...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Kako je Vulverin dobio prošlost

26.10.2020.

Decenije druženja publike sa Vulverinom, ubedljivo najpopularnijim, najvoljenijim i najmisterioznijim X-čovekom, učinile su njegov status kultnim. Avanture ovog, malo je reći tragičnog strip junaka, bacale su ga čas o hridi, čas o talase, ali mi, čitaoci, nikada nismo dobili odgovor na pitanje, odakle ovaj neoubuzdani, besmrtni čupavac sa kandžama od adamantijuma vodi poreklo. Da li se rodio kao mutant ili je to nekim fantastičnim sticajem okolnosti postao?

.

Godine 2001. Holivud je lansirao prvi iz dugog serijala filmova sa X-Men predznakom. Film je bio odlično primljen i danas, sa ove distance, možemo reći da je utro put superherojskom filmskom žanru koji će dve decenije da nam pričinjava zadovoljstva i razočaranja. U to vreme na putu je bio i nastavak filma, pa je strip gigantu Marvelu postalo je jasno da će moćna filmska mašinerija vrlo brzo poželeti da se pozabavi odgovorima na pitanja o Vulverinovom poreklu.

A to, znali su urednici u Marvelu, verovatno neće biti ni izbliza ono što hardkor fanovi očekuju. To može biti potez koji bi mogao zauvek da uništi vrednu strip franšizu. Stoga su zasukali rukave, okupili veoma pristojan pul autora i odlučili da je bolje da sami smisle priču o postanku, nego da Holivud nametne matricu po kojoj će morati posle da kreiraju ono što ne žele.

U timu su bili Pol Dženkins, Kjeron Gilen i Endi i Adam Kjubert. Iako se potonji godinama proslavio radeći na knjigama o Vulverinu, mnogi su sumnjali u to da li je on pisac koji bi zaista imao ono što je potrebno da bi se pozabavio onom koja je mogla biti najveća strip priča novog milenijuma.

vulverin4 jpg

Serijal je išao u dva talasa 2001. i 2002. godine, prvo u šest delova, a posle kraće pauze još pet nastavaka.

Danas, 18 godina kasnije, možemo reći da je Marvel uradio pravu stvar kada je odlučio da pretekne Holivud, jer mirne duše možemo reći da je stari dobri i izmučeni Vulverin dobio sasvim solidnu priču o poreklu, koja je odlično uklopljena u većinu napomena o njegovoj prošlosti, a koje smo imali priliku da čitamo u njegovim brojnim avanturama.

Poreklo počinje krajem 19. veka u kanadskoj divljini. Mladi Džejms je bolesno dete, koje jedva može da izađe napolje, a da se ne prehladi. Toliko je krhke konstitucije. Njegov dodir sa spoljašnjim svetom predstavljaju sluškinja Rouz, a drugi je problematični sin kućepazitelja Logana imenom Pseto.

U prvoj polovini novele, Rouz je naratorka priče u kojoj nam autori ne daju ni naznaku koji će od dvojice dečaka postati čuveni Vulverin. Kada se i ta misterija rasprši, Rouz i mladi Vulverin beže sa imanja prepunog nasilja u rudarski kamp odakle njihova priča nastavlja dalje, ali, na žalost velikog broja fanova, ne mnogo dalje.

vulverin2 jpg

Autori su, naime zamislili priču o postanku ovog superheroja gradeći svet koji mu je izgradio karakter. Priča ide veoma sporo, očekivanog putovanja Vulverina kroz 19. i 20. vek nema, ali zato ima drame, ima odnosa koji su Logana načinili onim što je u kasnijem životu.

Sa likovne i narativne strane stvoreno je pravo malo umetničko delo. Kjubert očigledno ume da ispriča priču smeštenu u pravilnosti raznih istorijskih epoha. To je pokazao i grafičkom novelom "1602.". Iako izgleda veoma bujno, crtež je zapravo jednostavan, lagan za oči, a boje i nijanse, koje je u digitalnoj tehnologiji iznedrio Ričard Ajznov, prosto su impresivne. Nisam fan kompjuterske strip animacije, često joj fali ljudskosti, nedostaju greške koje ga čine živim, ali u ovom slučaju to ne predstavlja problem.

I za kraj, moram napomenuti da hardkor fanovi nisu bili potpuno zadovoljni ovim stripom. Kao i sve u doba interneta, sa jedne strane bilo je mnogo vikanja i vređanja, a sa druge preteranog odobravanja. Poenta je da je "poreklo" sasvim solidan uvid u Vulverinovu prošlost, da i pored svojih mana predstavlja jednu pametno zaokruženu priču koja može biti veoma zabavna ako je povežete sa Vulverinom savremenog doba.

Serijal "Poreklo" je u Srbiji nedavno izdala "Čarobna knjiga" u jednoj, veoma atraktivno opremljenoj grafičkoj noveli.

Petar Klaić

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo