ostaje nejasno pod kakvim uslovima će studenti moći da putuju, koje su to destinacije na koje će ići i kakav kvalitet, će im biti pružen s obzirom na novonastalu situaciju. Jedno je samo sigurno, gotovo niko od studenata neće čekati 2022. godinu za povraćaj novca.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Moderni hodočasnici na Putu za Santjago

Santjago de Kompostela, glavni grad pokrajine Galicije u Španiji, u srednjem veku bio je najpopularnije mesto hodočašća, uz Rim i…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Da li je Portugal idealno mesto za život?

Jedan od najinteresantnijih, najegzotičnijih gradova koji mogu da se vide u Evropi svakako je Lisabon. Doći do ovog grada iz…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Najbolji poklon za osamnaesti rođendan

Ako ste rođeni 2005. godine onda je ovo za vas: Evropska unija poklanja 38.000 voznih karata za putovanje po Evropi…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo