...
ORADIO UŽIVO

Kultura

Više od 1.500 događaja u godini Evropske prestonice kulture

30.06.2021.

Novi Sad će se kao Evropska prestonica kulture u 2022. godini predstaviti sa više od 1.500 kulturnih događaja i uz učešće 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, u ukupno osam programskih lukova, najavljeno je na prezentaciji programa Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

.

foto: V.Veličković (EPK)

"Više od 1.700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Novog Sada kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova", ističu u EPK-u.

U programskom narativu projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", kako se navodi, definisana su četiri programska mosta, simbolično nazvana po postojećim novosadskim mostovima. Mostovi se dele na programske lukove, koji predstavljaju hronološki podeljene programske celine, a njih će u 2022. biti ukupno osam: Doček, Seobe, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Dunavsko more, Kaleidoskop kulture i Druga? Evropa.

Neke od najvažnijih evropskih organizacija, manifestacija i umetnika predstaviće se Novosađanima i svim posetiocima u budućoj prestonici kulture. Burg teatar, jedna od najcenjenijih pozornica sveta, na Kaleidoskopu kulture 2022. gostovaće uz Ars Electroniku, čuveni evropski centar za novomedijsku umetnost, dok se Katedra za scenski dizajn FTN-a udružuje na Kaleidoskopu sa Praškim kvadrijenalom, najznačajnijom svetskom manifestacijom posvećenoj scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti.

Svetski priznata dirigentkinja i kompozitorka Karmina Šilec, prepoznatljiva po svojoj originalnosti u svetu muzike i pozorišta, u Novom Sadu će se predstaviti zajedno sa čuvenom holandskom koreografkinjom Pandom van Prozdij, u okviru programskog luka Budućnost Evrope.

Za ceremoniju otvaranja, zakazanu za 13. januar 2022, biće zadužen legendarni slovenački reditelj Dragan Živadinov, suosnivač umetničkog pokreta "Neue Slovenische Kunst" i tvorac postgravitacione umetnosti, jedinstvene u svetu. Svoje umetnička dostignuća, u drugim programskim lukovima, predstaviće i drugi poznati reditelji: Haris Pašović, Kokan Mladenović, Anica Tomić, Robert Raponja, Aleksandar Nikolić i mnogi drugi.

O programima Evropske prestonice kulture možete se detaljno informisati na sajtu EPK-a, a kako je najavljeno, celokupna programska knjiga projekta biće objavljena u oktobru ove godine.

Možda te još zanima:

.

Memorijalni centar žrtvama racije bez diskusije u stručnoj javnosti

Završetak godine u kojoj je Novi Sad bio Evropske prestonice kulture doneo nam je jedan veoma važan projekat, čija je…

.

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode…

.

Tri novosadska festivala nominovana za najbolje u Evropi

Doček, Vila i Zastave budućnosti tri su umetnička festivala, nastala u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koja…

.

Umetnost inspirisana impulsima

"Impulsi Dunava" naziv je izložbe mlade novosadske umetnice Tijane Jevrić koja je svoj rad predstavila u prostoru SKCNS Fabrike, a…

.

Završetak NEO festivala uz Acies kvartet i orkestar Za nove mostove

Šesti NEO festival, koji klasičnu muziku predstavlja široj publici na neklasičan način, završava se ovog vikenda u našem gradu. Tokom…

.

Muzika ima uticaj na pojedinca onoliko koliko on to dopusti

Zoster je muzički sastav iz Mostara oformljen 2000. godine. Čine ga Mario Knezović (vokal), Adis Sirbubalo (klavijature), Nikola Galić (bas gitara),…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo