...
TRENUTNO17:00 - 18:00Za i protiv

Kultura / Pozorište

Pozorje mladih kraće, ali ne bez sadržaja

26.05.2016.

Kraj maja i početak juna više od 60 godina rezervisani su za Sterijino pozorje – najvažniji pozorišni festival u Srbiji. Kao njegov neizostavni deo tu je i Pozorje mladih, propratni program koji popunjavaju akademije iz Srbije i regiona. Najmlađi glumci, reditelji i dramaturzi i ove godine će imati priliku da pokažu kakva nas pozorišna budućnost čeka. 

.

Za 61. Sterijino pozorje u Novom Sadu, od 110 odgledanih predstava, odabrano je sedam za selekciju nacionalne drame. Uporište i ovog festivala su tekstovi domaćih autora, a zbog smanjenog budžeta ove godine organizatori će potrošiti za trećinu manje novca nego prošle godine. Mera štednje zakačila je i Pozorje mladih koje će vremenski biti ozbiljno skraćeno, ali ne i sadržinski. Glavni i odgovorni urednik časopisa Scena, Sterijinog pozorja Zoran Đerić za O radio kaže da će program trajati svega tri dana.

"Ono što je uobičajeno za ove programe to je da se predstavljaju pre svega studenti glume, često u kombinaciji sa studentima režije. Predstavljaju se nastavni programi i to je oduvek bila ideja da se vidi kako u pojedinim sredinama funkcioniše predavanje ili učenje glume i uopšte dramski postupak", rekao je Đerić.

Sterijino pozorje je posvećivalo veliku pažnju razvoju mladih glumaca, reditelja, scenografa, pozorišnih kritičara, a u poslednje dve godine urednici Pozorišta mladih odlučili su da pokrenu dramaturške radionice kako bi odnegovali nove pisce, ideje i tekstove.

"Pored ovih programa mi imamo veliki broj programa u kojima učestvuju mladi, pre svega studente sa akademija. Ne samo ove koji učestvuju u programu, nego i mnoge druge. Tu su dve dramaturške radionice na kojima će učestvovati po dva dramaturga iz Novog Sada, Beograda i Banje Luke. Osim toga imaćemo i radionice, između ostalog radionicu koja je posvećena školskom pozorištu, odnosno Pozorište bez zidova na kojem će učestvovati studenti Akademija koje će doći na Sterijino pozorje", objašnjava Đerić.

Selektorka ovogodišnjeg Pozorja Marina Milivojević-Mađarev kaže da je ove godine pogledala mnogo više predstava nego prošle zbog toga što se javilo mnogo mladih autora koji su želeli da njihov rad bude deo prestižnog festivala.

"Prvi put se niz mladih autora javio da pogledam njihove predstave. Ja sam se zaista uvek trudila kada se javi neki mlad dramski pisac, ako su profesionalni uslovi rada, da tu predstavu pogledam. Sterijino pozorje ima misiju da prati razvoj i podstiče razvoj pozorišnog stvaralaštva", kaže Milivojević-Mađarev.

Pozorje mladih će ove godine tokom tri dana publici ponuditi nekoliko veoma zanimljivih dramskih projekata. Akademija umetnosti u Novom Sadu, na mađarskom, postavila je predstavu "Hamlet igra", njihove kolege sa FDU "Audiciju" Aleksandra Galina, a Akademija lepih umetnosti iz Beograda Sterijinu "Simpatiju i Antipatiju". Fakultet umetnosti iz Prištine gostuje sa Beketovom dramom "Čekajući Godoa", dok su banjalučki studenti umetnosti pripremili scenski kolaž "Umjetnost imitacije". Fakultet dramske umetnosti iz Bijeljine dolazi sa predstavom "Kapetan Džon Piplfoks" Duška Radovića, Akademija dramskih umetnosti iz Beograda priredila je kolaž "Žanroskop". Novosadska Akademija umetnosti na srpskom jeziku odigraće predstavu "Černodrinski se vraća kući". Sve ove predstave možete pogledati od 28. do 30. maja u Novosadskom pozorištu, Kulturnom centru Novog Sada i Pozorištu mladih.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Pasaž fest počinje 31. avgusta

Još jedan interesantan letnji festival u Novom Sadu desiće se uskoro. U pitanju je drugi “Pasaž fest" nastao 2022.godine saradnjom…

.

Smršao 60 kilograma i sprema se za Beogradski maraton

Naš sugrađanin Milan Kaćanski potpuno novim načinom života i ishrane za nekoliko meseci uspeo je da skine čak 60 kilograma.…

.

Javno čitanje drame “Jelena i Senka” na Sterijinom pozorju

“Treba utvrditi odnos prema Jeleni Belovuk i odnos Jelene Belovuk prema onome što nije Jelena Belovuk”, piše Biljana Jovanović u…

.

Milorad Kapor - Čovek koji je pretio Bondu

Jedan je od mnogih koji nije preživeo, pošto se drznuo da preti tajnom agentu 007, srećom samo na filmu. U…

.

Živimo u društvu gde je gramzivost vrlina

Članica dramskog ansambla Narodnog pozorišta Suzana Lukić zaslužila je titulu najbolje mlade glumice zbog uloge Lolite u predstavi "Ždrelo" Kikindskog…

.

Na Sterijinom pozorju 14 predstava

Ovogodišnje Sterijino pozorište imaće u takmičarskoj selekciji devet predstava iz Srbije i regiona, najavio je selektor Miroslav Radonjić. Osim toga,…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Za i protiv
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo