...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura / Strip

Život koji curi kroz prste poput peska

22.06.2021.

"Kule od peska" Frederika Petersa i Pjera Oskara Levija (Komiko, Novi Sad) grafička je novela koja ima snagu da čitaoca zamisli i da mu, na ni malo suptilan način, slomi srce. To će učiniti već posle uvodnih kadrova, kada vam se ova nesvakidašnja priča zavuče pod kožu. 

.

A, priča prati jednu porodicu, nekoliko turista, mladi bračni par i jednog izbeglicu na zašuškanoj peščanoj plaži koja, svojom lepotom, budi asocijaciju na raj.

Ipak, sa te plaže se više ne odlazi jer pridošlice vrlo brzo uviđaju da je uvalu nemoguće napustiti, a da ona na neki način čini da svi oni neumitno stare u ritmu zastrašujuće bržem od onog koji čeka svakog čoveka.

Pred svima njima je tek jedan dan života, dan u kojem će odrasli svedočiti sopstvenoj poznoj starosti, a deca furiozno brzom odrastanju.

kule3 jpg

Zaista zvuči zastrašujuće smestiti sopstveni razvoj, detinjstvo, adolescenciju, odraslo doba i smiraj života u svega nekoliko sati, bez ikakvih šansi da se iskusi život, da se nakupe iskustva, da se formiraju uspomene.

"Kule od peska" su ultimativna alegorija o prolaznosti života. Iako se radi o trileru, ovo je ipak strip koji nam ne usađuje neki novi strah, već jedan stari, iskonski, iznosi na svetlost dana i isporučuje nam ga u formi esencije, u svega nekoliko fatalnih kapi.

kule2 jpg

Tako originalan zaplet prosto nije mogao ostati neprimećen od strane filmske industrije, pa već ove godine dobijamo ekranizovanu verziju pod nazivom "Old". Režiser M. Najt Šajmalan zarad ove adaptacije odrekao se digitalnih kamera i odlučio da film snimi na 35-milimetarskoj traci. O "Kulama od peska", on je rekao: "Knjiga mi je pružila priliku da se suočim sa mnogim strepnjama oko smrti i starenja, kao i na činjenicu da moji roditelji stare, što me je dugo ispunjavalo zebnjom".

Starogrčki filozof Heraklit svojevremeno je iskovao izreku "panta rei", sažimajući prirodu celokupnog postojanja, na ovom našem malom plavom klikeru na proputovanju kroz kosmos, u svega dve reči.

Sve teče…

Neuhvatljivo i neutešno brzo.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo